Češka se žuti od uljane repice

epa06700725 The pack rides between rapeseed fields during the fifth and last stage of the 72nd Tour de Romandie UCI ProTour cycling race, over 181.8 km between Mont-sur-Rolle and Geneva, Switzerland, 29 April 2018. EPA/LAURENT GILLIERON

Žarkožuti cvjetovi uljane repice bujaju u Češkoj, a gnjevni stanovnici krive svojega superbogatog premijera što je tu unosnu biljku proširio zemljom.

“Ljudi kažu da smrdi, da je ružno žuta i izgleda invazivno. Ali ne možete kriviti biljku za to, problem je u tome kako je koristimo”, kaže je botaničar Jakub Hruška iz Češke akademije znanosti.

“Uzgojem uljane repice uništavamo vodu, tlo i bioraznolikost” zbog toga što to toj biljci treba mnogo gnojiva i herbicida, naglasio je.

Polja uljane repice pokrivaju 16 posto obradive površine u Češkoj, što zemlju čini daleko najvećim uzgajivačem u EU-u.

Premijer Andrej Babiš od toga ima najviše koristi, reći će mnogi. On je vlasnik grupe Agroefort, prehrambenog, kemijskog i energetskog koncerna koji kontrolira cijeli ciklus uzgoja i obrade uljane repice.

Agrofert ne samo da uzgaja uljanu repicu, nego i proizvodi gnojivo i pesticide, prodaje strojeve za uzgoj i biljku procesuira u biodizel.

Narod.hr nastoji objektivno informirati javnost o svim važnim temama iz Hrvatske i svijeta i onim temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima. Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati vas o najvažnijim događajima potrebna nam je Vaša pomoć. Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina