Debata kandidata za predsjednika EK: Napadnuta Orbanova Mađarska

epa07573545 (L-R) Czech Jan Zahradil of Alliance of Conservatives and Reformists in Europe (ACRE), Spanish Nico Cue of European Left (EL), German Ska Keller of European Green Party (EGP), Danish Margrethe Vestager of Alliance of Liberals and Democrats for Europe (ALDE), Dutch Frans Timmermans for Party of European Socialists (PES), German Manfred Weber of European People’s Party (EPP), all candidates for the next president of the European Commission, pose ahead of the Eurovision presidential debate at European parliament in Brussels, Belgium, 15 May 2019. The 2019 Eurovision Presidential Debate will be broadcast live at 21:00 CEST. EPA/OLIVIER HOSLET

“Spitzenkandidati” za čelno mjesto Europske komisije obećali su u u televizijskoj debati u srijedu veće oporezivanje tehnoloških divova, pozvali na borbu protiv klimatskih promjena, no s različitim prijedlozima i uz razilaženja po pitanju migracija.

U debati održanoj uoči europskih izbora u Europskom parlamentu u Bruxellesu o pitanjima migracija, klimatskih promjena, nezaposlenosti mladih raspravljali su vodeći kandidat EPP-a Manfred Weber, Frans Timmerman, potpredsjednik Europske komisije i spitzenkandidat europskih socijalista (PES), Ska Keller iz Europske strane zelenih, Jan Zahradil iz Saveza konzervativaca i reformista u Europi (ACRE), Margrethe Vestager (ALDE) i Nico Cue iz Europske ljevice.

Europski parlament (EP) bira jednog od vodećih kandidata za predsjednika Komisije nakon što ga formalno predlože čelnici država i vlada koji pri toj odluci uzimaju u obzir rezultate europskih izbora.

Ska Keller je u raspravi istaknula da u EU-u postoje članice koje žele uništiti europski projekt, navodeći u prvom redu Mađarsku. Timmermans rast euroskepticizma pripisuje razočaranju građana u trenutne političke opcije, dok Manfred Weber iz Europske pučke stranke smatra da se EU treba dodatno demokratizirati. Pritom se zalaže za poštivanje vladavine prava i kažnjavanje onih koji to ne čine.

“Europa treba činiti manje, ali bolje”, poručio je u više navrata Zahradil koji se zalaže za decentralizaciju te smatra da je potrebno pronaći balans između europskih i nacionalnih pitanja, dok je Margrethe Vestager iz Saveza liberala i demokrata za Europu zaključila da se “Europa treba promijeniti”.

Cue je kritizirao mjere štednje koje su se prije svega provodile na jugu Europe i smatra da je, ako se to ne promijeni, “Europska unija u opasnosti od uništavanja”.

Migracije

Weber je istaknuo da se za rješenje problema migracija treba provesti Marshallov plan za Afriku i pomoći Siriji. Smatra i da je potrebno postrožiti kontrole na granicama, što je Nico Cue ocijenio skandaloznim.

“Ne odvija se invazija Europe. Migranti čine tek 0,5 posto stanovništva. Meni, sinu migranta, izjave Webera su skandalozne”, rekao je Cue.

Jan Zahradil je kritizirao sustav kvota.

“Nikada ne bih ponovio iste pogreške aktualne Komisije koja je uvela kvote koje nisu funkcionirale nego su samo produbile jaz između istoka i zapada Europe”, tvrdi Zahradil.

Vestager je ustvrdila da je Europskoj uniji potreban zajednički sustav azila, dok Ska Keller smatra da manjka solidarnosti te da EU treba snažnije poduprijeti lokalne zajednice koje primaju izbjeglice.

Vanjska politika, odnosi sa svjetskim silama

Keller smatra da EU nema ideju o tome kako se postaviti u globalnom okruženju i kritizirala je EU zbog izvoza oružja.

“U isto vrijeme pomažemo i izvozimo oružje diktatorima”, rekla je Keller.

Timmermans je poručio da se ne može napredovati na globalnoj sceni zbog europskih vođa koji su prijateljski nastrojeni prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Weber smatra da EU treba biti partner SAD-a unatoč politici američkog predsjednika Donalda Trumpa, a Zahradil se složio da je potrebno održavati odnose sa SAD-om bez obzira tko je predsjednik.

Klimatske promjene

“Imamo samo jedan planet i moramo ga zaštititi”, rekla je Keller ponovivši da se to treba učiniti ulaganjem u zelenu ekonomiju. Prozvala je Webera što je EPP glasao protiv ambicioznijih ciljeva u borbi protiv klimatskih promjena, dok je Weber isticao cilj postizanja nulte stope emisija CO2 do 2050. godine.

Vestager se zalaže za ulaganje u infrastrukturu i izgradnju brzih željeznica, Zahradil za jačanje malih gospodarstava, dok je Cue pozdravio prosvjede mladih za klimu.

Timmermans je poručio da borbu protiv klimatskih promjena i zaštitu okoliša treba postaviti kao prioritete Unije. “Što duže čekamo, to će skuplje i teže biti”, rekao je spitzenkandidat europskih socijalista.

Nezaposlenost mladih

Timmermans je rekao da je “potrebno proširiti program Erasmus na svaku mladu osobu u Europu, povećati minimalni dohodak, proširiti Garanciju za mlade i sniziti pravo glasa na 16 godina kako bi mladi imali veću mogućnost odlučivanja”.

Zahradil se složio da je potrebno jačati već postojeće programe EU-a poput Digital Europe, Horizon Europe koji podupire istraživanja i razvoj te InvestEU.

Keller je rekla da se veće zapošljavanje mladih može postići ulaganjem u socijalnu i ekološku ekonomsku tranziciju.

Cue traži minimalnu plaću na razini EU-a, dok Vestager kaže da je potrebno osigurati dostojanstven život svim Europljanima.

Tehnološki divovi, oporezivanje

Svi spitzenkandidati su se složili da je potrebno veće i transparentnije oporezivanje tehnoloških divova poput Amazona i Applea.

Ipak, Zahradil smatra da određivanje visine poreza nije na EU-u već da o tome zasebno trebaju odlučiti nacionalne vlade.

Vestager i Keller su napomenule da je potrebno uvođenje digitalnog poreza.

Vodeći kandidati za predsjednika Europske komisije na kraju debate pozvali su građane na izlazak na izbore od 23. do 26. svibnja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina