EP vrši pritisak na Hrvatsku da ratificira Istanbulsku konvenciju

Foto: fah, Thinkstock, montaža narod.hr

Europarlamentarci su u raspravi u ponedjeljak pozvali države članice koje još nisu ratificirale Istanbulsku konvenciju da to učine što prije, tako vršeći pritisak na njih.

U ime obitelji: Analiza koristi i šteta ne opravdava ratifikaciju IK

 Interpretativna izjava na Istanbulsku konvenciju ne može spriječiti rodnu ideologiju

U ime obitelji tražila hrvatske europarlamentarce da se založe da se na RH ne vrši pritisak oko ratifikacije IK

Udruga U ime obitelji je hrvatskim europarlamentarcima prije rasprave poslala dopis da se založe da Republika Hrvatska kao suverena država može odlučiti ne ratificirati Konvenciju te da se na Hrvatsku ne vrše pritisci tijela EU, čime se krši načelo supsidijarnosti.

U nastavku su naveli racionalne argumente koji jasno ukazuju da ratifikacija Istanbulske konvencije nije u interesu građana i građanki Republike Hrvatske:

    • Svih 48 mjera i mehanizama koje traži Istanbulska konvencija za sprječavanje i kažnjavanje nasilja nad ženama i djecom te zaštitu žrtava već je ugrađeno u hrvatsko zakonodavstvo.
    • Ostalim odredbama Konvencije državama strankama nameće se uvođenje “rodne” ideologije, proizvoljno uplitanje u unutrašnji pravni poredak Hrvatske kroz nadzorno tijelo za provedbu Istanbulske konvencije (GREVIO) te netransparentno financiranje organizacija civilnog društva proračunskim novcem namijenjenim za zaštitu žrtava nasilja. Svi nabrojani učinci Konvencije ni na koji način ne doprinose sprječavanju i zaštiti od nasilja te tako nisu u interesu ni žrtava ni javnosti.
    • Prema članku 78. Istanbulske konvencije na navedene sporne odredbe nije moguće staviti rezerve – odnosno isključiti ili izmijeniti pravni učinak tih odredaba u njihovoj primjeni na Republiku Hrvatsku. Također, prema međunarodnom pravu, stavljanje interpretativne izjave uz neki međunarodni ugovor ne može modificirati, mijenjati ili ograničavati obveze koje proizlaze iz tog međunarodnog ugovora – Istanbulske konvencije, niti mijenjati njihov pravni učinak.

Uz to su dostavili tri dokumenta:

Analiza_koristi_i_teta_ne_opravdava_ratifikaciju_Istanbulske_konvencije

Analiza_uskla_enosti_hrvatskog_zakonodavstva_s_odredbama_Istanbulske_konvencije

Istanbulska_konvencija_-_ozna_eno.compressed

Namjera Komisije da EU što prije zaključi punu ratifikaciju konvencije

Potpredsjednik Europske komisije Andrus Ansip je otvarajući raspravu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu rekao kako je namjera Komisije da EU što prije zaključi punu ratifikaciju konvencije.

Ansip je u govoru rekao da Konvencija u nekim državama izaziva oštre javne rasprave u u kojima se iznose netočna tumačenja, primjerice, u vezi s uporabom i prijevodom riječi rod.

“Bit ću vrlo jasan. U konvenciji se radi o spriječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama bez skrivenih namjera. Ona nije instrument uobličavanja percepcije roda. (…) Konvencija ne obvezuje države da dopuštaju istospolne brakove. Štoviše, nigdje se ne referira na priznavanje istospolnih brakova, to je pitanje van okvira Konvencije. Također ne obvezuje države da se u njihovim školama predaje o spolnoj orijentaciji ili rodnom identitetu”, istaknuo je Ansip.

‘Konvencija služi za postizanje ciljeva ljevice koja želi izvršiti ideološku revoluciju’

Europarlamentarci iz redova Europskih konzervativaca i refromista (ECR) su, međutim, u svojim istupima tvdrili da Konvencija ima ideološki temelj, poput poljske zastupnice Jadwige Wiśniewske koja je ustvrdila da Konvencija služi za “postizanje ciljeva ljevice” koja želi “izvršiti ideološku revoluciju”.

Europski konzervativci također su insistirali da Istanbulska konvencija zadire u suverenitet članica i krši načelo supsidijarnosti.

Tomašić: ‘Problemi su nastali zbog kontroverznih dijelova same Konvencije’

Hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić (HKS/ECR) u raspravi je pozvala hrvatske vlasti da ne ratificiraju Istanbulsku konvenciju i ustvrdila kako se problemi s ratifikacijom Istanbulske konvencije “nisu pojavili zbog nevoljkosti država članica da zaštite žene od nasilja, nego zbog kontroverznih dijelova same Konvencije”.

Tomašić je rekla da “zaštita žena i ostalih članova obitelji od nasilja svim državama članicama mora biti visoko na listi prioriteta”, no da je problem što Konvencija državne institucije koje se bave ljudskim pravima izjednačava s udrugama civilnog društva. Ona stručnom tijelu GREVIO, međunarodnom odboru neovisnih stručnjaka zaduženom za nadzor provedbu Konvencije, daje prevelike ovlasti u implementaciji te nacionalne države gube dio suvereniteta, smatra Tomašić.

“Zato još jednom pozivam hrvatske vlasti da iz navedenih razloga ne ratificiraju Istanbulsku konvenciju”, zaključila je Tomašić.

Pritisak pučana

Anna Maria Corazza Bildt je u ime zastupnika Europske pučke stranke pozvala 11 članica EU-a koje još nisu ratificirale Konvenciju da to učine, te također napomenula kako se polemike u tim članicama temelje na “pogrešnom tumačenju riječi rod”. “Bilo je mnogo pogrešnih tumačenja Konvencije u, primjerice, Bugarskoj, Hrvatskoj, Poljskoj, Slovačkoj , pa i Ukrajini””, rekla je Corazza Bildt i ponovila kako se u Konveciji radi o zlostavljanju, premlaćivanju, silovanju u ubijanju žena, sakaćenju ili primoravanju dejvojčica na udaju a “ne o bilo kakvoj ideologiji ili vjeri”.

I zastupnici klubova socijademokrata i liberala istaknuli su kako se u Istanbulskoj konvenciji radi o ljudskim pravima a ne ideologiji, dok je zastupnica Zelenih Terry Reintke ocijenila kako su oni “koji su napadali ženska prava sada izabrali Istanbulsku konvenciju kao polje za raspravu iz čisto ideoloških razloga”.

Izvor: narod.hr/Hina