EU namjerava ublažiti pravila o državnim potporama projektima zelene tranzicije

Foto: Fah

Tijela EU-a za regulaciju tržišnog natjecanja razmatraju izmjene zakona o državnim potporama projektima temeljenim na obnovljivim izvorima energije kako bi se zemljama članicama omogućilo stopostotno subvencioniranje takvih projekata, priopćila je Europska komisija u ponedjeljak.

Ublažavanjem pravila o državnim potporama projektima u sklopu zelene tranzicije, EU želi doprinijeti bržem ostvarivanju zelenih ciljeva.

Predložene izmjene dio su revizije smjernica EU-a za državne potpore projektima na području klime, energije i okoliša (EEAG). Nove smjernice trebale bi biti usvojene do kraja godine.

“Europi su potrebna značajna održiva ulaganja. Iako će veliki dio toga pokriti privatni sektor, podrška od strane javnog sektora osigurat će da se zelena tranzicija odvija brže”, rekla je europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Vestager je istaknula da će revizija pravila omogućiti zemljama EU-a donošenje novih instrumenata podrške, te im omogućiti i da u potpunosti financiraju projekte koji se bave zelenom tranzicijom, odnosno postizanjem čistog prometa, energetske učinkovitosti i bioraznolikosti.

Kako bi osigurale učinkovito i adekvatno korištenje potpore, zemlje članice morat će o projektima subvencije tražiti mišljenje svih zainteresiranih strana.

Revidirana pravila obuhvatit će i nova ulaganja u prirodni plin, dok god su ista u skladu s klimatskim ciljevima koje EU želi ostvariti do 2030. odnosno 2050.

Svoje mišljenje o reviziji pravila zainteresirane strane moraju dostaviti do 2. kolovoza, nakon čega će Komisija donijeti konačnu odluku.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina