Europska Komisija nastavlja s pritiskom na Poljsku

Foto: fah

Europska komisija odlučila je u utorak poslati Poljskoj obrazloženo mišljenje, što je drugi korak u postupku za povredu europskog prava, zbog njezina zakona o organizaciji redovnih sudova.

Komisija je nakon svoga tjednog sastanka u Strasbourgu objavila da je provela detaljnu analizu odgovora poljskih vlasti na službenu opomenu poslanu u srpnju 2017. u vezi sa Zakonom o organizaciji redovnih sudova.

“Europska komisija ostaje pri stajalištu da je taj poljski zakon neusklađen s pravom Unije jer se uvođenjem različite dobi za umirovljenje sutkinja (60 godina) i sudaca (65 godina) diskriminira osobe na temelju spola. To je u suprotnosti s člankom 157. Ugovora o funkcioniranju Europske unije (UFEU) i Direktivom 2006/54/EZ o jednakosti spolova u području zapošljavanja i rada”, priopćila je Komisija.

Poljske vlasti sada imaju mjesec dana za poduzimanje mjera potrebnih za usklađivanje s tim obrazloženim mišljenjem. Ako poljske vlasti ne poduzmu odgovarajuće mjere, Komisija može odlučiti uputiti predmet Sudu Europske unije.

Komisija izražava i pravnu zabrinutost da će se davanjem diskrecijskog prava ministru pravosuđa za produljenje mandata sudaca koji navrše dob za umirovljenje te za razrješenje i imenovanje predsjednika sudova ugroziti neovisnost poljskih sudova, suprotno članku 19. stavku 1. Ugovora o Europskoj uniji (UEU) tumačenom u vezi s člankom 47. Povelje EU-a o temeljnim pravima.

Novim pravilima omogućuje se ministru pravosuđa da utječe na pojedine suce, konkretnije, na temelju nejasnih kriterija za produljenje njihovih mandata i nedostatka roka za donošenje odluke o produljenju, čime se narušava načelo nesmjenjivosti sudaca. Osim toga, diskrecijsko pravo na razrješenje i imenovanje predsjednika sudova omogućuje ministru pravosuđa da utječe na te suce dok odlučuju u predmetima koji se odnose na primjenu prava EU-a, navodi Komisija.

Od dolaska na vlast stranke Pravo i pravda 2015. godine, Europska komisija radi pritisak na poljsku vladu. Komisija smatra da je niz poteza poljske vlade u neskladu s europskim pravom i vrijednostima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/em