Europska pučka pravobraniteljica otvorila istragu zbog Šuicinog napada na novinara

Zagreb, 06.07.2020. - Hotel Westin, predsjedništvo i nacionalno vijeće HDZ-a. Na fotografiji Dubravka Šuica. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Europska pučka pravobraniteljica zatražila je od Europske komisije (EK) pojašnjenje u vezi s pritužbama anonimne osobe iz Hrvatske, nezadovoljne odgovorom EK-a o intervenciji potpredsjednice Dubravke Šuice na lokalnoj televiziji u Dubrovniku, objavio je u utorak ured pravobraniteljice.

> Zašto nije emitirana emisija u koju se javila Dubravka Šuica i napala voditelja zbog propitivanja njezine imovine?

Emily O’Reilly dobila je pritužbu na odgovor EK-a o postupku Šuice, koja se krajem travnja uključila u kontakt emisiju nakon što je jedan gledatelj postavio pitanje o podrijetlu njene imovine, potvrdio je ured Hini.

Podnositelj pritužbe smatra da je Šuica tim postupkom prekršila Kodeks ponašanja za članove EK.

EK je na to odgovorio da “EK i potpredsjednica Šuica pridaju najveću moguću pozornost slobodi izražavanja, slobodi i pluralnosti medija, što su temeljne europske vrijednosti sadržane u Povelje EU-a o temeljnim pravima”.

Dodao je da “namjera potpredsjednice Šuice nije bila narušiti neovisnost dotične televizije, neovisnost novinara Paška Tomaša i njegove emisije “Glas Naroda”.

Podnositelj pritužbe nije bio zadovoljan tim odgovorom i obratio se uredu pučke pravobraniteljice.

O’Reilly je odlučila otvoriti istragu i zatražila pisani odgovor EK najprije do 27. srpnja, ali s obzirom na ljetnu stanku rok je pomaknut na 15. rujna.

Šuica, potpredsjednica EK za demografiju i demokraciju nazvala je krajem travnja i uključila se u kontakt emisiju “Glas naroda“ nakon što je jedan gledatelj, komentirajući hrvatske političare, postavio pitanje o podrijetlu njene imovine.

Voditelja emisije Paška Tomaša prozvala je za neprofesionalnost jer nije reagirao na izjave gledatelja o njenoj imovini, koje su, rekla je, ‘neistine i dezinformacije’.

Na traženje voditelja da kaže istinu i demantira navode gledatelja, Šuica je rekla kako postoje institucije države i ‘one su te koje znaju’.

“Ne bih željela ulaziti ni u kakvu debatu. Ja samo na neki način komuniciram s vama htijući vam ukazati na neprofesionalnost u odnosu na slušatelja koji, naravno, ima pravo na svoje stajalište, ali i ja imam pravo na svoju obranu i imam pravo vas upozoriti da to nije bilo korektno“, rekla je tada Šuica.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina