Europski parlament snažno osuđuje Šešeljevo huškanje na rat, poticanje na mržnju i teritorijalne pretenzije

Europski parlament je u četvrtak prihvatio rezoluciju kojom snažno osuđuje ratno-huškačku retoriku Vojislava Šešelja, poziva Srbiju da se distancira od njegova djelovanja, a Haški sud da preispita svoju odluku o njegovu puštanju na privremenu slobodu.

Rezolucija “Srbija: slučaj optuženog ratnog zločinca Šešelja” izglasana je podizanjem ruku bez prebrojavanja glasova.

“Europski parlament snažno osuđuje Šešeljevo huškanje na rat, poticanje na mržnju i teritorijalne pretenzije te njegove pokušaje sabotiranja europskog puta Srbije; izražava žaljenje zbog njegovih provokativnih javnih postupaka i ratne retorike od privremenog puštanja na slobodu, čime su ponovno otvorene psihološke rane žrtava rata i zvjerstava s početka 1990-ih godina; naglašava da bi Šešeljeve nedavne izjave mogle dovesti u pitanje ostvareni napredak u regionalnoj suradnji i pomirenju i potkopati napore ostvarene proteklih godina”, kaže se u tekstu prihvaćene rezolucije.

U tekstu se izražava zabrinutost zbog izostanka političke i pravne reakcije srbijanskih vlasti te ih se poziva da osude sve javne manifestacije govora mržnje ili ratne retorike i da potiču zaštitu manjina i kulturnih prava.

Europski parlament poziva i Haški sud i tužiteljstvo da preispitaju postojanje uvjeta za privremeno puštanje na slobodu u novim okolnostima te kritizira različita mjerila Tribunala u pogledu privremenog puštanja na slobodu.

Također se traži i ubrzanje i okončanje svih prvostupanjskih i žalbenih postupaka koji se vode pred Sudom, podsjećajući da je privođenje počinitelja ratnih zločina pravdi nužan uvjet za istinski i trajni proces pomirenja.

U raspravi koja je prethodila glasovanju najveći dio zastupnika podržao je izglasavanje ove rezolucije.

U raspravi je sudjelovalo šest hrvatskih zastupnika – Andrej Plenković, Ruža Tomašić, Davor Škrlec, Jozo Radoš, Ivan Jakovčić i Tonino Picula, koji su svi snažno osudili Šešeljevu retoriku.

Neki zastupnici, poput Francuskinje Marie-Christine Vergiat iz stranke Lijeva fronta, rekli su da se ovakvim rezolucijama Šešelju radi samo publicitet, pozvavši Europski parlament da ubuduće pozornije bira hitne rezolucije.

Još nekoliko zastupnika, među njima Eduard Kukan, slovački demokršćanin i vođa parlamentarnog izaslanstva za odnose sa Srbijom te slovenski liberal Ivo Vajgl, osudili su Šešeljevo ponašanje, ali su istaknuli da su protiv rezolucije jer Šešelju ne treba davati publicitet.

Jedini koji je stao uz Šešelja bio je zastupnik grčke neonacističke stranke Zlatna zora Georgios Epitideios, koji je haškog optuženika oslovljavao dr. Šešelj i nazvao ga političkim zatvorenikom.

“Njemu se sudi ne zato što je nešto učinio, nego što je nešto rekao”, rekao je Epitideios, kazavši da i u Grčkoj vlast zatvora njegove kolege, grčke nacionaliste jer “kad im ponestane argumenata onda zatvaraju svoje političke protivnike”.

Pisanim priopćenjem nakon rasprave, slovenska socijaldemokratska zastupnica Tanja Fajon izrazila je neslaganje s prihvaćanjem ovakve rezolucije.

“Duboko sam uvjerena da s obzirom na trenutačnu situaciju ova rezolucija predstavlja dolijevanje ulja na vatru što u ovom trenutku ne bi smjelo biti ni u čijem interesu. Ovom rezolucijom, koju neću potpisati, naime odgovaramo na Šešeljeve provokacije i nudimo mu medijsku pažnju, upravo suprotno od onoga kako bismo morali reagirati”, kaže Fajon, dodajući da nisu primjerene ni kritike Haškog suda.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah