(FOTO) Njemačka: Koje posljedice nose rezultati izbora u Tiringiji i okretanja leđa birača socijaldemokratima i demokršćanima?

epa07954549 Thuringia top co-candidate of the Greens / Buendnis 90 party Anja Siegesmund (L-R), Thuringia top co-candidate of Social Democratic Party (SPD) Wolfgang Tiefensee, Thuringia chairman of the Christian Democratic Union (CDU) party Mike Mohring, Thuringia Premier and chairman of the the Left party Bodo Ramelow, Moderator Christian Mueller and Thuringia chairman and top candidate of the Alternative for Germany (AfD) right-wing populist party Bjoern Hoecke attend a TV program during the Thuringia state elections in Erfurt, Germany, 27 October 2019. According to the Statistical Office of Thuringia some 1.73 million people were eligible to vote in the regional elections for a new parliament in the German federal state of Thuringia. EPA/FILIP SINGER

Tradicionalno najveće njemačke stranke CDU i SPD, tzv. demokršćani i socijaldemokrati, doživjele su veliki pad i nepovjerenje glasača na saveznim izborima u pokrajini Tiringiji. Veliki porast doživjele su stranke desnice i ljevice, AfD i Die Linke (Ljevica), sljednica komunističke partije Istočne Njemačke.

Rezultati saveznih izbora navještaju burne političke promjene u jednoj od najznačajnijih država Europske Unije.

> Miro Kovač: ‘Dok u Hrvatskoj neki prizivaju veliku koaliciju, u Njemačkoj je taj ‘poslovni model’ predmet ozbiljnih kritika’

Pokrajina Tiringija zemljopisno je srce Njemačke i prije razdvajanja Njemačke 1949. jedno od industrijski najrazvijenijih područja najmoćnije europske države.

Slikovni rezultat za tiringija map

Photo: wikiwand.com

„Šok je veliki”, pišu njemački mediji nakon izbora u saveznoj pokrajini Tirinigiji. Prema komentatorima njemačkih medija šok je više povijesno loš rezultat najvećih stranaka – demokršćana CDU i socijaldemokrata SPD – nego skok AfD-a koji se očekivao s obzirom na političke prilike u Njemačkoj u svezi pitanja imigracija, sigurnosti i unutarnje stabilnosti zemlje.

Najveći skok zabilježila je Alternativa za Njemačku (AfD) koju u Tiringiji vodi popularni Björn Höcke (23,4 posto), dok je najveći pad zabilježila Kršćansko-demokratska unija CDU (21,8 posto). U lokalnom parlamentu od 90 mjesta će ekstremno ljevičarski Die Linke imati 29, slijede AfD (22), CDU (21), SPD (8) te stranka Zeleni (5) i liberali (5).

Veliki problem predstavlja nesuradljivost CDU-a i odbijanja koalicije te stranke s Afd-om uopće, premda bi trebali imati puno bliže pozicije nego CDU i SPD, tzv. „velika koalicija“, koja je u stvarnosti medijski potpomognuto zavaravanje birača i u praksi amorfni centrizam.

Nakon ulaska u Bundestag u 2017. AfD postojano ojačava u Njemačkoj, a za izbore u Tiringiji imao je kampanju za “Wende”, što je riječ za preokret (u politici) koja u povijesnom kontekstu opisuje pad komunizma i ujedinjenje Njemačke.

Koje će biti moguće posljedice izbornih rezultata u Tiringiji?

Procjenjuje se da će Hoeckeov uspjeh, koji čak i suverenističkim krugovima ima imidž tvrdog konzertvativca i desničara, tu stranku ostaviti na stavovima suverenizma i jasnog rješavanja pitanja ilegalne imigracije, jer je više nego očito da AfD za ta pitanja ima potporu biračkog tijela.

Ovo nije prvi gubitak za CDU. Naime, nakon što je CDU na izborima za lokalne parlamente u Saskoj i Brandenburgu početkom rujna 2019. doživio teške gubitke, procjenjuje se da bi to moglo povećati pritisak na novu predsjednicu stranke Annegret Kramp-Karrenbauer, koja je prošlog prosinca od Angele Merkel preuzela vodstvo stranke i slovi kao njezina nasljednica na poziciji kancelarke.

Novi gubitak glasača mogao bi rasplamsati i unutarstranačku borbu unutar CDU-a za premoć u stranci.

Loš rezultat stranaka koje tvore demokršćansko-socijaldemokratsku vladu Angele Merkel mogao bi povećati i pritisak na koalicijsku vladu i pojačati zahtjeve unutar SPD-a u kojem se krilo koje traži izlazak iz koalicije s CDU-om smatra da birači SPD-a kažnjavaju zbog suradnje s CDU-om.

Očito je jedno: vrijeme „velikih koalicija“ (koje danas sanjaju i neki u Hrvatskoj) očito prolazi, a birači se okreću drugim strankama, ponajprije suverenistima i jasno profiliranim lijevim strankama.

 

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr