(FOTO) U Poljskoj predano 450 tisuća potpisa potpore zakonu kojim bi se zaštitio život od začeća

Foto: warszawa.gosc.pl

U Poljskoj je predano 450 tisuća potpisa kojima se podupire prijedlog zakona o zaštiti života svih ljudskih bića, ne samo nakon rođenja, nego i prije. To je veliki uspjeh ako se uzme u obzir da veliki broj organizacija koje se predstavljaju da su ‘za život’ je počeo kampanju protiv zakona.

Prema zakonu donesenom 1993. abortus na zahtjev u Poljskoj je zabranjen. Dopušten je u slučajevima silovanja, ugroženosti života majke i “deformacije ploda”, odnosno dijagnosticirane bolesti nerođenog djeteta. Zbog nepreciznog definiranja bolesti u slučajevima kojih je abortus dopušten, bolnice dopuštaju abortuse i u slučajevima – Down sindroma i drugih genetskih nepravilnosti. Štoviše, ti abortusi se rade i u kasnijoj fazi trudnoće, čak do 24 tjedna i kasnije, jer takve odluke donose liječnici u nekim bolnicama. Zakon, inače, predviđa da su abortusi u slučajevima bolesti djeteta dopušteni sve dok trenutka kada “dijete može preživjeti samo izvan utrobe majke”.

U Poljskoj se prikupljaju potpisi da se onemogući pobačaj djece sa sindromom Down

Zakon, dakle, koji se u ostatku Europe doživljava kao “konzervativan” nije takav, a abortusi u Poljskoj, nažalost, nisu rijetki. Prema podacima Nacionalnog zdravstvenog fonda u 2103. bilo ih je 2411. U većini slučajeva riječ je djeci kod koje je prenatalnom dijagnostikom utvrđena neka bolest. Udruga “Stop abortusu” želi prekinuti upravo takvu situaciju i zabraniti eugenički pobačaj i onaj u slučaju silovanja. U slučaju ugroženosti života majke djeteta, zakonski amandman predviđa oslobađanje od odgovornosti liječnika koji, spašavajući život majke, uzrokuje smrt djeteta.

Većina Poljaka želi potpunu zaštitu života od začeća

Sadašnji prijedlog zakona donosi promjenu da jedina iznimka zabrane pobačaja bude ugroženost života majke. Istraživanje provedeno u svibnju ove godine pokazalo je kako više od 58% ispitanika podupire stavove inicijative „Stop pobačaju“, u smislu potpune zabrane pobačaja uz iznimku u slučaju spašavanja života majke, ako je ona u životnoj opasnosti. Zabrani se protivi 30% ispitanika. Potpuna zaštita ljudskog života uživa najveću podršku među najmlađim ispitanicima. Većina Poljaka se također protivi automatskom nekažnjavanju žene za izvršeni pobačaj.

Poljska premijerka podržala inicijativu da se onemogući pobačaj djece s genetskim nepravilnostima

Poljska premijerka, Beata Szydło, podržala je građansku inicijativu koja prikuplja potpise da se onemogući pobačaj djece s genetskim nepravilnostima. Do izmjena zakona budu razmotrene u parlamentu, treba prikupiti 100.000 potpisa građana. Poljska je premijerka istaknula da će kod mogućeg glasovanja za promjenu zakona u parlamentu stranka PiS dopustiti članovima da glasaju po savjesti. “Ja mislim da će svatko od nas biti vođen svojom savješću. U ovom trenutku, mogu reći samo svoje mišljenje.” Bilo bi pogrešno, kada bi tako važan zakon postao dio političke borbe, ističe premijerka, te naglašava važnost održavanja meritorne rasprave. “Važno je da o ovoj temi govore stručnjaci, jer ako se problem razmatra samo na političkoj razini, bojim se da će to biti sljedeća fronta političe borbe.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr