(FOTO, VIDEO) Premijer Plenković pozvao na novi dogovor o migrantima i azilu na razini Europske unije

Foto: snimka zaslona

Završena je konferencija u Münchenu, vodeći svjetski forum o međunarodnoj sigurnosnoj politici na kojem se okupilo četrdesetak predsjednika država i vlada.

Plenković brani vladavinu prava kao temelj “Europe koja štiti”

U svom uvodnom obraćanju na konferenciji, predsjednik Vlade Plenković kazao da je naslov panela identičan jednom od četiri ključna prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem Europe.
“Ta tema ima važan položaj u hrvatskoj agendi ovih šest mjeseci, jer se radi o odrazu očekivanja naših građana da ih Europa zaštiti i da im osjećaj sigurnosti”, naglasio je.
“Zadnjih je godina Europska unija suočena migracijskom i azilantskom krizom bez presedana, s do sada neviđenim posljedicama na politički pejsaž Europe što predstavlja ozbiljan izazov kojeg ni na trenutak ne smijemo podcijeniti, a dolazi od terorističkih napada i povećanog miješanja izvana”, ocijenio je.

Poručio je da razilaženja u stajalištima ometaju sposobnost da se zadovolje očekivanja građana.
“Gledajući u budućnost, vjerujem da se moramo podsjetiti na naš zajednički cilj – da se naši građani osjećaju sigurnima te da ponovno izgradimo konsenzus kako da to postignemo, ostajući cijelo vrijeme vjerni našim vrijednostima i načelima na kojima je Unija izgrađena”, naglasio je Plenković, napominjući da je to put napretka za Europsku uniju, kako bi bila korak ispred ostalih u suočavanju s tradicionalnim i novim sigurnosnim prijetnjama.
Strateške smjernice
“Jedna od strateških mjera na kojima radi hrvatsko predsjedništvo su Strateške smjernice u području slobode, sigurnosti i pravde, u skladu sa strateškom agendom Europske unije, usvojenom u lipnju za razdoblje od 2019. do 2024. godine”, podsjetio je predsjednik Vlade, naglasivši da će Smjernice za koje se nada da će ih podržati Europsko vijeće u ožujku, imati četiri glavna bloka: vladavinu prava, međusobno povjerenje, cjelovitost našeg teritorija i ovladavanje novim tehnologijama i umjetnom inteligencijom.
Suradnja sa zemljama jugoistočne Europe
Predsjednik Vlade Plenković  kazao je da će Hrvatska nastaviti surađivati sa svojim susjedima u jugoistočnoj Europi, osobito na izgradnji njihovog sustava upravljanja granicama te kapacitetima za prijem i azil.
“Nastavit ćemo zagovarati brzo zaključivanje i učinkovitu implementaciju statusnih ugovora koji će omogućiti Agenciji za europsku graničnu i obalnu stražu da zemlje jugoistočne Europe podrži u zaštiti njihovih granica i sprečavanju neregularnih tokova i prije nego što oni stignu do vanjskih granica Europske unije. U okviru našeg predsjedanja, organizirat ćemo u travnju konferenciju u Hrvatskoj kako bismo doznali specifične potrebe i očekivanja koje te zemlje imaju”, poručio je, izražavajući nadu da će se iznaći i modaliteti za pojačanu suradnju u sprečavanju poslovnog modela mreža koje se bave krijumčarenjem migranata.
Politika proširenja Europske unije na Zapadni Balkan
“Naša pomoć i suradnja sa zemljama Zapadnog Balkana ide mnogo dalje od područja azila i migracija. Politika proširenja ostaje jedna od ključnih politika Europske unije, na dobrobit europskih država članica, zemalja kandidatkinja, kao i potencijalnih kandidata jednako”, naglasio je Plenković ustvrdivši da se radi o strateškom investiranju u stabilnu, sigurnu, snažnu, prosperitetnu i ujedinjenu Europu.”
Podsjetio je da će Hrvatska u svibnju organizirati sastanak na vrhu zemalja Europske unije i tzv. “Zapadnog Balkana”, kako bi se ojačala europska perspektiva tih zemalja i naznačila njihova europska budućnost, dok će se u lipnju, u suradnji s predsjednikom Michelom, organizirati Summit o istočnom partnerstvu.
“To su glavni ciljevi hrvatskoga predsjedanja”, zaključio je Plenković svoj uvodni govor, nakon kojeg je uslijedila panel rasprava.

 

Na marginama konferencije premijer Plenković sastao se s njemačkom ministricom obrane Annegret Kramp-Karrenbauer te bivšim ukrajinskim predsjednikom Porošenkom. Premijer je, uz brojne Hrvate, sudjelovao i na svetoj misi u crkvi svetog Mihovila.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr