Francuska planira do 2040. ukinuti proizvodnju nafte i plina

Foto: Thinkstock

Francuska do kraja godine namjerava usvojiti zakone o postupnom gašenju svih aktivnosti na istraživanju i proizvodnji nafte i plina do 2040. godine u Francuskoj i njezinim prekomorskim teritorijima, pokazao je nacrt toga zakona.

Riječ je o prvoj takvoj odluci neke zemlje u svijetu, primjećuju u Reutersu.

Predsjednik Emmanuel Macron želi da Francuska do 2050. postane “ugljično neutralna” i planira zauzdati emisije stakleničkih plinova napuštanjem fosilnih goriva za koje se smatra da pridonose globalnom zagrijavanju.

Prema nacrtu zakona predstavljenom u srijedu, Francuska više neće izdavati dozvole za istraživanja, a produljenje postojećih koncesija postupno će se ograničavati i do 2040. ukinuti. Te godine Francuska planira također ukinuti prodaju benzinskih i dizelskih automobila.

“Tim zakonom zaustavit će se istraživanje ugljikovodika na našem teritoriju, a postojeće koncesije neće biti produljene iza 2040. godine”, stoji u nacrtu toga zakona.

Odluka je najvećim dijelom ipak simbolična zato što Francuska proizvodi svega oko šest milijuna barela ugljikovodika godišnje, što predstavlja oko jedan posto njezine potrošnje.

Francuska će nastaviti uvoziti i prerađivati naftu za svoje potrebe.

U Francuskoj nikad dosad nije bila izdana dozvola za proizvodnju iz škriljca i bit će je nemoguće ishoditi nakon što zakon bude usvojen.

Zakon bi mogao pogoditi kompanije poput najveće francuske naftne kompanije Totala koja je prekinula naftna istraživanja u Francuskoj ali još uvijek ima dozvole za istraživanja u francuskim prekomorskim departmanima poput istraživanja na moru uz obale Francuske Gvajane.

Iz Totala zasad nisu komentirali spomenuti prijedlog zakona.

Macron odlučno nastavlja s provedbom ključnog sporazuma za suzbijanje klimatskih promjena kojeg je prihvatilo 200 zemalja 2015. godine u francuskoj prijestolnic nakon što su se iz njega povukle Sjedinjene Države.

U sklopu tih mjera, Francuska do 2022. godine namjerava prestati proizvoditi električnu energiju pomoću ugljena i smanjiti na 50 posto sa više od 75 posto udio električne energije proizveden u nuklearkama, dok će prednost davati povećanom udjelu obnovljivih izvora u miksu izvora za dobivanje električne energije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/em