Grčki parlament održao prisegu s konferencije ILGA Europe i ozakonio životno partnerstvo

Grčki paralment je u utorak, 22. 12. 2015., ozakonio životno partnerstvo za istospolne parove, za koji je glasovalo 193 od 300 zastupnika, dok je 56 glasovalo protiv.

Premijer Alexis Tsipras, čelnik lijeve stranke Syriza, branio je donošenje toga zakona u paralmentu riječima: „Legalizacijom civilnog partnerstva za istospolne parove, ciklus nazadovanja i srama za Grčku državu se zatvorio. Bio je to ciklus nijekanja i marginalizacije velikim dijelom naših sugrađana, kojima nije bilo dopušteno da žive zajedno sa svojim partnerom i uživaju osnovna prava, što je odvodilo Grke pred presudu Europskog suda za ljudska prava.”

Grčka je u 2008. bila donijela zakon pod nazivom “Reforme koje se odnose na obitelj, djecu i društvo”, kojim je željela onim muškarcima i ženama koji ne žive u braku omogućiti minimalnu razinu socijalnih prava putem registriranog partnerstva, iz razloga što se barem 5% djece u Grčkoj rađalo u izvanbračnim zajednicama. Prema tumačenju tadašnje grčke vlade, svrha je zakona bila zaštiti djecu koja se rađaju izvan braka, zaštiti jednoroditeljske obitelji, regulirati odnose roditelja koji se ne žele vjenčati i jačati institucije braka i obitelji u “tradicionalnom smislu”. Drugim riječima, taj je zakon bio donesen u specifičnoj situaciji kako bi grčka država mogla pomoći onima koji “de facto” žive zajedno i odgajaju svoju djecu te se stoga zakon nije odnosio na istospolne parove.

Šest istospolnih parova i jedna udruga tužili su Grčku Europskom sudu za ljudska prava tvrdeći da grčki zakon iz 2008. isključuje istospolne parove, čime diskriminira njihovo pravo na poštovanje obiteljskog života prema člancima 8. i 14. Europske konvencije o pravima čovjeka. Veliko vijeće Europskog suda presudilo je 7. studenoga 2013. da su u navedenom slučaju (Vallianatos i drugi protiv Grčke) povrijeđeni čl. 8. i 14. Konvencije jer zakon nije dodijelio zaštitu istospolnim parovima kao što ju je dodijelio parovima različitog spola, čime je de facto donošenje posebne regulacije samo za muško-ženske parove i njihovu djecu proglašeno diskriminatornim. Sud je mišljenja da istospolni parovi također žive “obiteljskim životom” kao i oni različitog spola, stoga njihovo isključivanje od strane grčkog zakonodavca nije opravdano. Primjećuje se da Sud izjednačuje vezu homoseksualnih parova i obiteljsku zajednicu muškarca i žene i njihove djece, čime se gubi objektivni smisao “obitelji” i “obiteljskog života”. Pojam “obiteljski život” se sve više reducira na puku vezu između ljudi, koja ima više simbolično, nego stvarno značenje (jer nužno ne uključuje postojanje djece, odgovornost oca i majke, niti zajednički život).

Nedugo nakon donošenja presude u 2013., Grčka je najavila promjenu zakona. Krajem listopada 2015. stranke grčke ljevice i centra potpisale su prisegu na godišnjoj konferenciji ILGA Europe u Ateni da će ozakoniti životno partnerstvo za homoseksualne parove. “Vjerujemo da će grčka vlada dati prioritet obećanjima koje je dala na našoj konferenciji”, komentirao je tada supredsjedatelj ILGA Europe, Paulo Corte Real.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah