Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu sudjelovat će u radu 16 od 44 izaslanstva

epa07693973 A general view over the hemicycle with MEPs during a debate at the European Parliament, in Strasbourg, France, 04 July 2019. The European Parliament (EP) is debating the results of the 20, 21 and 30 June summits and the proposed candidates for the EU top jobs. EPA/PATRICK SEEGER

Europarlamentarci su na ovotjednoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu utvrdili sastave svojih međuparlamentarnih izaslanstava, a hrvatski zastupnici će u novom sazivu kao članovi ili zamjenski članovi sudjelovati u radu 16 od 44 izaslanstva Europskog parlamenta, najvećim dijelom u izaslanstvima za odnose sa zemljama jugoistočne Europe.

Zastupnici u Europskom parlamentu u srijedu su potvrdili prijedlog sastava izaslanstava koji je iznijela Konferencija predsjednika Parlamenta, odnosno predsjednik EP-a i čelnici klubova zastupnika.

Parlament će u ovom sazivu imati 44 međuparlamentarna izaslanstva koja održavaju odnose i razmjenjuju informacije s parlamentarcima u drugim zemljama, regijama i organizacijama promičući temeljne vrijednosti EU-a.

Nakon što su zastupnici u Europskom parlamentu prihvatili narav i brojčani sastav međuparlamentarnih izaslanstava, klubovi zastupnika i nezavisni zastupnici imenovali su članove izaslanstva na temelju internih odluka. Sastavom tih izaslanstava moralo se osigurati da države članice, politička stajališta i rodna pitanja budu pravedno zastupljena, navodi Europski parlament.

Zastupnica SDP-a Biljana Borzan (S&D) u novom će sazivu biti članica izaslanstava za odnose s Afganistanom te državama južne Azije, a zamjenica u Izaslanstvu u Zajedničkom parlamentarnom odboru EU-a i Sjeverne Makedonije.

Valter Flego (IDS/Obnovimo Europu) član je Izaslanstva u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Crne Gore, a zamjenik u Izaslanstvu u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Srbije.

Nezavisni zastupnik Mislav Kolakušić imenovan je za člana Izaslanstva u Parlamentarnom odboru za pridruživanje između EU-a i Moldove i zamjenika u Izaslanstvu u Odboru za parlamentarnu suradnju između EU-a i Rusije. U izaslanstvu za suradnju s Rusjom zamjenik je i nezavisni Ivan Vilibor Sinčić iz Živog Zida.

Sinčić je uz to čIan Izaslanstva za odnose s Indijom.

Predrag Fred Matić (SDP/S&D) član je Izaslanstva za odnose s Arapskim poluotokom i zamjenik u Izaslanstvu u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Crne Gore.

Tonino picula (SDP/S&D) član je Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom u kojem su članice i Ruža Tomašić (HKS/ECR) te Dubravka Šuica i Željana Zovko (HDZ/EPP)

Šuica i Zovko također su zamjenske članice Izaslanstva za odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Picula je i člana Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Euronesta koja promiče suradnju članica EU-a s Ukrajinom, Moldovom, Armenijom, Azerbajdžanom i Gruzijom, a zamjenik je u Izaslanstvu u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Srbije.

Karlo Ressler (HDZ/EPP) član je Izaslanstva za odnose s Narodnom Republikom Kinom i zamjenik u Izaslanstvu u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Albanije

Tomislav Sokol (HDZ/EPP) je postao član Izaslanstva u Zajedničkom parlamentarnom odboru EU-a i Turske te zamjenik u Izaslanstvu u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Crne Gore i Izaslanstvu u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina