Huawei otpustio djelatnika uhićenog u Poljskoj zbog špijunaže

epa06966086 (FILE) - Visitors are reflected in a mirror with the Huawei company logo during the official launch event for the Huawei Mate 10 smartphone series in Munich, southern Germany, 16 October 2017 (reissued 23 August 2018). The Australian government has banned Chinese Telecommunications Company Huawei from bidding in the construction of the country's 5G networks over allegations of national security concerns, media reported on 23 August 2018. *** Local Caption *** 54419111

Kineski telekomunikacijski div Huawei priopćio je da je otpustio svog djelatnika koji je uhićen u Poljskoj pod sumnjom za špijunažu.

Huawei navodi da navodne akcije njegova zaposlenika “nemaju veze s tvrtkom”. Tvrtka dodaje da je odluka o njegovu otpuštanju donesena zbog toga što je taj incident naštetio njezinom ugledu.

Podsjetimo, poljske vlasti uhitile su u petak Wanga Weijinga, kineskog zaposlenika Huaweija, i poljskog kibernetičkog stručnjaka, bivšeg agenta unutarnje službe sigurnosti, zbog špijunaže, što bi moglo pojačati zabrinutost Zapada glede opreme koju prodaje ta tvrtka.

>Poljska: Zbog špijunaže uhićen kineski zaposlenik Huaweija i poljski kibernetički stručnjak

“Kineski državljanin je poslovni čovjek koji radi u velikoj elektroničkoj tvrtki…. a Poljak je poznat u krugovima povezanim s kibernetičkim poslovanjem”, rekao je u petak Maciej Wasik, zamjenik šefa poljskih specijalnih službi, za poljsku novinsku agenciju PAP.

Glasnogovornik poljskih službi sigurnosti rekao je za Reuters da se navodi o špijunaži odnose na akcije pojedinaca te da nisu izravno povezane s tvrtkom Huawei.

U prosincu su kanadske vlasti uhitile Meng Wanzhou, glavnu financijsku direktoricu Huaweia, na zahtjev Sjedinjenih Država u sklopu istrage o navodnim kršenjima američkih trgovinskih sankcija.

Američke obavještajne agencije navode da je Huawei povezan s kineskom vladom te da bi njegova oprema mogla sadržavati komponente i programe koji omogućavaju Pekingu da dođe do niza podataka. Nijedan dokaz za to nije javno iznesen, a tvrtka je opetovano demantirala te navode.

>Reakcije iz Kine na uhićenje čelnice Huawei-a: Već treći Kanađanin pritvoren

Američke kritike navele su niz zapadnih zemalja i tvrtki da razmotre hoće li dopustiti korištenje opreme Huaweija u svojim telekomunikacijskim mrežama.

Poljski ministar unutarnjih poslova Joachim Brudzinski izjavio je da bi EU i NATO trebali poraditi na zajedničkom stajalištu o tome hoće li isključiti Huawei sa svojih tržišta.

Izvor: narod.hr/hina