Istarski HDZ, Lista za Rijeku, i Stranka hrvatskog zajedništva najoštrije osudili Tajanijeve izjave

Foto: fah

Istarska Županijska organizacija HDZ-a, istarski SDP, Lista za Rijeku i zadarska Stranka hrvatskog zajedništva u ponedjeljak su najoštrije osudili stajalište predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija te su ocijenili kako njegova izjava “promiče iredentističke stavove i ideje”, “usmjerena je na prizemno raspirivanje etničkih strasti iz politikantskih i predizbornih motiva” i “uvreda za sve građane Istre koji se jako dobro prisjećaju talijanskog terora na svojem području”.

“Hrvatska i Italija članice Europske unije, a dalje talijanske pretenzije”

“Stranka hrvatskog zajedništva je kontinuirano upozoravala o talijanskim pretenzijama prema hrvatskom teritorju, a nakon što sada predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani svojata hrvatsku Istru i hrvatsku Dalmaciju vidljivo je da SHZ čitavo vrijeme bio u pravu jer još uvijek u Italiji postoje političke snage koje se ne mire s tobožnjim gubitkom Dalmacije i Zadra, o čemu nam ponajbolje svjedoči redoviti izbor gradonačelnika Zadra za navodno slobodnu talijansku općinu Zadar u izgnanstvu.

Uvidom u Statut „Slobodne općine Zadar u izgnanstvu“ utvrđeno je da je jedan od njezinih ciljeva „zahtjevati povratak ove zemlje talijanskoj Domovini u ime povijesti, umjetnosti i talijanske kulture u Dalmaciji“, a prema članku 10. Statuta Udruženja „Slobodne općine Zadar u izgnanstvu“ općinski vijećnici neposredno nakon proglašavanja da su izabrani potpisuju sljedeću izjavu: „U ime Zadra i Dalmacije pred našim Barjakom, simbolom našeg starog neukrotivog talijanstva i prisutne boli, obvezujem se da ću poštujući Statut raditi na nastavljanju naših vjekovnih italskih tradicija i za naše neuništivo pravo na izgubljenu zemlju“. Udruženje „Slobodna općina Zadar u izgnanstvu“ i danas djeluje.

Postavlja se pitanje do kada će postojati Udruga „Slobodna općina Zadar u izgnanstvu“ i „gradonačelnik Slobodne općine Zadar u izgnanstvu“ čiji je jedan od ciljeva, koji se navedeni u Statutu u Udruženju „Slobodne općine Zadar u izgnanstvu“ „zahtjevati povratak ove zemlje talijanskoj Domovini u ime povijesti, umjetnosti i talijanske kulture u Dalmaciji“ i zašto čelnike Udruge „Slobodna općina Zadar u izgnanstvu“ zbog takvog ponašanja ne kazni Republika Italija već ih nagrađuje. Republika Hrvatska je danas samostalna država i članica Europske unije, kao i Republika Italija, a i dalje postoje talijanske pretenzije. Dakle, još uvijek u Italiji postoje političke snage koje se ne mire s tobožnjim gubitkom Zadra i Dalmacije, o čemu nam ponajbolje svjedoči redoviti izbor gradonačelnika Zadra za navodno slobodnu talijansku općinu Zadar u izgnanstvu”, navodi se u priopćenju Stranke hrvatskog zajedništva.

Istarski HDZ: “Oskrivljavanje neumoljivih povijesnih činjenica”

“Najoštrije osuđujemo stajalište Antonija Tajanija. To je uvreda za sve građane Istre koji se jako dobro prisjećaju talijanskog terora na svojem području”, izjavila je pomoćnica ministra turizma i tajnica istarske Županijske organizacije HDZ-a Monika Udovičić.

Istaknula je da su Talijani jedna od nacionalnih manjina u Hrvatskoj koja ima svoje predstavnike u Hrvatskome saboru i pridonosi razvoju Hrvatske.

“Upravo iz tog razloga smatram da je neprihvatljivo da si predsjednik Europskog parlamenta dopusti iskrivljavanje neumoljivih povijesnih činjenica. Takve radikalne izjave dio su prošlosti te ondje trebaju i ostati. Osuđujući ovakvo vrijeđanje našeg nacionalnog ponosa, Hrvatska nastavlja koračati na svom europskom putu, ojačana nacionalnim posebnostima, uvažavajući svoju povijest i orijentirana prema budućnosti”, poručila je Udovičić.

Najoštrije osuđujući izjavu predsjednika EU Parlamenta Antonija Tajanija, iz istarskog SDP-a ustvrdili su da tom izjavom Tajani promiče iredentističke stavove i ideje.

“SDP Istre gradi, čuva i živi vrijednosti međusobnog uvažavanja i prihvaćanja raznolikosti kao najvećeg bogatstva”, napisali su istarski SDP-ovci u priopćenju.

Lista za Rijeku: Poštujemo žrtve, ali Tajanijeve ideje nespojive su s idejom ujedinjene Europe

Lista za Rijeku najoštrije je osudila izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija “usmjerenu na prizemno raspirivanje etničkih strasti iz politikantskih i predizbornih motiva”.

“Posebno je žalosno da se radi o političaru koji je nedavno boravio u Rijeci i Istri te je tom prilikom dao punu podršku HDZ-u i aktualnom premijeru Andreju Plenkoviću. Poštujemo sve žrtve, ali ćemo se najoštrije suprotstaviti svima onima koji promoviraju ovakve ideje nespojive s idejom ujedinjene Europe”, poručili su iz Liste za Rijeku.

Također su istaknuli kako “izgradnji suživota između Hrvata, Slovenaca i Talijana zasigurno ne pridonosi povratak retorike koja je bila jedan od uzroka teške povijesne sudbine naših prostora i brojnim žrtvama totalitarnih ideologija na svim stranama”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina