Ivica Šola: Sorosa, Zuckerberga i ostale koji se kupaju u milijardama, srce i duša boli za ekologiju i klimatske promjene

Ivica šola
Foto: Laudato.hr

Jedan od prioriteta Europske unije, i tijekom našeg predsjedanja, borba je protiv klimatskih promjena, sažeta u neologizmima kao “klimatska neutralnost” (!?) ili “Europski zeleni plan”, piše Ivica Šola u kolumni za Slobodnu Dalmaciju koju djelomice prenosimo.

O tome je ambiciozno nedavno govorio i naš premijer Andrej Plenković: “Kada gledate današnju europsku političku kartu, zelena ekonomija, pitanje klimatske neutralnosti polako postaje dominantno pitanje svih politika i svih društava zapadnih država članica. Munjevito će se isti procesi odvijati i u Hrvatskoj. Stoga je važno i za političke stranke da preuzmu vodstvo u ovim temama”, rekao je.

Uvijek mi je bila sumnjiva ova panika oko klimatskih promjena, ta silna medijska bombardiranost, jer iza te borbe stoje upravo velike globalne korporacije, investitori koji su posvuda zbog histerične potrage za sve većim profitom dijelom devastirali planet.

William Engdahl je dokazano ozbiljan istraživač. Ni on ni itko ozbiljan ne negira ekološku problematiku. No, on u članku pod jasnim naslovom “Slijedite trag novca unutar klimatskih politika” podsjeća kada je mala Greta, instrumentilizirano dijete od strane globalnog kapitala, u Bruxellesu održala onaj histerični govor o spašavanju Zemlje, kako joj je Juncker poljubio ruku i najavio ulaganje tisuća milijardi u borbi za Zemlju i klimu. Ono što je stari lisac Juncker “zaboravio” reći Greti i novinarima je da ta ulaganja nemaju ništa s motivima male Grete.

Naime, godinu dana prije, na sastanku na vrhu “One Planet” u prisutnosti Bloomberg fundacije, Svjetskog ekonomskog foruma i drugih, “EU Juncker” je potpisao memorandum, sporazum s institucijom zvanom Breakthrough Energy – Europe (BEE), čija će društva imati preferencijalni pristup bilo kojem financiranju, dakle zelenoj lovi, na koju i mi pucamo.

No, tko su članovi te asocijacije BEE? Evo: Richard Branson (Virgin Air), Ray Dalio (Bridgewater Associates), Bill Gates, Jack Ma (Alibaba), Julian Robertson (Tiger Management, gigant hedge fondova), David Rubenstein (utemeljitelj Carlyle Group), Masayoshi Son (utemeljitelj japanske Softbank), George Soros (predsjednik Soros Fund Management LLC, stari opet nanjušio lovu), princ Al-Walid bin Talal, i notorna lopina tuđih podataka Mark Zuckerberg. Sve njih, koji se kupaju u milijardama, srce i duša boli za Zemlju, za ekologiju…

Zato Engdahl zaključuje: “Ne dajte se uvući u laž. Kada se najutjecajnije multinacionalke i investitori, među kojima BlackRock i Goldman Sachs, Ujedinjeni narodi, Svjetska banka… uprežu u zelenu agendu, dolazi vrijeme da pogledamo što se krije iza zavjese. Zaključak koji se nameće je da je klima samo igla koja se koristi kako bi se reorganizirale globalne financije.”

Oni isti koji su uništavali prirodu i ambijent, danas je opet iskorištavaju tako da je “spašavaju”. Zato od toga neće biti ništa, osim što će sirotinji nametati ekološke poreze, pa će im onda naplaćivati skupu zelenu energiju koju su tim istim porezima financirali. Tu priču već smo vidjeli na Macronu i žutim prslucima koji su ustali protiv “Superhik zelenog kapitalizma”. Sve vodi BEE, kratica za, očito, ovčje blejanje i ovce koje trebaju ošišati.

Kolumnu u cijelosti pročitajte na stranicama Slobodne Dalmacije.

 *Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Slobodna Dalmacija