Izabrano 14 potpredsjednika Europskog parlamenta

epa07688901 Brexit party members turn their backs on the musicians during the European Anthem at the first session of the new Parliament at the European Parliament, in Strasbourg, France, 02 July 2019. EPA/PATRICK SEEGER

Pod predsjedanjem novog predsjednika Europskog parlamenta (EP) Davida Sassolija, zastupnici su u srijedu poslijepodne izabrali i 14 potpredsjednika, većinom iz redova socijaldemokrata i pučana.

Na popisu kandidata koji je primio predsjednik Sassoli našlo se 17 imena, a zastupnici su morali zaokružiti najmanje njih osam i najviše 14.

Za potpredsjednike su u prvom krugu, po broju glasova, izabrani Mairead McGuinness (EPP, Irska), Pedro Silva Pereira (S&D, Portugal), Rainer Wieland (EPP, Njemačka). Katarina Barley (S&D,Njemačka), Othmar Karas (EPP, Austrija), Ewa Bożena Kopacz (EPP, Poljska), Klara Dobrev (S&D, Mađarska), Dita Charanzova (Obnovimo Europu, Češka), Nicola Beer (Obnovimo Europu, Njemačka), Lívia Jaroka (EPP, Mađarska) i Heidi Hautala (Zeleni/EFA, Finska).

Najviše glasova osvojila je McGuinness, sa 618 glasova.

U drugom krugu su izabrani Marcel Kolaja (Zeleni, Češka) i Dimitrios Papadimoulis (Ujedinjena ljevica, Grčka), dok je nezavisni kandidat Fabio Massimo Castaldo iz Italije izabran relativnom većinom u trećem krugu.

Za potpredsjednike su glasala 702 zastupnika, a broj važećih glasova bio je 661, s 41 nevažećim glasačkim listićem. Kandidati su trebali osvojiti najmanje 331 zastupnički glas.

Dužnost potpredsjendika je predsjedati plenarnim sjednicama u odsutnosti predsjednika, mogu predstavljati Parlament na vanjskim događanjima i vršiti dužnosti koje im odredi predsjednik.

U četvrtak će zastupnici izabrati pet kvestora odgovornih za administrativna i financijska pitanja koja se izravno odnose na zastupnike.

Predsjednik, 14 potpredsjednika i 5 kvestora zajedno čine Predsjedništvo institucije i izabrani su na mandat od dvije i pol godine.

Novi predsjednik Sassoli je u prethodnom, osmom sazivu Europskog parlamenta, bio jedan od potpredsjednika primarno zadužen za proračun.

Također je bio potpredsjednik radne skupine za zgrade, promet i zeleni Parlament, zamjenik predsjednika za politiku susjedstva (Jug/EUROMED/Bliski istok) te član ad hoc radne skupine za provedbu mjera i politika povezanih s pitanjem sigurnosti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina