M5S i Liga izvješćuju talijanskog predsjednika o napretku u pregovorima

Foto: fah

Luigi Di Maio i Matteo Salvini, predsjednici antisistemskih stranaka u Italiji, trebaju u nedjelju navečer izvijestiti predsjednika Sergija Mattarellu o napretku u pregovorima o sastavljanju vlade, rekli su novinarima.

“Večeras ćemo nazvati predsjednika”, rekao je Salvini nakon drugog dana rada u Milanu s kolegom Luigiem Di Maiom iz Pokreta 5 zvijezda.

“Za ovo očito treba vremena, trenutačno pišemo povijest”, rekao je potonji novinarima.

Premda su obojica bila optimistična u vezi s mogućnosti postizanja dogovora o zajedničkom programu, bili su oprezniji u vezi s imenom budućeg premijera.

Njega treba potvrditi predsjednik države koji bi njegovo imenovanje mogao objaviti već u ponedjeljak. Bit će to “političar a ne stručnjak”, rekao je kratko Di Maio.

Kako pišu talijanski mediji, kandidat za mjesto predsjednika trećeg po snazi europskog gospodarstva treba biti “treća osoba” koja nije član ni Lige ni M5S-a. Usto bi trebala imati ugled na međunarodnom planu i biti kadra pomiriti politiku Bruxellesa s europskeptičnim tonovima buduće vlade.

Predsjednici dviju stranaka trebaju se u ponedjeljak opet sastati u Rimu nakon čega će ih primiti predsjednik Mattarella.

Izvor: Hina/sv