Njemačka vlada ograničava useljavanje s područja Balkana

Vlada želi useljavanje azilanata iz Balkana ograničiti te ubrzati pravne postupke za njih. Pozivaju se na prijedlog zakona Ministarstva unutarnjih poslova Njemačke, a prema tom prijedlogu Albanija, BiH, Makedonija , Crna Gora i Srbija bit će klasificirane kao „sigurne zemlje“, prenosi Frankurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Prema zakonu zemlje mogu biti klasificirane kao sigurne, ako je zajamčeno „da ondje ne postoje niti politički progoni niti neljudske i ponižavajuće kazne ili postupci,“ navodi FAZ.

Tim bi se zakonom poboljšala procedura oko dobivanja azila tako da se bi se skratio boravak u Njemačkoj onih osoba s područja Balkana koji ne ispunjavaju uvjete za dobivanje pozitivnog rješenja. Kroz nacrt tog zakona bit će smanjene socijalne pogodnosti u Njemačkoj, kao i svi zahtjevi za azilom iz ekonomskih razloga.

Novi propisi omogućuju vlasti odbijanje zahtjeva za azilom iz tih zemalja bez obrazloženja, što značajno ubrzava rješavanje procedure. U slučaju odbijanja azila obveza iseljenja skraćuje se na jedan tjedan, kao i rok za tužbu na jedan tjedan. Sud bi trebao donijeti odluku o zahtjevu unutar jednog tjedna.

Obveza vize za Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju ukinute su 2009. kasnije i za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu. Savezni ured za migracije i izbjeglice u Njemačkoj registrirao je u prošloj godini 22.492 zahtjeva građana tih zemalja. Od siječnja do veljače 2014. primljeno je 6112, tvrde iz Ministarstva unutarnjih poslova, što je 27 posto svih ukupnih zahtjeva za azilom u prošloj godini.

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maizière (CDU) je već početkom veljače kritizirajući

postupak dobivanja azila istaknuo da su kandidati za azilom većinom iz Srbije, Makedonije i Albanije.

„Građani tih zemalja nisu politički progonjeni, njihovi zahtjevi za azil moraju biti brzo i jasno riješeni,“ rekao je de Maizière.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: faz
Photo: narod.hr