Njemačka Wikipedija apelira na korisnike uoči glasovanja o autorskim pravima u EU: ‘Prijetnja besplatnom znanju i razmjenama na internetu’

Foto: commons.wikimedia.org; fotomontaža: Narod.hr

Suradnici njemačke Wikipedije pridružili su se žestokoj raspravi u Europi o reformi autorskih prava, pozivajući svoje korisnike da podrže slobodnu enciklopediju u borbi protiv mjera koje bi mogle zaprijetiti “besplatnom znanju i razmjenama” na internetu.

> Lobiranje u EU: Institucionalizirana korupcija ili običan kriminal?

Njemačka je Wikipedija taj poziv poslala uoči glasovanja u srijedu u Europskom parlamentu o novim pravilima o autorskim pravima čiji je navodni cilj stvaranje pravednijeg načina plaćanja nositeljima autorskih prava u digitalnom dobu, ali za koje kritičari upozoravaju da će ugroziti besplatnu razmjenu informacija.

> Saborska “prepucavanja” o Zakonu o autorskim pravima i ministru Barišiću, te Pernarovih četiri minute šutnje

Korisnici koji su pokušali pristupiti njemačkoj Wikipediji vidjeli su izjavu u kojoj se navodi da će nova pravila uključivati filtre, određenu vrstu algoritama, koji će provjeravati jesu li sadržaji usklađeni s autorskim pravima. To će naštetiti Wikipediji, slobodnoj enciklopediji ističu s Wikipedije na njemačkom jeziku.

Nova pravila “predstavljaju rizik za besplatno znanje i razmjenu na webu”, stoji u izjavi, u kojoj se pozivaju korisnici da se obrate svojim predstavnicima u Europskom parlamentu uoči glasovanja u srijedu i izraze svoje protivljenje.

> Direktiva EU i Jean Claude Juncker- ograničavanje protoka informacija na internetu i napad na slobodu izražavanja

Mjere koje je predložila Europska komisija 2016. godine dio su revidiranja autorskih prava u EU, koja datiraju natrag u 2001. i nisu više prikladna digitalnom dobu, smatraju u Europskoj uniji, instituciji u kojoj se sve više razotkriva utjecaj raznih lobija, te je dopušteno da predstavnici korporacija i drugih interesnih skupina – lobiraju u europarlamentu i pokušavaju pridobiti europarlamentarce za svoje ideje i interese.

> Zakon koji će ograničiti Internet: od otvorene platforme za dijeljenje i inovacije, do alata za automatizirani nadzor korisnika

Planovi, koje su neki mediji nagovijestili kao “smrt interneta” ili “kraj memova”, napadnuti su zbog ograničavanja pristupa internetskim informacijama.

U srpnju su europski zastupnici tijesno glasovali protiv pokretanja pregovora s članicama Europske unije o predloženim reformama. Od tada je pristiglo više od 200 predloženih izmjena.

Zakonodavno tijelo EU-a glasovat će u srijedu o zajedničkom stajalištu, ali postoji mogućnost da europarlamentarci odbiju trenutačni prijedlog u cijelosti i pošalju ga na ponovnu izradu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/gs