Njemački ekspert za komunizam Karl Peter Schwarz – Hrvatska i Slovenija su okovane (post)komunistima koji se pozivaju na katoličanstvo ili partizane

Foto: Thinkstock

“I dok se u baltičkim državama, te Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj još uspjelo zamijeniti stare elite, u Rumunjskoj, Bugarskoj, Sloveniji i Hrvatskoj su one skoro nedodirljive – u politici, gospodarstvu i pravosuđu, isto kao i u visokom školstvu i medijima.”, piše Karl Peter Schwarz, ekspert Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) za komunizam i postkomunističke zemlje.

Karl-Peter Schwarz je ekspert za komunizam i u Njemačkoj smatraju da posjeduje dokaze i fotografije na kojima mu mogu pozavidjeti sve medijske kuće i obavještajne službe. Nema tajni njemu nedostupnih. Tako tvrdi u više svojih istupa da su Hrvatska i Slovenija okovane željeznom zavjesom (post)komunista koji se pozivaju na kršćanstvo ili partizane, a zapravo su interesne skupine koje nema tko razbiti jer imaju sustav manipulacije od politike do medija.

“25 godina nakon godine promjena 1989. predočila je otrežnjujuću bilancu: Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, nije uspjelo uspješno prebroditi naslijeđe komunizma; njegovi zločini gotovo da i nisu gonjeni, a ni u jednoj navedenoj postkomunističkoj zemlji ne vladaju solidni državnopravni odnosi. Komunizam je, doduše, ideološki odstupio, ali “nova klasa” je zadržala svoju vlast.” prenosi Schwarz.

“Novim političkim etiketama ta klasa još uvijek čuva svoje interese. Iza demokratske fasade vlada kartel postkomunističkih oligarha, koji je preuzeo vlast nad državama, strankama i medijima.”, upozorava se u Frankfurter Allegemeine Zeitungu.

„U skladu s time, pravosuđe je neotporno na političke utjecaje i korupciju”, pojašnjava Karl-Peter Schwarz.
Napredak je očito zabilježen samo u baltičkim zemljama te Mađarskoj, Poljskoj Slovačkoj i Češkoj.“Nije slučajnost da su se zemlje koje su postigle najbolje rezultate također najviše i pozabavile svojom prošlošću. Dobro se pokazala upravo lustracija, kojom su bivši dužnosnici isključeni iz javnog života“, završava ekspert za postkomunističke zemlje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/priznajem.hr