Foto: fah

Predsjednici Austrijske narodne stranke (ÖVP) i Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) Sebastian Kurz i Hans-Christian Strache predstavili su u subotu u Beču novu koalicijsku vladu istaknuvši njezinu proeuropsku orijentaciju te poručili da nikakvog referenduma o izlasku iz Europske unije neće biti.

“Austrija može bolje od onoga što smo imali dosad i je ću vam sa svojom vladom pokazati da je to moguće”, rekao je budući kancelar Austrije Sebastian Kurz (ÖVP).

Istaknuo je da će Austrija ostati zemlja raznolikosti, ali isto tako zemlja čiji se stanovnici moraju držati “temeljnih vrijednosti”.

Predsjednik FPÖ-a Hans-Christian Strache, koji bi trebao preuzeti dužnost vicekancelara, a ujedno ministra sporta u novoj vladi, rekao je da on i Kurz “nisu čarobnjaci”, ali je obećao “poboljšanja korak po korak”.

“Mi ne možemo sve promijeniti, ali mnogo toga možemo učiniti boljim”, rekao je Strache. Obećao je “drugačiji odnos” među vladajućim strankama od onoga kakav je vladao među strankama prethodne koalicije (narodne i socijaldemokratske stranke) koja se na proljeće raspala nakon dugotrajnih nesuglasica.

U novoj austrijskoj vladi bit će sedam ministara iz Narodne i šest iz Slobodarske stranke.

Mediji su kritizirali činjenicu da su desnim populistima iz FPÖ-a pripali resori koji se tiču sigurnosne politike poput unutarnjih poslova i obrane.

Nova ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl nije članica FPÖ-a, ali je bliska toj stranci i poznata je kao žestoka kritičarka liberalne izbjegličke politike Angele Merkel.

U koalicijskom programu nove vlada ističe se jasna opredijeljenost Austrije prema Europskoj uniji.

“Samo u jednoj jakoj Europi može biti i jake Austrije u kojoj možemo ostvariti izazove koje pruža 21. stoljeće”, stoji u koalicijskom ugovoru.

U ugovoru se u sljedećih pet godina, koliko je predviđen mandat nove vlade, isključuje održavanje referenduma o ostanku Austrije u Europskoj uniji.

Tijekom predizborne kampanje, desno populistički FPÖ služio se antieuropskim parolama. Predsjednik stranke Strache je nakon predstavljanja vlade potvrdio proeuropsku orijentaciju svoje stranke.

Proeuropsku orijentaciju nove austrijske vlade u subotu ujutro je nakon sastanka s predsjednicima stranaka nove koalicijske vlade pozdravio i predsjednik Austrije Alexander van der Bellen.

Budući kancelar Sebastian Kurz je, kako je bilo i najavljeno, odgovornost za odnose s Bruxellesom prebacio iz ministarstva vanjskih poslova u nadležnost kancelarskog ureda.

Izvor: hina/em