Foto:fah

Novi predsjednik euroskupine, Portugalac Mario Centeno, obećao je u petak da će s “velikom odlučnošću” nastaviti provoditi reforme eurozone, tijekom preuzimanja dužnosti u Parizu od svojeg prethodnika, Nizozemca Jeroena Dijsselbloema.

“Veće prilike koje nam se sada pružaju, kako politički tako i ekonomski, treba iskoristiti kako bi se završilo reforme institucionalnog okvira koji imamo u eurozoni”, rekao je portugalski ministar financija tijekom kratke ceremonije u portugalskom veleposlanstvu u Parizu.

“To se odnosi na bankovnu uniju, uniju tržišta kapitala i rasprave koje vodimo o proračunu”, rekao je, naglasivši da je “duboko motiviran” da svoj dvoipolgodišnji mandat dobro upotrijebi.

“Izišli smo iz krize, ali moramo priznati da posao još nije gotov”, upozorio je, istaknuvši da je važno “odgovoriti na očekivanja građana i izgraditi čvršću i otporniju eurozonu”.

Dijsselbloem je izrazio zadovoljstvo što njegov nasljednik “uživa snažnu potporu u euroskupini kako bi nastavio s provedbom reformi i modernizacijom eurozone”.

Nizozemac, koji odlazi nakon dva mandata, predao mu je simbolički “zvonce euroskupine” koje je koristio prilikom otvaranja njezinih sastanaka.

Centeno se tijekom boravka u Parizu sastao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i premijerom Edouardom Phillipeom, a predviđen je i sastanak s ministrom financija Brunom Le Maireom.

Taj je 51-godišnji profesor ekonomije, koji nije imao iskustva u politici dok nije ušao u socijalističku vladu 2015., postao simbolom gospodarskog uspjeha svoje zemlje, koja je do tada bila slaba karika eurozone. Smatran centristom i liberalom, ubrzo je postao važan čovjek u vladi premijera Antonija Coste, koji je došao na vlast zahvaljujući savezu s radikalnom ljevicom utemeljenom na odlučnosti da se raskine s politikom štednje prethodne desne vlade.

Izvor: Hina/sš