Obrana Perkovića i Mustača tražila izuzeće Leljaka kao vještaka, sud odbacio zahtjev!

Foto: Fah

Zahvaljujući naglom proljetnom buđenju obrane optuženika, današnje ročište na suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču pred Visokim zemaljskim sudom u Münchenu za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, proteklo je u beskrajnim stankama popraćenim s ponešto pravničkog nadmudrivanja.

Odmah na početku ročišta u utorak, obrana Josipa Perkovića požalila se sudskom vijeću na izjavu Romana Leljaka, istraživača slovenskih arhiva i autora niza knjiga kojima se razobličava djelatnost bivše jugoslavenske službe državne sigurnosti, navodno danu jednom hrvatskom mediju.Obrana je ustvrdila kako je istraživač Udbinih arhiva Leljak, kojeg je sud jučer, tijekom svjedočenja, odlučio ispitati i kao vještaka za arhivsko gradivo o tajnim službama bivše Jugoslavije, izjavio kako će nakon njegova svjedočenja Perković i Mustač biti osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora. Obrana je zatražila da se početak današnjeg ročišta odgodi kako bi obrana bila u mogućnosti prirediti prijevod navedenog članka te sastaviti formalni zahtjev za izuzeće Leljaka kao vještaka.

Na upit sudskog vijeća kada su saznali za navedeni članak, Perkovićevi njemački odvjetnici ustvrdili su da im je taj članak predočen tek jutros.

U nastavku ročišta, Perkovićeva obrana sastavila je pisani zahtjev za izuzeće Leljaka i priložila uz zahtjev i prijevod spornog teksta na njemački jezik. Zahtjev su, poprilično brzo i nerazumljivo, pročitali njemački pravni zastupnici Josipa Perkovića te isti predali sudskom vijeću i ostalim sudionicima u postupku u pisanoj formi.

Da se Mustač ne bi osjetio zapostavljenim, zahtjevu Perkovićeve obrane se svojim posebnim pisanim zahtjevom za izuzeće Leljaka pridružila i Mustačeva obrana.

Uslijedilo je dvadesetak minuta očitovanja Lienharda Weissa, zastupnika optužbe, i Markusa Meissnera, pravnog zastupnika sutužiteljice Gizele Đureković, u kojima su optužba i suoptužba analizirale zahtjeve obrane i iznijele svoja pravna shvaćanja i pravne argumente temeljene na odredbama njemačkog Zakona o kaznenom postupku zašto zahtjevi za izuzeće nisu utemeljeni te su predložili sudu da ih odbije kao neosnovane.

Nakon što je obranama Perkovića i Mustača omogućeno da odgovore na prigovore optužbe i suoptužbe, sudsko vijeće ponovno je odredilo stanku i povuklo se radi vijećanja i donošenja odluke. Kod toga, imajući očigledno u vidu da je zbog manevra obrane današnji dan suđenja izgubljen, sudsko vijeće otpustilo je Romano Leljaka i zakazalo nastavak njegovog iskaza za četvrtak, 21. svibnja 2015. godine, kod čega je postalo jasno da će Leljak u svakom slučaju nastaviti sa svojim iskazom, dok je ostalo za konačnu odluku hoće li to biti u svojstvu vještaka ili svjedoka.

Zahtjev za izuzećem obrane odbačen kao nedopušten

Nakon podužeg vijećanja, sudsko vijeće donijelo je rješenje koje je pročitao predsjedavajući sudac dr. Manfred Dauster i kojom se zahtjev za izuzeće obrane odbacuje kao nedopušten. U svojoj odluci sud je poučio obranu da su svoje zahtjeve pogrešno postavili jer oba zahtjeva traže od suda da provede dodatne dokaze kako bi se uvjerio u eventualnu osnovanost zahtjeva za izuzeće. Kako to njemački Zakon o kaznenom postupku ne dopušta, već od podnositelja zahtjeva traži da već uz zahtjev podnese dokaze koji će ga učiniti vjerojatnim bez potrebe za daljnjim dokazivanjem, to je sudsko vijeće zahtjeve obiju obrana ocijenilo kao nedopuštene te ih je bez razmatranja suštine odbacilo.

Suđenje se nastavlja u četvrtak, 21. svibnja 2015. godine, kada će Roman Leljak nastaviti sa svojim iskazom kao vještak za arhivsku građu bivših jugoslavenskih tajnih službi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah