Orban planira ophodnje i zatvaranje ‘zelene’ granice s Hrvatskom

epa04948267 Hungarian Prime Minister Viktor Orban during a press conference in Vienna, Austria, 25 September 2015. Orban and Austrian Vice Chancellor Mitterlehner discussed on dealing with the current mass influx of refugees and migrants into Europe. EPA/GEORG HOCHMUTH

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je danas u Beču kako bi Mađarska trebala uspostaviti ophodnje duž granice s Hrvatskom, kao što je to učinila i na granici sa Srbijom te razmišlja o mogućnosti zatvaranja ‘zelene’ granice s Hrvatskom kako bi se zaustavio izbjeglički val, prenosi mađarska novinska agencija MTI.

Na granici sa Slovenijom Mađarska neće graditi trajnu ogradu poput one koju je postavila uz granice sa Srbijom i Hrvatskom, pojasnio je Orban nakon susreta s austrijskim dužnosnicima.

Ophodnje uz hrvatsku granicu bi, po njemu, trebale zajamčiti “europske forme” prelazaka granice.

U izjavi nakon susreta s kancelarom Wernerom Faymannom i njegovim zamjenikom Reinholdom Mitterlehnerom Orban je kazao da je Mađarska izvorno imala dva rješenja. Prvi je bio otvoriti humanitarne koridore za migrante prema Austriji, kao što je to predlagala Hrvatska. No, to je Austrija odbila jer se krše međunarodni i europski propisi.

Orban je kazao kako je nakon toga Mađarskoj preostala opcija da uvede ophodnje na granici s Hrvatskom kako bi zaustavila izbjeglički val na svojoj granici i da je to, iako oklijevajući, prihvatila i Austrija.

“Ono kako to ja sada vidim, Austrija, iako ne punim srcem, priznaje da bi Mađarska, ukoliko želi osigurati provođenje međunarodnih sporazuma, trebala provoditi stvarnu kontrolu granica s Hrvatskom”, kazao je Orban.

Dodao je da će Mađarska donijeti odluku o zatvaranju granice s Hrvatskom nakon konzultacija kojima će nastojati dobiti potporu za taj korak među zemljama Višegradske skupine te nakon susreta mađarskih i hrvatskih dužnosnika.

“Ovo je veliko pitanje koje će trajati idućih dana i tjedana i pokušavam dobiti potporu za to”, kazao je Orban nakon susreta s Faymannom.

Mađarski premijer u Beču je pojasnio i da njegova vlada nema namjeru graditi trajnu ogradu na granici sa Slovenijom te da se ono što se radi na terenu može ukloniti za jedan dan i da se raščišćavanje zemljišta obavlja kako bi se mogla dopremiti mobilna oprema.

S obzirom na to da je Slovenija dio Schengena tamo se neće graditi ništa što se ne može ukloniti za jedan dan, dodao je.

Zaštita mađarskih južnih granica znači zaštitu granica Austrije, Bavarske i Europe u cjelini i ako ona ne uspije “Schengen je izgubljen”, rekao je Orban.

Ako Mađarska ne osigura zaštitu svojih granica, Austrija i Njemačka bit će dnevno suočene s dolaskom desetak tisuća migranata odnosno oko 250 tisuća u idućim mjesecima, upozorio je Orban.

Kazao je kako ograda na granici s Hrvatskom predstavlja političku dilemu jer je Hrvatska članica EU. On je dodao da članstvo u Schengenskoj zoni ne nosi samo koristi nego i obveze koje je Mađarska spremna izvršiti.

Orban je kazao da izgradnja ograde za njega “nije ugodna”, ali mađarska policija želi zaštititi državne granice na najhumaniji mogući način.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah