Otvorena birališta u Nizozemskoj: hoće li više glasova odnijeti Rutte ili Wilders?

Foto: fah

Građani Nizozemske počeli su u srijedu ujutro glasovanje na općim parlamentarnim izborima koji se smatraju ključnima za budućnost zemlje i Europske unije.

Oko 13 milijuna birača odlučivat će o ulasku stranaka u 150-člani parlament, a prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja stranka VVD premijera Marka Ruttea nalazi se u maloj prednosti ispred PVV-a Geerta Wildersa.

Erdogan Nizozemskoj zaprijetio diplomatskim sankcijama

Tri različita ispitivanja javnog mišljenja dala su Rutteovoj Narodnoj stranci za slobodu i demokraciju (VVD) 24 mjesta u donjem domu parlamenta. Wildersova desna Stranka za slobodu (PVV) dobila je u različitim anketama i različiti broj – 20, 22 i 24 mjesta.

Nizozemci na parlamentarne izbore izlaze duboko podijeljeni i nesigurni. Iako je ekonomija u dobrom stanju, Nizozemce muče pitanja nacionalnog identiteta, islama i masovne imigracije. Iako je riječ o možda najvažnijim izborima u posljednjih nekoliko desetljeća, mnogi će se toga jutra probuditi neodlučni. “Još uvijek ne znam. Teško je odlučiti se”, kaže 50-godišnja majka dvoje djece Margot Reesink.

Tursko-nizozemski diplomatski rat: Turska najavila snažnu odmazdu

A izbor je šarolik. U parlament će pokušati ući predstavnici 28 stranaka.

Najvažnije riječi u kampanji bile su “normen en waarden”. Iako to u prijevodu znači “standardi i vrijednosti”, zapravo se radi o usijanoj raspravi o useljavanju i islamu.

Erdogan okrivio Nizozemsku za pokolj u Srebrenici
Raspravu je potaknuo Wilders. Njegova Stranka za slobodu (PVV) nek vrijeme je inzistirala na toj temu i vodila u anketama. Protržišna i liberalna Narodna stranka za slobodu i demokraciju (VVD) premijera Ruttea ipak se oporavila u posljednjim tjednima i preuzela tijesno vodstvo.

Izgledna široka koalicija

Parlamentarnim izborima u Nizozemskoj u zapadnoj Europi počinje kritična izborna godina u kojoj su ishodi nekoliko izbora koji bi mogli presuditi o sudbini EU vrlo neizvjesni.

Nizozemska politička scena je razmrvljena. Po anketama bi čak 14 stranaka moglo ući u parlament, od kojih mnoge s jednim ili dva zastupnika.

VVD bi mogao osvojiti 24 od 150 zastupničkih mjesta, kažu ankete. Wildersov PVV jedno ili dva manje. Demokršćani (CDA) i socijalni liberali (D66) bore se za treće mjesto. Obje stranke mogle bi doći do 20 mandata.

Zelena ljevica (GL) mogla bi po anketama do 15 mandata, a sličan rezultat predviđa se i socijalistima (SP).

Aktualni Rutteovi manjinski partneri u vladi, laburisti (PvdA), u velikom su padu i osvajaju samo desetak mandata.

Ako se ankete pokažu točnima, za sastavljanje koalicijske vlade trebat će najmanje četiri stranke.

Rutte je bio u najboljoj poziciji i prije nego što je preuzeo vodstvo u anketama jer Wildersov koalicijski potencijal gotovo i ne postoji..

To, međutim, ne znači da će Rutte lako sastaviti većinu, jer s mnogim strankama osim stvaranja sanitarnog kordona oko Wildersa nema mnogo zajedničkog. Prije četiri godine koalicijski su pregovori trajali dva mjeseca.

Među onima koji znaju što će učiniti na izborni dan nalaze se članovi nizozemske kraljevske obitelji. Iako imaju pravo glasa, oni tradicionalno apstiniraju.

Suočenoj s iznenađujućim rezultatima referenduma u Britaniji i američkih predsjedničkih izbora, Europa će nestrpljivo iščekivati rezultate iz Nizozemske. Posebno se to odnosi na Francuze i Nijemce koji će također ove godine na birališta.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina