Pet Hrvata i Slovenac uhićeni na Bleiburgu – i niti jedan zbog ustaških simbola

Foto: fah

Petero hrvatskih državljana i jedan slovenski nalaze se u pritvoru u Klangenfurtu zbog osnovane sumnje da su u subotu na skupu u Bleiburgu prekršili austrijski zakon o zabrani isticanja fašističkih i nacističkih simbola, javljaju austrijski mediji u srijedu.

Petorica su privedena zbog pozdravljanja tzv. Hitlerovim pozdravom, a jedan zbog nošenja simbola SS postrojbi“, priopćila je glasnogovornica suda u Klangenfurtu Eva Jost-Draxl za dnevnik Kronen Zeitung.

Premijerovom savjetniku su ljudi koji dolaze na Bleiburg – neofašisti, a komemoracija najveći neofašistički skup

(VIDEO) Don Ante Kutleša o Bleiburgu: ‘Dok su Nijemci vratili tisuće vojnika iz Moskve, jugoslavenski partizani ubijali su naše’

Osumnjičeni su zadržani u pritvoru zbog opasnosti od bijega. U roku od 14 dana sudac će odlučiti o zadržavanju u zatvoru. Prema riječima glasnogovornice suda, osumnjičenima prijeti i do deset godina zatvora.

Voditeljica lokalne policije Michaela Kohlweiss izrazila žaljenje zbog toga što još prošle godine nisu uhićene osobe protiv kojih se vodi istraga zbog istog kaznenog djela. “Četrnaest kaznenih postupaka protiv nepoznatih osoba još uvijek je otvoreno”, rekla je Kohlweiss za Kronen Zeitung.

Otvoreno: Goldstein i Pusić napadali Bleiburg i branili Jasenovac

Čičak: ‘Bleiburg nije nikakvo fašističko okupljanje’

Kako dalje prenosi ovaj dnevnik, pri Pokrajinskom sudu u Klangenfurtu izrazili su nadu da će ovogodišnja oštra akcija protiv isticanja zabranjenih simbola pokazati trajni učinak kako bi “komemoracija hrvatskim žrtvama ubuduće prošla dostojno i bez desno radikalne pozadine“.

Valja istaknuti kako mediji iz Hrvatske među desecima tisuća sudionika bleiburške komemoracije traže isključivo one s ustaškim ili nacističkim simbolima, iako se radi o marginalnom broju pojedinaca, a ponekad i provokatorima.

Izvor: Hina/sv