Policije Italije, Slovenije i Hrvatske presjekle lanac trgovine oružjem za ‘kolekcionare’

Foto: fah

Zajedničkim radom istražnih tijela Italije, Slovenije i Hrvatske prošlog je tjedna zaključena akcija presijecanja ilegalne međunarodne prodaje oružja, čiji su rezultati objavljeni u ponedjeljak u Ljubljani na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Slovenska je policija prošlog tjedna u koordiniranoj akciji s policijskim upravama u Udinama i Rijeci izvela u Sloveniji 15 kućnih pretresa na području više gradova i ispitala 7 osumnjičenih za ilegalnu trgovinu oružjem, kazao je Tomaž Peršolja iz slovenske kriminalističke policije.

Pronađeno je i zaplijenjeno 12 strojnica, 23 automatske puške, 33 običnih pušaka, 31 pištolj, deset minobacača, više od 11.000 metaka, 15 ručnih bomba, tri mine, 62 rezervnih dijelova za oružje raznih vrsta, te raketni lanser.

Zajednička policijska akcija triju država krenula je početkom godine, kad je policija u Udinama zatražila pomoć kolega u Hrvatskoj i Sloveniji čiji su državljani u ilegalnu trgovinu oružjem također bili upleteni.
Slovenski osumnjičenici su u dobi između 30 i 40 godina i prethodno nekažnjavani.

Istog dana kad u Sloveniji pretresi su izvedeni i u više hrvatskih gradova, a otkriveno je i zaplijenjeno 7 teških strojnica i 7 mina, jedan minobacač, 66 ručnih bomba, 379 inicijalnih detonatora, dva specijalna upaljača, štapin, 13 cijevi za pušku, 24 cijevi za pištolje i više doknadnih dijelova za razne vrste oružja.

Iako se po ocjeni talijanskih policajaca radilo o trgovanju oružjem prema Europi tzv. balkanskom rutom, pomalo je iznenadila ocjena talijanske policije da se radilo o komercijalnoj trgovini u “kolekcionarske” svrhe, te da nije bilo sumnji da bi se otkrivenim oružjem mogli koristiti kriminalci ili teroristi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah