Poljski eurozastupnik upozorava: Novac koji je EK namijenila državama članicama bi u najboljem slučaju mogao biti na raspolaganju od 2021.

Jan Olbrycht
Foto: euranet_plus / wikimedia commons

Europska komisija (EK) predložila je u srijedu Višegodišnji financijski okvir (VFO) od 1100 milijardi eura i instrument za oporavak gospodarstva od koronakrize vrijedan 750 milijardi eura nazvan “EU sljedeće generacije”.

Instrument se sastoji od 500 milijardi eura bespovratne pomoći najteže pogođenim državama članicama i sektorima te 250 milijardi koje bi se dodjeljivale kao povoljni zajmovi. Ukupno se za višegodišnji proračun i za instrument za oporavak i otpornost predlaže 1850 milijardi eura.

”Hrvatska može biti veoma zadovoljna planom gospodarskog oporavka koji je izradila Europska komisija”, ustvrdio je u srijedu predsjednik vlade Andrej Plenković, dodajući da je za Hrvatsku predviđeno 10 milijardi eura što bi trebalo pomoći u gospodarskom oporavku nakon krize prouzročene pandemijom.

Na videokonferenciji na temu europskog oporavka i novog dugoročnog proračuna Europske unije, koju je u četvrtak organizirao Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, o stajalištima Parlamenta govorili pregovarači te institucije za novi proračun, zastupnici Margarida Marques (S&D, Portugal) i Jan Olbrycht (EPP, Poljska).

Pregovarači su plan nazvan “Nova generacija EU-a” ocijenili pozitivnim, ali upozoravaju da će nakon faze oporavka od krize uzrokovane pandemijom bolesti Covid-19 Uniji biti potreban snažan proračun. Iz tog su razloga izrazili žaljenje što je Europska Komisija smanjila izvorni prijedlog višegodišnjeg financijskog okvira (VFO), čime se udaljila od stajališta Parlamenta, prenosi RTL.

“Sam način na koji je fond osmišljen je inovativan. Za razliku od financijske krize 2009. godine, danas na djelu vidimo i solidarnost. Čalnice EU zajedničkim snagama traže europski odgovor na novonastalu krizu. Komisija će raspodijeliti sredstva među državama članicama temeljem jasnih kriterija i političkih uvjeta u skladu s prioritetima EU-a, kao što su zeleni plan i digitalna transformacija. Naposljetku, i sam prijedlog vraćanja novca je posve nov”, rekla je Marques te istaknula kako je do postizanja konsenzusa dalek put.

Ona je naglasila kako u cijelom ovo procesu dvije riječi ključne: vrijeme i iznos.

”Ne želimo imati prekid između trenutnog i novog VFO-a. Ne smijemo to dozvoliti, jer upravo sada naši socijalni partneri, civilni sektor i lokalne zajednice trebaju financijska sredstva”, kazala je Margarida Marques (S&D, Portugal).

Slijedi teška rasprava o uvjetima korištenja EU novca

Jan Olbrycht (EPP, Poljska) pohvalio je činjenicu što novi fond za oporavak sadrži značajan omjer bespovratnih sredstava, te manji udio zajmova.

“Mijenjaju se pravila igre, ne treba gledati samo brojke nego i promjene koje će uslijediti, zato se i zove plan ”EU sljedeće generacije”, kazao je.

Uzimajući za primjer svoju domovinu Poljsku, ali i Hrvatsku čiji je premijer izašao s iznosom koji bi mogli dobiti, Olbrycht je upozorio kako treba imati na umu da je zasad još uvijek riječ o projekcijama.

”Poljska se već proglasila pobjednikom. Poruka vlada bila je: ”dobit ćemo novac”, ali to nije točno. Tek smo na početku. Prijedlog još treba usvojiti, a novac bi u najboljem slučaju mogao biti na raspolaganju od siječnja iduće godine. Iznosi s kojima se barata u javnosti optimalan su scenarij”, kazao je Jan Olbrycht.

>Dr. sc. Andrej Grubišić o novcu za oporavak od krize koju dobivamo od EU: ‘EU nije dala taj novac Hrvatskoj nego birokratima u Hrvatskoj’

Istaknuo je da za Europski parlament ostaje ključno pitanje novog višegodišnjeg financijskog okvira (VFO), kakva će biti njegova struktura, što će se događati s kohezijskom politikom, poljoprivredom, ostalim programima, drugim riječima – što je u detaljima.

”Parlament nije spreman odobriti loš prijedlog. Fond oporavka je privremen, dok je proračun taj koji ima kontinuitet jer traje sedam godina”, dodao je poljski zastupnik.

Ocijenio je da među članicama u Europskome vijeću slijedi teška rasprava o uvjetima korištenja EU novca.

“Kriza i izvanredne okolnosti otvaraju mogućnost da se pristup EU novcu država članica jasno uvjetuje provedbom prioriteta, među kojima su zeleni plan, digitalizacija i vladavina prava. Treba iskoristiti ovaj moment”, kazao je Olbrycht, ali i dodao kako će dogovor u Vijeću biti teško postići jer odluka mora biti jednoglasna.

Upravo zbog očekivanih teških pregovora i činjenice da krajem godine ističe sadašnji financijski okvir Parlament je od Komisije zatražio donošenje rezervnog plana, kako bi se otklonio svaki rizik prekida financiranja korisnika europskih programa.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/RTL