Poljski premijer: ‘Nećemo tolerirati financijske ucjene EU’

Mateusz Morawiecki
Foto: Fah

Poljski premijer Mateusz Morawiecki odbacio je u Europskom parlamentu optužbe da je poljska vlada anti-europska istaknuvši da je europska integracija “sudbina” Poljske, ali je ponovio kako je Ustav najviši zakon u Poljskoj.

Ustvrdio je da se „primat EU prava ne odnosi na ustavni sustav (…) Poljski ustav je najveći pravni akt u Poljskoj; on je iznad svih drugih pravnih načela“. Također je istaknuo kako su ustavni sudovi u drugim državama članicama, uključujući Njemačku, Francusku, Dansku, Španjolsku, Italiju i Rumunjsku, u prošlosti donosili presude slične ovoj o kojoj se sada raspravlja u Parlamentu.

Konflikt između Bruxellesa i Varšave, koji je u tijeku, osvanuo je na forumu EU-a tijekom rasprave o “Krizi vladavine prava u Poljskoj i primatu prava EU” u utorak u Europskom parlamentu, piše remix.

“Poljska je na vrijeme predstavila svoj Nacionalni plan oporavka i on je također odobren na vrijeme. Sada očekujemo da bude prihvaćen u skladu s propisima koje je sama Europska komisija osmislila”, rekao je premijer Mateusz Morawiecki za TVP Info nakon govora u Europskom parlamentu. Rasprava je vođena zbog presude poljskog Ustavnog suda od 7. listopada, kojom je utvrđeno da poljski ustav ima primat nad pravom EU.

Morawiecki je rekao: “Ako bude bilo kakvog pokušaja financijske ucjene protiv Poljske, jednostavno ćemo odgovoriti na kreativan i fleksibilan način kako se ne bi oštetili određeni projekti.”

Premijer je dodao kako je poljska vlada bila svjesna da nemaju svi dobre namjere prema Poljskoj u Bruxellesu kada je pokrenula program ulaganja u Poljskoj. Napomenuo je da su mnoge poljske općine toga bile svjesne jer su podnijele blizu 8.000 prijedloga, a program nije povezan s financiranjem EU-a.

“Ovo pokazuje koliko je poljsko gospodarstvo poraslo posljednjih godina. Poljska si može priuštiti izvođenje vrlo ambicioznih infrastrukturnih projekata u područjima zdravstvene zaštite, obrazovanja, digitalizacije i drugo, koristeći sredstva iz našeg državnog proračuna ”, istaknuo je poljski premijer.

U raspravi je sudjelovala i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

“Vladavina prava je ljepilo koje povezuje našu Uniju. To je temelj našeg jedinstva. To je bitno za zaštitu vrijednosti na kojima temelji naša Unija: demokraciju, slobodu, jednakost i poštivanje ljudskih prava ”, rekla je.

Von der Leyen je također izjavila da „ne možemo i nećemo dopustiti da naše zajedničke vrijednosti budu ugrožene. Komisija će djelovati. A mogućnosti su sve poznate. Prva opcija su povrede, gdje pravno osporavamo presudu poljskog ustavnog suda.”

Dodala je da je druga mogućnost korištenje mehanizma uvjetovanja i drugih financijskih alata.

Odobrenje Nacionalnog plana oporavka od strane Komisije potrebno je kako bi Poljska primila novac iz Plana oporavka EU -a. Poljska bi trebala imati na raspolaganju približno 58 milijardi eura.

Prisjetimo se, uoči rasprave u Europskom parlamentu o vladavini prava u Poljskoj i zahtjevima da se protiv ove države pokrene postupak koji bi doveo do sankcija, poljski premijer Mateusz Morawiecki poslao je pismo premijerima i predsjednicima država članica EU glede sukoba s EU i Poljske oko vladavine prava. Podsjetimo, Ustavni sud u Varšavi proglasio je neustavnima pojedine dijelove europskog prava i jurisdikciju zakona EU iznad državnog zakonodavstva Poljske.

U nastavku prenosimo dijelove pisma:
“Pišem ovo pismo kako bih vas uvjerio, a ujedno i zabrinuo”, započeo je Morawiecki pismo. “Želim vas uvjeriti da Poljska ostaje vjerna članica Europske unije. Europska unija koja je organizacija utemeljena na zajedničkim ugovorima, koju su osnovale sve države članice koje su povjerile niz nadležnosti zajedničkim institucijama i zajednički su regulirale mnoga područja života kroz europsko pravo. Poljska poštuje ovaj zakon i priznaje njegov primat nad nacionalnim zakonima, u skladu sa svim našim obvezama prema Ugovoru o Europskoj uniji.

Međutim, istodobno vas želim zabrinuti – i skrenuti vam pozornost na opasan fenomen koji prijeti budućnosti naše Unije. Trebali bismo biti zabrinuti zbog postupne transformacije Unije u entitet koji bi prestao biti savez slobodnih, jednakih i suverenih država, a umjesto toga postati jedinstven, centraliziran organizam, kojim upravljaju institucije lišene demokratske kontrole od strane građana europskih zemalja. Ako ne zaustavimo ovaj fenomen, svi će osjetiti njegove negativne učinke. Danas se to može odnositi samo na jednu državu – sutra, pod drugom izlikom, drugu”, naglašava Morawiecki.

“Poljski Ustavni sud danas ne čini ništa što sudovi i tribunali u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španjolskoj, Danskoj, Rumunjskoj, Češkoj ili drugim zemljama EU – a nisu ni učinili u prošlosti. To je utabani put sudske prakse, koji nikako nije novost. Nijedna od ovih sudskih odluka nijednu državu članicu nije odvela s puta europskih integracija. Svaka od njih bila je izjava i potvrda činjenica koje proizlaze iz slova i duha europskog prava. Poljski ustavni sud danas ne čini ništa što ne bi učinio u prošlosti – davne 2005., 2006., 2010. ili 2011. – u drugom sastavu sudaca i izabran u svakoj političkoj konfiguraciji od pristupanja Poljske EU. Poljski ustavni sud više je puta donio odluku o primatu poljskog Ustava nad pravom Europske unije. Ove presude Komisija nikada nije osporila. To je jednostavno zato što provjera usklađenosti međunarodnog prava s nacionalnim ustavom ne krši pravo EU-a”, argumentira poljski premijer u pismu ostalim čelnicima država članica EU.

“Također je vrijedno naglasiti da poljski Ustavni sud ne navodi da su odredbe Ugovora o Europskoj uniji potpuno u neskladu s poljskim Ustavom. On samo izjavljuje da je jedno, vrlo specifično tumačenje određenih odredbi Ugovora (rezultat nedavne sudske prakse Suda pravde) nedosljedno s poljskim Ustavom.
Prema tom tumačenju, suci poljskih sudova bili bi obvezni primijeniti načelo primata europskog prava ne samo nad nacionalnim zakonima statutarnog ranga – što se ne dovodi u sumnju – već i prekršiti vlastiti Ustav i presude Ustavnog suda. Štoviše, usvajanje ovog tumačenja dovelo bi do zaključka da se milijuni presuda koje su posljednjih godina donijeli poljski sudovi mogu proizvoljno osporiti, a tisuće sudaca razriješiti dužnosti. To ne samo da bi predstavljalo izravno kršenje načela neovisnosti, nesmjenjivosti, kao i stabilnosti i sigurnosti prava na sud, koje proizlazi izravno iz poljskog Ustava, već bi dovelo i do snižavanja ustavnog standarda sudske zaštite poljskog građana i posljedično nezamisliv pravni kaos s ozbiljnim utjecajem na sve.

Niti jedna suverena država ne može pristati na takvo tumačenje. Njegovo prihvaćanje učinkovito efektivno bi dovelo do Europske unije koja bi prestala biti unija slobodnih, jednakih i suverenih zemalja. Takav pristup fait accompli preobrazio bi Europsku uniju u državno tijelo s centralnim upravljanjem, čije institucije mogu prisilno sprovesti što god žele unutar njezinih ‘provincija’, bez obzira na pravne osnove.
Nažalost, danas se bavimo vrlo opasnim fenomenom gdje različite institucije Europske unije uzurpiraju ovlasti koja nemaju prema Ugovorima i nameću svoju volju državama članicama per fas et nefas. To je danas osobito očito jer se u tu svrhu koriste financijski alati. Bez ikakve pravne osnove, pokušava se prisiliti države članice da učine ono što im institucije Unije nalažu – bez obzira na pravne osnove za nametanje takvih zahtjeva.
Jezik financijskih ucjena, kažnjavanja, „izgladnjivanja“ nepodređenih država, nedemokratskih i centralističkih pritisaka nema mjesta u europskoj politici. Takav jezik ne pogađa samo pojedine države, već cijelu zajednicu”, ističe Morawiecki.

Nezavisni zastupnik Mislav Kolakušić na sjednici Europskog parlamenta prozvao je predsjednicu EK Ursulu von der Leyen i njenu administraciju zbog konstantnih neosnovanih napada na suverene države članice EU.
“Jedini cilj ovog vašeg kafkijanskog postupka protiv Poljske je promjena suverene vlasti u marionetsku vlast. Prestanite dijeliti lekcije ponosnom poljskom narodu bez ikakvih stvarnih argumenata.” rekao je Kolakušić.

“Poštovani građani, Poljska je uvijek bila u srcu hrvatskih građana i dijelili smo uvijek isti osjećaj za pravo i pravdu. Činjenica je da oni koji danas upravljaju Europskom unijom žele svoje ideologije nametnuti svim suverenim državama. I za taj nelegitimni cilj koriste institucije Europske unije kao oružje. Jedini cilj ovog kafkijanskog procesa (protiv Poljske) je svrgnuće legalno izabrane suverene vlasti i dovođenje marionetske vlade.
Ne zaboravite da se poljski narod borio i izborio protiv svakog oblika ugnjetavanja, i protiv nacizma i protiv komunizma i sigurno neće pognuti glavu niti sada protiv ovih novih oblika podčinjavanja. Europska unija mora postati ravnopravna zajednica suverenih država ili je njezina budućnost i više nego upitna. Prestanite dijeliti lekcije ponosnom poljskom narodu bez ikakvih konkretnih razloga.”, zaključio je Kolakušić te za svoj govor dobio pljesak.

Video s govorom s Facebook stranice Mislava Kolakušića prenosimo u cijelosti:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/remix