Proglasivši Stepinca blaženim, Papa je već iskazao svoju vjeru u njegovu svetost

FaH

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir sudjelovala je 22. lipnja u delegaciji radne grupe Europske pučke stranke „Bioetika i ljudsko dostojanstvo“ u Vatikanu gdje je održan niz radnih sastanaka o zaštiti općeljudskih vrijednosti i bioetičkim pitanjima te poduzimanju mjera za pomoć kršćanima na Bliskom istoku.

Posjet Vatikanu radna je grupa započela susretom sa savjetnikom pri državnom tajništvu za odnose s državama mons. Miroslawom Wachowskim koji je sa zastupnicima podijelio i svoje iskustvo u Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS). Razgovarali su o izazovima koji su pred europskom, ali i međunarodnom zajednicom, a osvrnuli su se i na govor pape Franje Europskom parlamentu u Strasbourgu u kojem je 18 puta spomenuo „ljudsko dostojanstvo“ i naglasak stavio na čovjeka – ljudsko biće – kao temelj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Mons. Wachowski je istaknuo kako je „upravo to zadaća Crkve, u svakoj svojoj ulozi, a posebno kao sudionik i promatrač u mnogim međunarodnim organizacijama, biti glas čovjeka i boriti se za zakone, konvencije, direktive, izvješća kojima će čovjek i dostojanstvo čovjeka biti ne samo sastavni dio nego srž“. Sastanak je završen porukom nade i ohrabrenja u kojoj je mons. Wachowski poručio kako borba za dobro uvijek urodi plodom, bez obzira na to koliko dugo trebalo. „Kršćani su nositelji nade i radosne vijesti i upravo je to ono što nam daje snagu“, rekao je Wachowski.

Delegacija se sastala i s mons. Carlosom Simonom predstavnikom Dikasterija za laike, obitelj i život osnovanog od Pape Franje s ciljem promicanja života, apostolata vjernika laika, pitanja pastoralne skrbi obitelji i njezina poslanja prema Božjem naumu, te skrbi i podrške ljudskoga života. Mons. Simoni  u nekoliko je navrata ponovio važnost političke aktivnosti vjernika laika i njihov doprinos u promicanju kršćanskih vrijednosti u zakonodavstvima svih nacionalnih država Europe pa i Europske unije. Rasprava je zbog svoje neizmjerne važnosti, dotakla mnoge teme, a poseban je doprinos došao od zastupnice Petir koja svojim neumornim radom u Europskom parlamentu uvijek stoji iza obiteljskih vrijednosti, dostojanstva čovjeka i obrane života. Sastanak je zaključen zajedničkim mislima o važnosti borbe za dobrobit ne samo kršćanskih obitelji, nego obiteljskih vrijednosti općenito, kako na razini Europske unije, tako i država članica.

Zastupnici su ovom prilikom razgovarali i s mons. Cyrilom Vasilijem, tajnikom za Istočne Crkve koji je ujedno i slovački isusovac te profesor i rektor na Papinskom istočnom institutu. S obzirom na njegovu funkciju, glavna tema razgovora bila je situacija kršćana na Bliskom Istoku i konkretne mjere pomoći. Na upit zastupnice Petir, mons. Vasile se osvrnuo i na blaženog Alojzija Stepinca i ulogu mješovite komisije u procesu kanonizacije pri čemu je izrazio optimizam te ponovio kako komisiju ne smijemo shvatiti negativno nego samo kao dodatan korak ka svetosti blaženog Stepinca. Također je dodao kako je papa, proglasivši Stepinca blaženim, već iskazao svoju vjeru u njegovu svetost, a sam čin proglašenja svetim će biti sljedeći korak koji će se dogoditi onda kada se treba dogoditi. Također je napomenuo kako je put od blaženstva do svetosti ponekada godinama dug, a ponekada rekordno brz, ali ne zbog dovođenja u pitanje svetosti osobe nego obilježja vremena u kojem do proglašenja dolazi, a koje je često politički obojano.

Na goruće pitanje o kršćanima na Bliskom istoku, mons. Vasile je istaknuo težinu situacije u ratom pogođenim područjima koji su pod neprestanim napadima i u svakodnevnoj borbi za puko preživljavanje što je te ljude dovelo na sam rub postojanja, a kršćani nemaju neku državu koja će stati iza njih i konstantnom financijskom pomoći pridonijeti obnovi njihovih domova, škola, crkvi, zaključio je mons. Vasile. „I pod stalnom prijetnjom smrću, svećenici ostaju uz svoj narod te na ruševinama kršćanskih crkava grade nove jer su one jedina nada u budućnost i mir. Časne sestre u Siriji rade s djecom koja pate od post-traumatskog stresa jer jedino što poznaju je strah i rat, međutim, na raspolaganju im je jedna časna sestra koja radi s 400 djece. U Siriji također djeluju isusovci, njih 15 koji svakodnevno hranom poslužuju 260 000 ljudi. Ono o čemu ne razmišljamo kada govorimo o našim istočnim kršćanima kada ih primamo u naše europske gradove je njihova integracija, ali i očuvanje njihovih tradicija i kršćanskih obreda“, rekao je mons.Vasile.

Posjet Vatikanu delegacija je završila kratkim obilaskom Vatikana, freski apostolske palače te terase s pogledom na baziliku i Trg svetoga Petra.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr