Tomašić: mučitelju i ubojici Jean-Michela Nicoliera sud u Srbiji dao status ‘svjedoka suradnika’

Foto: Snimka zaslona

Povodom 23. godišnjice tragične pogibelji francuskog državljanina i heroja Domovinskog rata, Jean-Michela Nicoliera, europarlamentarka Ruža Tomašić uputila je pitanje Europskoj komisiji u kojemu traži da se očituje o tome sprječava li priznavanje statusa „svjedoka suradnika” ratnim zločincima pred srbijanskim pravosudnim organima i njihovo procesuiranje pred pravosudnim organima država članica Europske unije.

Francuz Jean-Michel Nicolier je na današnji dan, nakon što ga je polumrtvog iz mučionice logora na Ovčari izvukao četnički dragovoljac Spasoje Petković zvani “Štuka”, pogubljen metkom.

Gotovo dvadeset godina od završetka srpske agresije na Hrvatsku, brojni okrutni zločini koje su srpski vojnici počinili nad hrvatskim narodom ostali su nekažnjeni. Naime, srbijansko je pravosuđe uspjelo jamčiti imunitet određenim ratnim zločincima, između ostalog im priznajući status „svjedoka suradnika”, navode iz Ureda zastupnice Tomašić.

Navodeći kao tipičan primjer ovakve skandalozne prakse upravo amnestiranje Spasoja Petković, srpskog dragovoljca koji je priznao cijeli niz zločina; među ostalima i ubojstvo Jean Michel Nicoliera, kojeg je nakon mučenja strijeljao i čije tijelo još uvijek nije pronađeno, Tomašić je Europsku komisiju pitala hoće li se na takve „svjedoke suradnike” primijeniti članak 50. „o izbjegavanju dvostrukog suđenja ili kažnjavanja zbog istog kaznenog djela” Povelje o temeljnim pravima Europske Unije ukoliko Srbija pristupi Europskoj Uniji.

Naime, Petkoviću je priznat status „svjedoka suradnika”, te je zauzvrat njegova svjedočenja protiv optuženih za ratne zločine, isti oslobođen kaznene odgovornosti. S druge strane, protiv njega su podignute kaznene prijave i u Francuskoj i u Hrvatskoj, no nažalost, francusko i hrvatsko pravosuđe daljnje korake nije poduzimalo.

U podrumu vukovarske bolnice, nekoliko sati pred smrt 20. studenog 1991., Jean-Michel Nicolier je dao kratak intervju francuskim novinarima.

“Izgubio sam previše prijatelja, vidio sam previše ljudi kako plaču, previše patnji. Više su mi puta predložili da izađem iz Vukovara i vratim se u Francusku, ali ja sam ostao. Izgubili smo. Znao sam da će biti teško, ali nisam mislio da će biti tako strašno, osobito za civile. Ja sam kao dragovoljac došao u Vukovar. To je moj izbor, i u dobru i u zlu”, rekao je Nicolier.

Na pitanje zašto kao dragovoljac tada je rekao da misli da im treba pomoći. “Zbog toga sam izabrao njihovu stranu”.

Upitan što za njega zapravo simbolizira Vukovar.

“Klaonicu. Klaonicu. Klaonicu”, rekao je Nicolier.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: screenshot