Šifrirane tekstualne poruke: Francuska i Njemačka traže od Europe da djeluje

Foto: Fah

Francuski i njemački ministar unutarnjih poslova zatražili su u utorak od Europske komisije da izradi pravni okvir kako bi primorala operatere na suradnju u terorističkim istragama, nakon niza smrtonosnih napada u objema zemljama.

“Zajedno s Thomasom de Maiziereom predložili smo da Europska komisija prouči mogućnost donošenja zakona kojim će se utvrditi prava i obveze svih operatera (…), bez obzira je li im sjedište u EU-u ili je izvan njega”, rekao je francuski ministar Bernard Cazeneuve nakon susreta s njemačkim kolegom.

Takav pravni akt omogućio bi “nametanje obveza operaterima koji ne žele surađivati, napose kada je riječ o povlačenju nedopuštenih sadržaja i dešifriranju poruka u okviru istraga”, dodao je.

Ministri su naveli primjer aplikacije Telegrama koju su izradili Rusi, a kojom se rado koriste džihadisti zbog njezine sigurnosti.

“Mora postojati mogućnost da se sve sustavnija komunikacija pomoću nekih aplikacija kao što je Telegram, u okviru sudskih istraga (…) prepozna i iskoristi kao dokaz u istrazi”, dodao je Cazeneuve.

Francuski ministar je ipak napomenuo da, “kako bi se spriječila svaka nepotrebna polemika”, širfiranje nikada nije “došlo u pitanje” s obzirom na to da “jamči sigurno komuniciranje”.

U okviru njihove zajedničke “inicijative”, dvojica ministara unutarnjih poslova su se zauzela za “sustavnu razmjenu europskih obavještajnih podataka” koje će sve zemlje članice “redovito aktualizirati”.

Ministri su usto predložili i uvođenje elektroničkog sustava za odobravanje putovanja osobama koje bez vize ulaze na europski teritorij, sličnog onome kakav postoji u Sjedinjenim Državama.

Naposljetku, pozvali su na “jačanje kontrola na vanjskim granicama”.

Cazeneuve i De Maiziere žele da se ovi prijedlozi nađu na dnevnom redu idućeg summita 27 predsjednika europskih država i vlada 16. rujna u Bratislavi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h