Slovenska policija zabilježila tri puta veći broj ilegalnih prelazaka: U prva 4 mjeseca 3043 ilegalnih migranata

Botovo, 21.9.2015 - U 9,40 sati u ponedjeljak u Botovo je stigao vlak s još 1000 izbjeglica i migranata koji su uz pomoæ koprivnièko-križevaèke policije prešli u Maðarsku, ilegalnim prijelazom. Oko 13 sati u Botovu se oèekuje još jedan vlak s 10-ak vagona punih izbjeglica, a prema neslužbenim najavama tijekom popodneva i treæi s takoðer 10-ak vagona. Izbjeglice u Botovo dolaze iz Tovarnika. Unatrag tri dana preko Botova je u Maðarsku prošlo gotovo 10.000 izbjeglica. foto HINA/ ua

U Sloveniji je 2019. primjetan velik porast ilegalnih prelazaka granice u odnosu na lani te je u prva četiri mjeseca bilo 3043 takvih slučajeva, a u istom razdoblju lani 1305, a promijenila se i struktura ilegalnih migranata, objavila je policija u utorak.

Struktura se promijenila prema državljanstvu te je posebno porastao udio ilegalnih migranata iz Alžira, Pakistana i Maroka, navodi policija.

Od privedenih migranata do kraja travnja, nakanu da u Sloveniji zatraži azil iskazalo je njih 1262, što je povećanje za 25 posto u odnosu na lani, a među njima je najviše Alžiraca, navodi se.

No, policija zaključuje da velik broj onih koji izraze takvu želju nakon što su otkriveni nastavlja put prema europskim državama koje smatraju svojom konačnom destinacijom, ne čekajući rješenje o svojoj aplikaciji za azil, prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.

Slovenija je u četiri mjeseca ove godine Hrvatskoj temeljem readmisije vratila 1827 ilegalnih migranata, a na službenim graničnim prijelazima odbila dozvolu za ulazak ukupno 1550 ljudi, državljana trećih država izvan EU-a, većinom na graničnim prijelazima s Hrvatskom.

Kako se dodaje, većinom se radilo o nositeljima putnih isprava država iz balkanskih država koji nisu ispunjavali uvjete za ulazak u Schengenski prostor.

Slovenska policija ovih je dana zanijekala tvrdnje nekih nevladinih organizacija da protuzakonito izvodi ‘push-back’ (povrat) migranata i izbjeglica u Hrvatsku, u suradnji s hrvatskom policijom, te im ne omogućuje da izraze želju za dobivanjem azila u Sloveniji. Slovenska policija ustvrdila je da postupa po zakonu i odbacila navode nevladinih udruga da maltretira ilegalne migrante.

Na optužbe desne oporbe da njegova vlada ništa ne čini da pojača protumigracijske mjere sigurnosti na granici s Hrvatskom radi povećanja sigurnosti lokalnog stanovništva, premijer Marjan Šarec u utorak je u parlamentu desnicu optužio da pred nedjeljne izbore za Europski parlament to pitanje namjerno zaoštrava jer su migracije središnji dio njezine predizborne agende.

Za neka okupljanja koja su uz granicu zadnjih tjedana protiv migranata organizirali lokalni aktivisti, Šarec je kazao da ih je u svoje “stranačke mitinge” nastojala pretvoriti Slovenska demokratska stranka bivšeg premijera Janeza Janše.

Situacija s migrantima nije tako dramatična da bi zahtijevala dodatne mjere policije i vojske ili produžavanje postojeće ograde na dijelu granice, rekao je.

Slovenska i hrvatska policija u rješavanju migrantske problematike dobro surađuju, kazao je nadalje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina