Slovenske bolnice jačaju mjere sigurnosti nakon pucnjave u Izoli

Foto: fah

Mjere sigurnosti u slovenskim bolnicama značajno su povećane nakon pucnjave u bolnici u Izoli, gdje je prošlog ponedjeljka 70-godišnji pacijent ubio liječnika i policajca koji je pokušao intervenirati, a kasnije još jednog policajca ranio.

Ministarstvo zdravstva obavilo je ovih dana više sastanaka s vodstvima bolnica, te obećalo skoro 800.000 eura za jačanje mjera sigurnosti, a bolnice održavaju i sastanke s policijskim upravama na svom području čiji je cilj poboljšati sigurnost medicinskog osoblja koje je često izloženo verbalnom, a ponekad i fizičkom nasilju i prijetnjama, piše u utorak ljubljanski list “Dnevnik”.

Neke slovenske bolnice, poput one u Jesenicama, odlučile su se za uvođenje kartica za ulazak u bolnicu, kako bi se neovlaštenim osobama koje mogu biti opasne spriječio ulazak, a zaštitari će češće obilaziti odjele i hodnike pred ambulantama, piše list.

Osim toga, razmišlja se o instaliranju SOS tipki i drugih sustava kojima bi u slučaju incidenta zdravstveni djelatnici, osobito na hitnim odjelima, u svakom trenutku mogli pozvati u pomoć zaštitare i policiju, jačaju se sustavi video nadzora, a razmišlja se i o postavljanju detektora metala kako bi se u bolnice spriječilo unošenje oružja.

Pravobraniteljica za prava pacijenata Duša Hlade Zore izjavila je za “Dnevnik” da je o sigurnosnim problemima potrebno razgovarati, no da bi stroge mjere kontrole ulazaka u zdravstvene ustanove i temeljiti pregledi mogli dovesti do nepotrebnog zadržavanja pacijenata koji trebaju pomoć.

“Treba naći neki srednji put kako bi se povećala sigurnost jer se unatoč svemu što se događa u bolnicama ne možemo ponašati kao pri kontroli putnika na aerodromu”, kazala je pravobraniteljica za pacijenate.

Diirektor mariborske bolnice Janez Lavre kaže da su pojačali mjere sigurnost i obilaske zaštitara.

“Sigurnosno su najugroženija mjesta gdje se obavlja trijaža, a incidenti se ne mogu unaprijed predvidjeti i isključiti”, kazao je.

U drugoj najvećoj slovenskoj bolnici lani je bilo 19 slučajeva fiziičkog nasilja pacijenata ili njihove rodbine nad zdravstvenim osobljem, a u prvoj polovici ove godine osam, no mnogo je više verbalnog nasilja i prijetnji, a tako je otprilike i u ostalim javnim bolnicama u državi.

“Do verbalnog nasilja dolazi svakodnevno”, kaže ravnatelj celjske bolnice Roman Košir, a njegovi kolege dodaju da se događa da pacijenti, njihovi članovi obitelji ili prijatelji znaju zaprijetiti da će upotrijebiti oružje ako liječnk ne uvaži njihove zahtjeve za liječenjem ili operacijom.

“Odnos pacijenta i liječnika je speciifičan i zahtijeva mnogo povjerenja i znanja”, kaže ravnateljica bolnice u Slovenj Gradecu Jasna Uranjek.

“Treba prepoznati potrebe bolesnika, a liječnik treba mnogo znanja kako priopćiti pacijentu loše vijesti, na način koji će biti jasan i sadržavati pravu poruku”, kazala je, dodavši da su u takvim situacijama reakcije bolesnika ponekad takve da ih nije moguće predvidjeti.
Sedamdesetogodišnjak koji je pucao u Izoli navodno je bolovao od raka prostate, a u bolnicu je došao naoružan, s namjerom da ubije svog liječnika nezadovoljan liječenjem.

Nakon što je iz blizine ubio 36-godišnjeg Luisa Guillerma Martineza Bustamanteja, urologa iz Meksika koji je u Sloveniji dobio državljanstvo te radnu dozvolu i tu zasnovao obitelj, nekadašnji pripadnik rezervnog sastava policije Darko Gregorič iz okolice Kopra ubio je policajca koji se slučajno našao u bolnici i pokušao intervenirati, hladnokrvnim hicem u glavu, te mu uzeo pištolj.

Kasnije je nakon što je došlo policijsko pojačanje, pucao na policiju i jednog policajca ranio, a nakon ranjavanja izvršio samoubojstvo.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h