Trump pozvao Europu na oprez s migrantima, za aneksiju Krima odgovornim smatra Obamu

Foto: fah

Američki predsjednik Donald Trump ostao je u četvrtak u Bruxellesu neodređen u pogledu ruske aneksije Krima, kazavši da se to dogodilo u mandatu Baracka Obame.

“To je bilo u vrijeme Baracka Obame, ne u moje vrijeme. On je dopustio da se to dogodi. Što će se sada dogoditi s Krimom ne mogu vam reći”, rekao je Trump odgovorajući na upit novinara po završetku summita NATO-a.

Na pitanje je li mu ruski predsjednik Vladimir Putin, s kojim će se u ponedjeljak sastati u Helsiniku, neprijatelj i predstavlja li on prijetnju, Trump je odgovorio da mu nije neprijatelj nego da je suparnik.

Trump danas u posjetu Velikoj Britaniji koja je “u previranjima”

“Ne želim da mi bude prijetnja. Mislim da zato i imamo NATO i Sjedinjene Države”.

“Je li on moj neprijatelj. Nije, on je suparnik. Možda će jednoga dana biti prijatelj, ne poznajem ga dovoljno”, rekao je Trump.

Dodao je da će s Putinom razgovorati o kontroli naoružanja, produljenje novog sporazuma o strateškom naoružanju, o ruskom kršenju sporazuma o uklanjanju raketa srednjeg i kratkom dometa, Siriji, Ukrajini te o pitanju ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016.

Washington Post tvrdi da je Trump Macronu predložio izlazak iz EU ukoliko želi bolje bilateralne ugovore sa SAD-om

Trump je upravo završeni summit NATO-a predstavio kao osobnu pobjedu, ističući da je dobio sve što je htio, iako su nešto ranije stizale dramatične vijesti iz diplomatskih izvora da je zaprijetio povlačenjem SAD iz NATO-a ako ostale zemlje ne povećaju izdvajanje za obranu.

“Rekao sam im da bi bio vrlo nesretan ako oni ne ispune svoje obveze, da bi bih krajnje nezadovoljan, ali svi su se na kraju složili. Neko vrijeme je bilo dosta oštro”, rekao je Trump.

“Svi su se složili znatno povećati troškove za obranu. NATO je danas puno snažniji nego prije dva dana”, rekao je Trump na izvanredno sazvanoj konferenciji za novinare nakon završetka sumita NATO-a. Nije precizirao koliko je povećanje dogovoreno, ali je rekao da je u proteklih godinu dana izdvojeno 33 milijarde dolara više za obranu i to ne računajući Sjedinjene Države.

Trump: “Ne možemo dopustiti invaziju na našu zemlju”

Trump je summit NATO-a ocijenio “fantastičnim” i da je održan u “kolegijalnom duhu”.

Na pitanje o Brexitu, Trump je rekao da nema što poručiti.

“Nemam poruku, nije na meni da to kažem. Imam tamo puno nekretnina. Imam puno prijatelja, moja je majka rođena u Škotskoj, ali nije na meni da kažem što trebaju raditi u Ujedinjenom Kraljevstvu“, rekao je.

Trump je komentirao i migracijske valove u Europskoj unije: “Rekao sam im danas da Europska Unija mora biti oprezna jer migracije preuzimaju Europu i rekao sam to jasno i glasno.”

Izvor: Hina/sv