U Europskom parlamentu predstavljen baranjski kulen

Bruxelles, 2.9.2015 - Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan (SDP) zajedno s udrugom proizvoðaèa kulena "Baranjski kulen" organizirala je u srijedu u Europskom parlamentu predstavljanje te suhomesnate delicije, koja æe uskoro dobiti oznaku zaštiæenog zemljopisnog podrijetla na razini EU-a. Na arhivskoj fotografiji slavonsk kulen na sajmu Eko Etno Hrvatska u Zadru 13.10.2010. godine. foto FaH/ ua

Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan (SDP) zajedno s udrugom proizvođača kulena “Baranjski kulen” organizirala je u srijedu u Europskom parlamentu predstavljanje te suhomesnate delicije, koja će uskoro dobiti oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla na razini EU-a.

“Smatram da je posao svakog od nas europarlamentaraca da, osim onog onog političkog rada, prezentira svoju zemlju u najboljem mogućem svjetlu – njezinu kulturu, tradiciju, prekrasne delicije kakvih u Hrvatskoj ima napretek. Baranjski kulen je jedna od takvih delicija koja će uskoro dobiti oznaku izvornosti i u tim smislu se još bolje nametnuti na hrvatskom i europskom tržištu. Ovo je jedna dobra prilika ljudima koji možda nikada nisu probali da pokažamo kakvih prekrasnih stvari mi u Hrvatskoj imamo i sigurna sam da će se složiti s nama kada probaju”, rekla je zastupica Borzan.

Brojni uzvanici imali su prigodu kušati Baranjski kulen, koji već dvije godine ima oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla u Hrvatskoj, a u završnoj je fazi dobivanja iste oznake na razini cijele Europske unije. Prezentacija je obavljena uz prigodnu pratnju tamburaša.

“U završnoj smo fazi višegodišnjeg procesa zaštite Baranjskog kulena u cijeloj EU, što će dati dodatni poticaj svim našim proizvođačima. Prezentacijom u Europskom parlamentu želimo upoznati najširu europsku javnost ne samo s kvalitetom našeg kulena, nego i s našom tradicijom, jer baranjski kulen nije samo prehrambeni proizvod, on je i dio kulturnog nasljeđa i povijesne baštine Baranje”, istaknuo je predsjednik Udruge Miodrag Komlenić.

Ljerka Puljić, članica nadzornog odbora Agrokora, koji proizvodi Baranjski kulen, ističe da je njezina tvrtka i udruga “Baranjski kulen” u posljednjih nekoliko godina nisu ulagali posebne napore u izvoz toga proizvoda nego u njegovu standardizaciju i ujednačavanje kvalietete.

“Nakon što smo to postigli i sa skorim dobivanjem oznake zaštićenog zemljopisnog podrijetla, sada možemo krenuti u osvajanje Europe”, rekla je Puljić, dodajući kako ne očekuje da će to biti tisuće tona, ali da će proizvod naći tržšne niše u europskim zemljama.

Kao jedan od kanala za plasiranje ovoga proizvoda navodi hrvatski turizam.

“Prodajom proizvoda s oznakom zemljopisnog podrijetla se na razini EU godišnje uprihode 54,3 milijarde eura i posebno mi je drago da će baranjski kulen biti dio te obitelji. Uvjerena sam da će to poboljšati njegovu prodaju, pojačati povjerenje potrošača u njegovu autentičnost i, naravno, pomoći u promociji Baranje u svijetu”, kazala je Biljana Borzan.

Izvorni baranjski kulen proizvodi se po vrlo strogim specifikacijama samo na području Baranje, od najboljih komada svinjskog mesa, začinjenog solju, mljevenom paprikom, bijelim lukom i bijelim paprom. Zrenje baranjskog kulena odvija se nekoliko mjeseci, nakon čega on dobiva svoj prepoznatljiv izgled i okus.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah