Sudstvo krši ljudska prava – Hrvatska izgubila u 25 od 28 presuda pred Europskim sudom

Od 1. srpnja 2013. godine do danas Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu donio je 28 presuda i 11 odluka u predmetima protiv Republike Hrvatske, od kojih je 25 presuda u kojima je utvrđena povreda neke od odredbi Konvencije o ljudskim pravima, doznaje narod.hr u Uredu zastupnika RH pred Europskim sudom za ljudska prava.

U dvije presude utvrđeno je da RH nije povrijedila Konvenciju, u jednoj presudi Velikog vijeća utvrđeno da je zahtjev podnositelja nedopušten, dok je u 11 odluka utvrđeno da je zahtjev podnositelja nedopušten.

Republiku Hrvatsku pred Sudom su najviše tužili građani zbog povreda različitih aspekata članka 6. Konvencije, koji se odnose na pravo na pošteno suđenje, preciziraju iz Ureda zastupnice RH pred Europskim sudom, Štefice Stažnik.

U presudama koje su donesene u razdoblju od 1. srpnja 2013. do 9. lipnja 2014. godine Europski sud je podnositeljima dosudio ukupno 150.906,46 eura na ime pravične naknade i/ili troškova postupka.

Trajanje postupka pred Europskim sudom ovisi isključivo o tom Sudu, koji nije vezan rokovima za donošenje svojih odluka. Prosječno postupak traje 2-3 godine, ovisno o složenosti predmeta.

Europski sud za ljudska prava međunarodni je sud koji može razmatrati isključivo zahtjeve fizičkih osoba, organizacija ili tvrtki koje smatraju da su prekršena njihova prava po Europskoj konvenciji o ljudskim pravima, međunarodnim ugovorom kojim su se brojne europske države obvezale osigurati određena temeljna prava.

Konvencija štiti pravo na život, na slobodu i sigurnost, pošteno suđenje, na poštovanje privatnog i obiteljskog života, zabranjuje mučenje, ropstvo i prisilni rad, diskriminaciju, zlouporabu prava, kaže da nema kazne bez zakona, štiti slobodu mišljenja, savjesti i vjeroispovijedi, slobodu izražavanja, slobodu okupljanja i udruživanja, pravo na brak, na djelotvoran pravni lijek i derogiranje u vrijeme izvanrednog stanja.

Sud ne može razmatrati sve vrste pritužbi. Njegova je nadležnost ograničena uvjetima dopuštenosti navedenim u Konvenciji, koji određuju tko se može žaliti, kada i u vezi čega. Sud više od 90% zahtjeva koje razmotri proglasi nedopuštenima. Stoga trebate provjeriti zadovoljavaju li Vaše pritužbe uvjete dopuštenosti, stoji na stranici Ureda zastupnika RH pred Europskim sudom.

Zahtjev Sudu može se podnijeti isključivo putem redovne pošte. To znači da papirnati primjerak obrasca zahtjeva s originalnim potpisima podnositelja i/ili opunomoćenog zastupnika morate poslati poštom. Obrazac zahtjeva primljen putem telefaksa ne smatra se potpunim zahtjevom, s obzirom da Sud mora primiti original potpisanog obrasca zahtjeva, stoji u uputama za podnošenje zahtjeva.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.