U ime obitelji: Ne dopustite da surogatstvo, moderni oblik trgovine ljudima, bude podržano na bilo koji način

epa04957057 Bosnian Prime Minister Denis Zvizdic delivers his speech in the Council of Europe in Strasbourg, France, 30 September 2015. EPA/PATRICK SEEGER

U ime obitelji je poslala jučer pismo svim članovima Odbora za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj Parlamentarne skupštine  Vijeća Europe koji će danas raspravljati i glasovati o Rezoluciji o surogatstvu te će ono, ukoliko bude usvojeno, biti upućeno na glasovanje na plenarnu sjednicu Parlamentarne skupštine Vijeća Europe početkom travnja.

U svom pismu pozivaju članove Odbora da glasaju protiv Izvješća o ljudskim pravima i etičkim pitanjima vezanim za surogatstvo: “Ne dopustite da surogatstvo – moderni oblik trgovine ljudima i iskorištavanje žena i djece – bude podržano na bilo koji način”.

Cijelo pismo donosimo u nastavku:

Sutra, u utorak 15. ožujka 2016. godine, raspravljat ćete i glasovati o Izvješću o ljudskim pravima i etičkim pitanjima vezanim za surogatstvo. Udruga “U ime obitelji” (Hrvatska), koja je prikupila više od 750.000 potpisa za  uspješan ustavni referendum o braku u 2013. godini, potiče Vas da glasate protiv ovog Izvješća, jer bi njeno usvajanje moglo ozbiljno ugroziti demokratske standarde Vijeća Europe i njegovih institucija.

Kao što Vam je poznato, poštovani članu, gospođa Petra De Sutter, izvjestiteljica Izvješća o kojemu je riječ, profesionalno je uključena u surogatske aranžmane kao voditeljica Odjela za reproduktivnu medicinu Sveučilišne bolnice u Ghentu (Belgija), što znači da u jasnom sukobu interesa, koje je zabranjeno Kodeksom ponašanja za izvjestitelja Parlamentarne skupštine (članak 1. 1. 1.). Na primjer, internetska stranica Seeds of Innocence, klinike za surogatstvo u Indiji, potvrđuje sukob interesa gospođe De Sutter navodeći da je “ono što čini Seeds of Innocence posebnijom od drugih klinika za plodnost je njezina suradnja s Odjelom reproduktivne medicine Sveučilišne  bolnice u Ghentu, u Belgiji, kojeg zastupa prof. dr. Petra De Sutter”.

Dakle, donošenje Izvješća bi ozbiljno narušilo povjerenje građana u Parlamentarnu skupštinu Vijeća Europe i njene članove, jer bi ignoriranjem očitog sukoba interesa članovi Soc Odbora potvrdili sukob interesa gospođe De Sutter prihvatljivim. S obzirom na to da Izvješće nije objavljeno, te da će se rasprava i glasovanje održati iza zatvorenih vrata, podignute su daljnje sumnje u namjere donošenja takvog Izvješća.

Udruga “U ime obitelji” Vas poziva, poštovani članu, da glasujete protiv navedenog Izvješća i ne dopustite da surogatstvo – moderni oblik trgovine ljudima i iskorištavanje žena i djece – bude podržano na bilo koji način, već da bude zabranjeno kao u nedavnoj Rezoluciji Europskog parlamenta, koji je “osuđuje praksu surogatstva koja potkopava ljudsko dostojanstvo žene jer se njezino tijelo i njegove reproduktivne funkcije koriste kao roba; [te] smatra da praksu gestacijskog surogatstva koja uključuje reprodukcijsko iskorištavanje i korištenje ljudskog tijela za financijske i druge dobitke, osobito kod ranjivih žena iz zemalja u razvoju, treba zabraniti te se njome treba hitno pozabaviti u okviru instrumenata ljudskih prava”(članak 115.).

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.