U Sloveniji ove godine samo 40 izbjeglica dobilo azil, sve veći broj uhićenih krijumčara ljudima

foto HINA/ Damir SENÈAR /ds

Od 5.300 migranata i izjeglica, koliko ih je u prvoj polovici ove godine u Sloveniji otkrila i privela policija, status međunarodne zaštite zatražilo je njih 1802, ali je azil dobilo samo njih 40, prema podacima ministarstva unutarnjih poslova koje je u srijedu prenijela Slovenska televizija.

Slovenska vlada koju vodi premijer Marjan Šarec ove je godine zaoštrila politiku prema ilegalnim migrantima te najavila podizanje 40-ak novih kilometara žičane ograde prema Hrvatskoj s ciljem odvraćanja migranata.

Prema službenim podacima ilegalni ulasci ove su godine, među ostalim i zbog povoljnijih vremenskih prilika u odnosu na lani, znatno povećani, pa se u skladu s tim povećava zaštita najkritičnijih dijelova granice, osobito na ruti prema Italiji, u čemu od početka tjedna sudjeluju i pripadnici vojske.

>Nakon razgovora sa Salvinijem, Slovenija šalje 35 vojnika, dronove i oklopna vozila na granicu s Hrvatskom zbog povećanih migracija

>Slovenija zbog migranata na granicu s Hrvatskom stavlja još 40 km panel-ograda?

Lani je tijekom cijele godine status migranata u Sloveniji zatražilo 2875 ljudi, ali je odobren samo za njih 102.

Zaoštrava se i kaznena politika prema organizatorima ilegalnih prijelaza koji bivaju uhvaćeni, među kojima je, prema podacima ministarstva unutarnjih poslova, najviše stranaca, pa je u zatvorima pod sumnjom ili optužbama za nezakonit prijelaz granice i ulazak u državu njih 323, što je skoro četvrtina ukupnog broja zatvorske populacije.

Među njima je daleko najviše državljana Srbije i BiH, a slijede oni s hrvatskom, pakistanskom, rumunjskom, makedonskom, albanskom i talijanskom putovnicom.

Broj slovenskih državljana koji se bave ilegalnim prijelazima nije poznat, a prema navodima policije oni su u odnosu na strance u manjini.

Za nezakonito krijumčarenje stranaca preko granice slovenski kazneni zakon predviđa zatvorsku kaznu do najviše 8 godina zatvora i novčanu kaznu, a takva djela tretira kao ilegalnu trgovinu ljudima koju izvode kriminalne skupine zbog profita.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina