Suđenje Perkoviću i Mustaču: nije isključeno da ih se na osnovu dokaza osudi i za ubojstvo

Foto: Fah

Čitanjem optužnice u Muenchenu danas je pred Višim pokrajinskim sudom započelo suđenje djelatnicima komunističkih tajnih službi Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču zbog suučesništva u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića 1983. u Wolfratshausenu pokraj Muenchena.

Državna  Hrvatska izvještajna novinaska agencija (Hina) piše kako su “dvojica optuženika pristigli dobro raspoloženi u sudnicu”.

Je li u sudnici prisutna Gizela Đureković, udovica ubijenog Stjepana Đurekovića, koja je sutužiteljica u procesu i u kakvom raspoloženju – Hina ne piše.

U svakom slučaju Perković i Mustač su u sudnicu dovedeni iz zatvora Stadelheim, u kojem su boravili od izručenja u travnju odnosno kolovozu ove godine. Uz njih na sud su pristigli njihovi branitelji, minhenski odvjetnik Peter Wagner, koji je dio odvjetničkog tima koji će Perkovića zastupati pred Višim pokrajinskim sudom, a u kojemu su još minhenski odvjetnici Richard Beyer i Francziska Zurr te odvjetnik Anto Nobilo iz Hrvatske.

Na sud je stigla i minhenska odvjetnica Daniela Dopf, koja uz Lidiju Horvat iz Hrvatske zastupa Zdravka Mustača.

Prema najavama, nakon čitanja optužnice proces se nastavlja čitanjem punomoći odvjetnika i imena svjedoka i stručnjaka koji će se pojaviti pred sudom.

Sudskim vijećem predsjeda sudac Manfred Dauster, koji je bio i član sudskog vijeća koje je 2008. osudilo Krunoslava Pratesa za suučesništvu u ubojstvu Stjepana Đurekovića.

Dauster je započeo postupak zahtjevom svjedocima koji se nalaze u publici da napuste dvoranu jer “svojom nazočnošću sami sebe čine nevjerodostojnima”, piše Hina. “Dobio sam informaciju da se neki svjedoci nalaze u publici i zamolio bih ih da napuste dvoranu”, rekao je sudac Dausner, koji je nakon toga izravno prozvao svjedoka Roberta Zagajskog.

Nakon što je predsjednik sudskog vijeća završio s utvrđivanjem osobnih podataka optuženih, državni odvjetnici su započeli s čitanjem optužnice.

Kao predstavnici optužbe pred sudom su se pojavili državni odvjetnici pri Glavnom državnom odvjetništvu Wolf Dieter Dietrich i Lienhard Weiss, koji su obavljali ovu dužnost i u procesu protiv Krunoslava Pratesa 2008., koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog suučesništva u ubojstvu Stjepana Đurekovića.

Zdravku Mustaču se predbacuje da je suoptuženom Perkoviću “u Zagrebu ili negdje drugdje” i to prije 28. srpnja 1983., dakle prije ubojstva Đurekovića, kao nadređeni dao nalog za planiranje ubojstva hrvatskog emigranta Đurekovića.

Perkoviću se predbacuje da je “u Luksemburgu i na drugim mjestima” zasad nepoznatim počiniteljima svjesno pomogao u počinjenu kaznenog djela ubojstva.

Perkoviću se između ostalog predbacuje da je nepoznatom počinitelju predao ključ garaže u kojoj je Đureković ubijen.

Ubojstvo koje je naložio komunistički vrh

Nakon detaljnog opisa počinjenog djela, odvjetništvo zaključuje kako su ubojstvo naložile “zasad neidentificirane osobe u komunističkom vrhu”. Državno odvjetništvo nadalje polazi od toga da je ubojstvo Stjepana Đurekovića inicirano od strane komunističkog čelnika Mike Špiljka koji je time htio ukloniti svjedoka koji bi mogao svjedočiti u slučaju ilegalnih poslova njegova sina Vanje, koji je također kao i Đureković bio visoki dužnosnik u državnoj naftnoj kompaniji Ina.

Državno odvjetništvo je zaključilo kako se radi o ubojstvo iz “kako se čini, političkih razloga, dakle iz posebno niskih pobuda”.

“Optuženima je bilo jasno da će Đureković biti ubijen uz njihovu pomoć”, stoji u optužnici.

Nakon čitanja optužnice optuženi Perković i Mustač su preko svojih odvjetnika poručili da će se braniti šutnjom tj. da neće davati nikakve izjave u vezi s osobama ili događajima koji će biti predmetom suđenja.

Istodobno Perkovićev odvjetnik Bayer je iznio primjedbu u svezi sa svjedocima.

“Imamo informacije i dokaze da su neki svjedoci primili novac i upute od Njemačke obavještajne službe (BND-a) kako svjedočiti u ovom procesu”, rekao je Beyer našto mu je sudac ukazao na to da kasnije u iznošenju obrane mora biti konkretniji i reći o komu se konkretno radi.

Suđenje se nastavilo nakon pauze iznošenjem dokaza.

Optuženi se ‘zasad neće očitovati’

Optuženi su se tijekom današnjeg suđenja preko svojih odvjetnika izjasnili kako se zasad neće očitovati o događajima ili osobama tijekom suđenja.

Nakon toga su suci krenuli s čitanjem dokumenata koje je obrana dostavila sudu pri čemu se radi o pismima koje je Perković posljednjih godina slao sudskom vijeću koje je sudilo Krunoslavu Pratesu kao i Bundestagu i ministru unutarnjih poslova te tadašnjem hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Sadržaj pisama se svodi na pokušaj diskreditacije glavnog svjedoka optužbe u slučaju protiv Pratesa te mogućeg svjedoka i u ovom procesu Vinka Sindičića odnosno, u pismu hrvatskom predsjedniku, na prikazivanje Perkovića kao osobe koja je pokušala dijelove nasilne emigracije privoliti na odustajanje od nasilja te se zalagala za integraciju dijelova emigracije u hrvatsko društvo nakon proglašenja neovisnosti.

Suđenje je nakratko prekinuto kada je predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster prekinuo Perkovićeva odvjetnika Antu Nobila koji je pokušao pročitati izjavu u kojoj se od državnih odvjetnika traži da se očituju u vezi sa spoznajama koje posjeduje obrana po kojima je “najmanje jedan svjedok” pod utjecajem Njemačke obavještajne službe (BND) od koje prima upute kako svjedočiti i “novčane nagrade”.

To tako ne ide, ovo je njemački proces!” upozorio je Nobila predsjednik sudskog vijeća Dauster. Nakon čega je usljedio aplauz u sudnici.  Sudac je nazočne upozorio da će nakon još jednog takvog incidenta “svi letjeti van”. Nakon što je Nobilu oduzeo riječ, Dauster ga je uputio da protokolarno postavljanje ovakvih zahtjeva u ovoj fazi procesa nije moguće, nakon čega je dogovoreno da Nobilo izjavu sudu dostavu u pismenom obliku u ponedjeljak.

Prvi dan suđenja izazvao je veliko zanimanje javnosti, a dio sudnice za posjetitelje je uglavnom bio ispunjen pripadnicima hrvatske zajednice u Njemačkoj.

Nije isključeno da se na osnovu dokaza optužene osudi i zbog samog ubojstva

Na konferenciji za tisak koja je uslijedila nakon okončanja današnjeg suđenja, državni odvjetnici nisu isključili mogućnost da sudsko vijeće na osnovu dokaza tijekom suđenja na kraju optužene osudi zbog samog ubojstva, umjesto suučesništva, kao što je bilo u slučaju Pratesa koji je na kraju osuđen za suučesništvo iako je optužnica bila podignuta zbog pomaganja u ubojstvu.

Prosvjedi ispred suda

Ispred zgrade Višeg zemaljskog suda u Muenchenu više desetaka prosvjednika okupilo se uoči početka suđenja u sklopu za danas najavljenih prosvjeda na kojima pripadnici hrvatske zajednice traže procesuiranje ubojstava hrvatskih emigrantskih političara koje su izvele komunističke tajne službe.

Suđenje dvojici pripadnika komunističkih tajnih službi izazvalo je veliko medijsko zanimanje te se za praćenje procesa akreditiralo 133 novinara od čega 15 iz Hrvatske.

Jedan od nekadašnjih direktora Ine i potom hrvatski emigrant Stjepan Đureković ubijen je 28. srpnja 1983. u Wolfratshausenu pored Muenchena u garaži koja mu je služila kao tiskara za emigrantsku literaturu. Njemačko pravosuđe se sredinom prošlog desetljeća počelo intenzivnije zanimati za Đurekovićevo ubojstvo nakon čega je došlo do optužnice protiv Krunoslava Pratesa, suradnika Službe državne sigurnosti.

Ubojstvo zbog zaštite komunističke elite i kriminala u Ini?

Na suđenju Pratesu Perković i Mustač su se navodili kao naručitelji tog ubojstva, a da je Đureković ubijen zbog spoznaja o navodnoj umiješanosti Vanje Špiljka, sina kasnijeg predsjednika predsjedništva Jugoslavije Mike Špiljka, u malverzacije oko financijskog poslovanja naftne tvrtke INA u kojoj je Stjepan Đureković do odlaska u Njemačku radio kao direktor marketinga.

Njemačko pravosuđe od tada traži Perkovićevo i Mustačevo izručenje.

Glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu konačno je i formalno u svibnju odnosno kolovozu ove godine podiglo optužnice protiv Perkovića i Mustača za suučesništvo u Đurekovićevu ubojstvu. Perkoviću se predbacuje da je zasad nepoznatim izvršiteljima ubojstva predao ključeve garaže u kojoj je Đureković 1982. ubijen, a Mustaču da je kao Perkovićev pretpostavljeni dao nalog za ubojstvo Đurekovića.

Suđenja Perkoviću i Mustaču su odlukom Višeg pokrajinskog suda u Muenchenu od kolovoza ove godine, spojeni u jedan. Za postupak je zasad predviđeno 50 ročišta, a presuda bi trebala biti donesena krajem travnja iduće godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.