Zastupnici EU parlamenta koja je docirala Plenkoviću o Istanbulskoj, potpredsjednik bugarske vlade prijeti protjerivanjem

Foto: flickr, /wikimedia commons Montaža: narod.hr

Potpredsjednik bugarske vlade Valeri Simeonov izjavio je kako bi Ska Keller, zastupnica Europskog parlamenta trebala biti izbačena iz Bugarske zbog uplitanja u unutarnje poslove, javlja Politico. U petak je potpredsjednik Vlade potpisao izjavu naređujući čelnici Grupe Zelenih iz Njemačke, da napusti Bugarsku povodom miješanja u unutarnje poslove druge države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ska Keller je naime sudjelovala u prosvjedu protiv plana bugarske Vlade da izgradi skijaške staze i žičare na prostoru UNESCO-ove svjetske baštine, kako bi podigao zimski turizam u Nacionalnom parku Pirin.

Simeonov je odgovorio izjavom kojom je Keller nazvao osobom punom iluzija i “zelenom džihadisticom”. Pozvao je ministarstvo vanjskih poslova da proglasi Ska Keller “personom non grata” u Bugarskoj.

> Nino Raspudić: Istanbulska muka po Andreju Plenkoviću

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Ska Keller je bila kandidatkinja Zelenih za predsjednicu Europske komisije 2014. godine te je tada istaknula da stranke-desnog centra preuzimaju slogane ekstremne desnice čime je čine još jačom. Keller je poznata i po svom čvrstom uvjerenju da Europa treba biti protumodel Trumpu, a nedavno je kritizirala premijera Plenkovića u EU parlamentu zato jer još nije ratificirao Istanbulsku konvenciju.

“Kako uop­će mo­že do­ći u pi­ta­nje tre­ba­mo li zaštititi že­ne od na­si­lja? Kako uop­će mo­že do­ći do to­ga da se o to­me još uvi­jek ras­prav­lja u va­šoj zem­lji?”, pi­ta­la ga je. Što bi premijer su­ve­re­ne zem­lje na ta­kav upit tre­bao reći, bez ob­zi­ra na to za­la­že li se on osob­no za ra­ti­fi­ka­ci­ju ili ne? Mi­ni­mum bi bio ka­za­ti kako uva­že­na euro­zas­tup­ni­ca go­vo­ri ne­is­ti­nu jer se kod nas ne ras­prav­lja o to­me tre­ba li zaštititi že­ne od na­si­lja, bu­du­ći da o to­me pos­to­ji ap­so­lut­na su­glas­nost. Plen­ko­vić je mo­rao od­ba­ci­ti to plit­ko in­si­nu­ira­nje i is­tak­nu­ti kako je ra­ti­fi­ka­ci­ja Is­tan­bul­ske ko­nven­ci­je ne­što o če­mu će­mo mi kao su­ve­re­na zem­lja sa­mi od­lu­či­ti. Pa, ako se slo­ži­mo da će­mo umjes­to mu­škar­ca i že­ne uves­ti do­dat­nih pet ili pet­sto pet ro­do­va, ta­ko će­mo i uči­ni­ti jer smo mi ta­ko od­lu­či­li, a ne po na­put­ku bi­lo ko­jeg Ve­li­kog Bra­t”, ističe između ostalog Raspudić u kolumni za Večenji list.

Ska Keller studirala je islamske, Turske i Židovske studije u Njemačkoj i Turskoj. U Europskoj Uniji zadužena je za pitanja migracija te odnosa između EU i Turske, a reporterka je EU parlamenta po pitanju plana izvanrednih preseljenja migranata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.