narod.hr https://narod.hr sve najvažnije vijesti na jednom mjestu Thu, 02 Jul 2020 18:48:39 +0000 hr hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.4.1 https://narod.hr/wp-content/uploads/2016/06/cropped-10001424_474768405979354_1911449791_n-32x32.jpg narod.hr https://narod.hr 32 32 113117174 Prof. dr. sc. Goran Bubaš: Zanima li još ikoga HNS-ov gotovo potpuni gubitak u utrci za mjesto u Saboru? https://narod.hr/hrvatska/prof-dr-sc-goran-bubas-zanima-li-jos-ikoga-hns-ov-gotovo-potpuni-gubitak-u-utrci-za-mjesto-u-saboru https://narod.hr/hrvatska/prof-dr-sc-goran-bubas-zanima-li-jos-ikoga-hns-ov-gotovo-potpuni-gubitak-u-utrci-za-mjesto-u-saboru#respond Thu, 02 Jul 2020 18:48:15 +0000 https://narod.hr/?p=1025913 Divjak Vrdoljak Štromar

Zanima li još ikoga HNS-ov gotovo potpuni gubitak u utrci za mjesto u Saboru? Kao da grickaju čudesni kolačić u knjizi Lewisa Carrolla „Alisa u...

Objava Prof. dr. sc. Goran Bubaš: Zanima li još ikoga HNS-ov gotovo potpuni gubitak u utrci za mjesto u Saboru? pojavila se prvi puta na narod.hr.

]]>
Divjak Vrdoljak Štromar

Zanima li još ikoga HNS-ov gotovo potpuni gubitak u utrci za mjesto u Saboru?

Kao da grickaju čudesni kolačić u knjizi Lewisa Carrolla „Alisa u Zemlji Čudesa“, HNS – liberalni demokrati rastu, i rastu, i rastu u reklamama na televiziji, internetskim portalima i jumbo plakatima. No, kad se radi o predizbornim anketama, više to izgleda kao da pomalo ispijaju čudesan napitak iz iste priče, jer se smanjuju, i smanjuju, i smanjuju. Portal Index.hr izvijestio je da je ranije spomenuti „kolačić“ za izborni rast HNS-a vezan uz najveći iznos donacija do 27.6.2020. kojeg je neka stranka prijavila, točnije 2,34 milijuna kuna ili oko 600 tisuća kuna više od drugoplasiranog HDZ-a sa 1,75 milijuna kuna.

Međutim, unatoč tako izdašnom financiranju željenog izbornog rejtinga, prema anketama se podrška birača HNS-u sve više i više smanjuje. Ne samo da se HNS u godinu dana, prema portalu POLITICO, srozao s približno 3 % podrške hrvatskih birača na manje od 1 % u 2020. godini, nego je u lipnju 2020. prema Crobarometru došao na samo 0,6 % podrške na državnoj razini. Prema anketi HRejting, HNS je u svibnju mjesecu ove godine bio na 1,4 % podrške na državnoj razini, ali u lipnju, prema najnovijoj HRejting anketi za HRT, nije prelazio izborni prag u svojoj najjačoj – trećoj izbornoj jedinici. Prema anketama koje je provodio CroElecto u prvoj polovici lipnja i krajem lipnja 2020. godine, HNS bi mogao dobiti jednog saborskog zastupnika, ali ne u trećoj, već u četvrtoj izbornoj jedinici. Najnovija anketa agencije Ipsos za Novu TV od 1.7.2020. daje minimalne šanse HNS-u da s barem jednim zastupnikom uđe u Sabor i to samo u trećoj izbornoj jedinici sa 3,5 % podrške birača. Na kraju, i RTL je 1.7.2020. objavio rezultate ankete agencije Promocija Plus u trećoj i četvrtoj izbornoj jedinici, a HNS i prema toj anketi ima nedostatnih 3,7 % podrške birača u to samo u trećoj izbornoj jedinici.

>HNS: Čak petnaest imena povezano s nekim aferama

Dakle, u konačnici bi u novom sazivu Sabora HNS mogao spasti na samo jednog (ili ni jednog) saborskog zastupnika, u usporedbi s HNS-ovih 5 zastupnika na kraju dosadašnjeg saziva Sabora (imajte u vidu i jednog „kupljenog“, Tomislava Sauchu, kao i pet ranije „izgubljenih“, koje predvode nezadovoljnici koalicijom s HDZ-om Goran Beus Richemberg, Anka Mrak Taritaš, Vesna Pusić i Nada Turina Đurić, te Marija Puh koja je HNS napustila 2018. godine). Ako malo preračunamo odnos uloženog i dobivenog, HNS s 2,34 milijuna kuna dosadašnjih donacija u 10 izbornih jedinica dobiva najviše 1-2 saborska zastupnika u novom sazivu, a HDZ s 1,75 milijuna kuna donacija u istom razdoblju najvjerojatnije njih 50 ili više.

HNS bi u Sabor mogao progurati samo nestranačku Blaženku Divjak

Da stvari budu apsurdnije, u četvrtoj izbornoj jedinici preferencijalnim bi glasovima mogao, prije od nositelja liste Ivana Vrdoljaka, u Sabor ući aktualni gradonačelnik Osijeka, nezavisni kandidat Ivan Vrkić, koji je drugi po redu na toj listi. Također, ako se dogodi čudo i iz treće izborne jedinice u Sabor uđe barem jedan od kandidata ili kandidatkinja s HNS-ove liste, to možda ne će biti nositelj liste i predsjednik HNS-a Predrag Štromar, nego četrnaesta na toj listi „nestranačka“ ministrica Blaženka Divjak. Naime, vodstvo HNS-a stavilo ju je da se smiješi s većine novijih HNS-ovih jumbo plakata u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a pojavljuje se i u TV-spotovima te brojnim intervjuima. Bilo bi zanimljivo čuti što o mogućnosti da sa HNS-ovih lista u Sabor uđu samo neovisni i nestranački kandidati misli stotinjak donatora HNS-a, uglavnom članova stranke, koji su za donirali od 5.000 do 30.000 kuna. A posebno bi bilo zanimljivo znati što o tome misli drugi na listi u trećoj izbornoj jedinici, predsjednik međimurskog HNS-a Nenad Hranilović, te treći na listi, predsjednik zagorskog HNS-a Robert Šplajt, koje će ministrica Blaženka Divjak preferencijalnim glasovima vjerojatno preskočiti.

Upravo je nevjerojatna bila odluka vodstva HNS-a da u ovim izborima sa 14. mjestom na izbornoj listi u trećoj izbornoj jedinici i reklamama na lokalnoj i državnoj razini „tipuju“ na ministricu Blaženku Divjak. Naime, u CroElecto anketama od kolovoza 2019. do travnja 2020., ministrica Divjak kontinuirano je bila najnegativnije percipirana ministrica u Vladi RH, a njezine odluke i ponašanje iritirale su znatan dio izbornog tijela – nastavnike, roditelje i maturante.

Besmislice u predizbornim parolama HNS-a

„Kad bih imala jedan svijet samo za sebe, sve bi u njemu bilo besmislica. Ništa ne bi bilo ono što jest, već bi bilo ono što nije“ – citat je to iz „Alise u Zemlji Čudesa“, a iste riječi kao da odjekuju iz izjava i postupaka vodećih HNS-ovaca. Nedavne predizborne parole istaknutih čelnika Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata potaknule su razmišljanja o tome koliko je ozbiljno aktualno čelništvo HNS-a te je li se oni samo, koristeći svoje pozicije i veliki novac za reklamu, u ovom predizbornom razdoblju poigravaju ne samo s biračima i građanima, koji ih financiraju kao službenike u Vladi RH, već i s članovima koji tvore HNS-ovu stranačku infrastrukturu.

Među brojnim predizbornim političkim besmislicama posebno se ističe izjava Predraga Štromara, nakon predaje izbornih lista Državnom izbornom povjerenstvu (prenijele su je HINA i brojni drugi mediji), a koja je glasila „Sljedeća vlada će biti najbolja vlada jer će HNS sudjelovati u njoj“. Ova pretenciozna izjava zvuči kao da je izašla iz usta nekog vidovnjaka. Prvo, malo je vjerojatno da će HNS s jednim ili dva mandata u novom sazivu Sabora dobiti fotelju ministra ili ministrice u Vladi RH. S daleko većim brojem „žetončića“ u dosadašnjem sazivu takvi privilegiju nije dobio Milan Bandić i njegova stranka BM 365. Također, prema mišljenju brojnih političkih komentatora, sadašnja Vlada RH jedna je od gorih u novijoj hrvatskoj povijesti, te vjerojatno najgora po političkoj korupciji i „trgovini“ saborskim zastupnicima. Priznali to sebi ili ne, HNS je, kao dio takve vlade, jedna od kritiziranijih stranaka na aktualnoj političkoj sceni. Aktualno novo vodstvo HNS-a ne garantira apsolutno ništa u pogledu kvalitete nove Vlade RH! Dirigenti buduće parlamentarne većine u Saboru, uz vrlo vjerojatne političke trgovine i očekivane neprincipijelne saveze, ne će moći napraviti puno bolju Vladu od postojeće, a sigurno ne najbolju Vladu do sada, sa ili bez HNS-a.

Druga novija parola HNS-a iskače s jumbo plakata i glasi „Dok se drugi svađaju, mi moderniziramo obrazovanje!“ Prije svega treba istaknuti da nije točno da se u HNS-u ne svađaju jer su jedna od stranaka koja je od ulaska u sadašnju Vladu RH imala najviše unutarstranačkih i međustranačkih sukoba i svađa, posebno ako se pridodaju sukobi, svađe i prijepori HNS-ove ministrice obrazovanja i znanosti Blaženke Divjak. Čelništvo HNS-a sukobilo se 2017. godine, nakon novosklopljene koalicije s HDZ-om, sa svojim unutarstranačkim kolegicama i kolegama kao što su Anka Mrak Taritaš, Vesna Pusić i Goran Beus Richembergom, između ostalih. Također, Matija Posavec, ugledni međimurski župan i nedavni nositelj liste HNS-a za EU izbore, sigurno nije istupio iz HNS-a bez razloga. HNS-ovci su se u posljednjih nekoliko godina, posebice u Saboru, svađali s SDP-om, strankom Bandić Milan 365, Mostom, Hrvatskim suverenistima, Narodnom strankom Reformisti, kao i s HDZ-om, kojeg su nekoliko puta ucjenjivali odlaskom iz Vlade. Iz lokalne Narodne stranke Reformisti čak su prijetili kaznenim prijavama Predragu Štromaru i Blaženki Divjak, kao članovima Vlade RH.

A ministrica Divjak, od dolaska na funkciju, bila je, stalno ili povremeno, u svađama i prijeporima s pripadnicima raznih stranaka, Sveučilištem u Zagrebu, Rektorskim zborom, vodstvom Grada Zagreba, nekim sindikatima, pa čak i izdavačima. Ako se pak analizira samohvala HNS-a o „modernizaciji obrazovanja“, posebno treba istaknuti da informatizacija obrazovanja ne može tumačiti kao „modernizacija“ ako se time ne postiže učinkovitije poučavanje od tradicionalnog, nego suprotno. A brojna neostvarena obećanja HNS-a u resoru obrazovanja, kao i mnoge propuštene prilike da se važne stvari u školstvu unaprijede ne mogu se smatrati „modernizacijom obrazovanja“. Uvođenja neprovjerenih, nedosljednih i nelogičnih propisa i pravilnika, koje je često mimo propisane procedure za javna savjetovanja i bez uvažavanja mišljenja stručnjaka donosila aktualna HNS-ova ministrica, ne poboljšava, nego pogoršava uvjete poučavanja i vrjednovanja te stoga nije „modernizacija“. Do sada, ministrica Blaženka Divjak i HNS nisu znanstveno dokazali da ijedna od njihovih dosadašnjih „modernizacija“ osigurava učinkovitije poučavanje i učenje bez znatnog dodatnog opterećenja za nastavnike i učenike! HNS se s ministricom Blaženkom Divjak upustio u resor obrazovanja takoreći „grlom u jagode“ jer je njezino djelovanje bilo je prepuno spornih elemenata, neispunjenih ciljeva koje si je sama zadala, npr. u eksperimentalnom programu „Škola za život“, kao i nazadovanja ili stagnacije u važnim područjima poput poticanja problemskog mišljenja, boljih rezultata na državnoj maturi, manjeg broja opravdanih izostanaka učenika iz škole, rasterećenja nastavnika od administrativnih poslova i drugih.

Na diku i slavu HNS-a lik je i djelo Ivana Vrdoljaka

Da bi se bolje prepoznalo o kolikoj se neozbiljnosti u HNS-u radilo tijekom posljednjih nekoliko godina, prisjetimo se posebno neobičnog ponašanja donedavnog vođe te stranke Ivana Vrdoljaka. On je osoba koju više nije moguće naći na stranicama Hrvatske narodne stranke – liberalni demokrati (HNS) u rubrikama „Predsjedništvo“ i „Središnji odbor“, iako je predsjednikom HNS-a postao nedavne 2016. godine. Prije tri godine dao je ostavku na sve funkcije u stranci, mjesto saborskog zastupnika i potpredsjednika Sabora, kao i predsjednika HNS-a. Bilo je to nakon dogovora o suradnji HNS-a i HDZ-a o ulasku HNS-a u Vladu RH. Vladu RH prvo je prozvao „Titanik-vladom“, a kasnije ju je glasovima svojih kolega HNS-ovaca više puta spašavao u Saboru. Samo nekoliko mjeseci nakon napuštanja svih funkcija u HNS-u, 2017. godine ponovno postaje njezinim predsjednikom. Jedan je od vodećih krivaca za odlaske većine uglednih imena iz stranke.

Početkom svibnja 2017. izjavio je novinarima: „Hrvatska narodna stanka će pokrenuti interpelaciju Vlade Republike Hrvatske kako bi jasno vidjeli da li premijer Plenković ima većinu u ovom Saboru”, a onda je za mjesec dana HNS ušao u HDZ-ovu vladu. I osigurao joj saborsku većinu. Zbog kontradikcija, bio je izvrsna tema za političke komentatore. Možda je i dan-danas Ivan Vrdoljak predsjednik HNS-a „u sjeni“ jer njegov je utjecaj i dalje velik. Premda je u Dnevniku koji je 4. 5.2017. emitirala NOVA TV rekao: „Od naše prve predsjednice Savke Dabčević K****… Hmm, Savke Dabčević Kučan(?), do Vesne Pusić, pa do mene, mi svoju politiku jasno znamo.“ Prisjetimo se i što je o Ivanu Vrdoljaku pisao Jutarnji list dana 4. 6.2017., a povodom poraza Anke Mrak Taritaš u finalu utrke za gradonačelnicu Zagreba: „SDP, a pogotovo njen HNS nikako nisu pomagali, više su odmagali. SDP faktički u kampanji nije ni sudjelovao, s vrha HNS-a direktno je opstruirana. Dok se ona tukla za Zagreb, šef stranke Ivan Vrdoljak cijeloj je zemlji neuvjerljivo lagao u lice da ne pregovara s HDZ-om, da bi dan prije izbora u gluho doba noći vlastitim tvitom i informacijama koje je pustio u medije implicitno priznao da se dogovor o HNS-ovom ulasku u Plenkovićevo jato upravo finišira.“

Bilo je za očekivati da će dolaskom Predraga Štromara na čelo stranke, koja je bila prirasla srcu mnogima u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a posebice u Varaždinskoj županiji, HNS postati ozbiljnija stranka i vratiti dio izgubljenih birača. I pored prevrtljivog Ivana Vrdoljaka te enormnih propusta i kaosa koje je ta stranka uzrokovala u resoru obrazovanja od 2018. do 2020. godine. Međutim, pogledajmo još neke pokazatelje da vodstvo HNS-a dolaskom novog predsjednika nije postalo ozbiljnije i politički zrelije!

Od SDP-a su posudili kovanicu „Hrvatska se voli radom“

Za skorašnje parlamentarne izbore u HNS-u je skovan novi moto „Hrvatska se voli radom“. Ta parola u velikom oglasu „iskakala“ je s naslovnice mrežnih stranica HNS-a, uz sljedeći naglasak „Predrag Štromar novi predsjednik HNS-a: Hrvatska se voli radom“. Moguće je da se netko od PR-ovaca koji su osmislili ovaj moto malo našalio s HNS-om jer ova misao izgleda kao da je preuzeta od donedavno „izdanih“ SDP-ovaca. Naime, na mrežnim stranicama SDP-a, u rubrici „Aktualno“, a povodom vijesti od 6.11.2015. godine o boravku tadašnjeg predsjednika vlade Zorana Milanovića u Koprivnici, stoji sljedeći naslov: “Milanović u Koprivnici: Hrvatska se voli radom i kompetentnošću, nastavimo u tom smjeru”.

Istu vijest objavio je i portal „24sata.hr“ prenoseći tadašnju predizbornu poruku Zorana Milanovića: „Birajmo dobro, birajmo ono što se dokazalo da je domoljubno, da voli Hrvatsku, da Hrvatsku ne mjeri kroz broj nula na vlastitom bankovnom računu, da Hrvatsku voli radom, kompetentnošću. Usporedite ljude i sve će vam biti jasno“. Međutim, Zoran Milanović nije jedina osoba iz SDP-a koja je, prije Predraga Štromara, rekla da se „Hrvatska voli radom“. Izrekla je to 20.6.2019. i gradonačelnica Supetra na svojem Facebook profilu u poruci povodom uskraćivanja donacije Torcida-kupu: „Hrvatska se voli radom, a ne urlanjem i prebijanjem drugih i drugačijih…” Ovu vijest prenijeli su istog dana i brojni online mediji, npr. 24sata, Večernji list, N1, RTL i drugi. Jesu li HNS-ovci zaboravili provjeriti svoj novi slogan pomoću Google-tražilice ili su kod njegova izbora namjerno zanemarili ranije izjave uglednih SDP-ovaca, to vjerojatno ne ćemo saznati.

„Niti lijevo, niti desno“ pretvorilo se u „Možemo i lijevo i desno“

Jedna od besmislica u HNS-u bila je i izjava da će koalirati i s HDZ-om i s SDP-om, ovisno o tome koja od te dvije stranke pobijedi na izborima, ali ako pobjednička stranka prihvati HNS-ov izborni program. Iako je HNS tijekom 2018. i 2019. godine hvalio parolom „Ni lijevo, niti desno, samo naprijed!“ od posljednje čudne izjave da će koalirati s bilo kome, unatoč negativnim komentarima u medijima, još nisu odustali. Također, osim kratke vijesti o predstavljanju izbornog programa, par dana do parlamentarnih izbora na mrežnim stranicama HNS-a još nije bilo moguće pronaći izborni program te stranke.

Premda su ga predstavili javnosti još 26.6.2020.! Možda u HNS-u misle da je izborni program isto što i videozapis govora čelnika HNS-a o izbornom programu na Facebook profilu te stranke? Kako je do ovoga došlo? Treba se prisjetiti da je u objavi od 27.5.2020. na mrežnim stranicama HNS-a Predrag Štromar izjavio da će HNS svoj (izborni) program dovršiti s građanima i to potkrijepio sljedećim riječima: „…obilazim dijelove države, obilazim i slušam građane, upisujemo što oni misle i trebaju. To ćemo intenzivno raditi idućih 40 dana, upisivat ćemo njihove prijedloge, analizirati ih i na taj način završiti program, s građanima, jer Hrvatska se voli radom“. Na temelju sadržaja prethodnog citata moglo se izračunati da će 40-i dan nakon te objave, tj. 6.7.2020. ili prvi dan nakon parlamentarnih izbora, biti završen taj „fantomski“ izborni program. Na sreću, kako bi potencijalni postizborni koalicijski partneri već sada znali s kim imaju posla, HNS je objavio videozapis govorancija svojih čelnika umjesto ozbiljnog programskog dokumenta dostupnog svim potencijalnim biračima na njihovim stranicama (u web ili PDF-formatu).

HNS u statusu „izgubljeno, ali još nije nađeno“

Za kraj, zanimljivo je bilo preslušati intervju Predraga Štromara za Novu TV koji je 26.6.2020. objavljen pod naslovom: „Predrag Štromar u Dnevniku Nove TV otkrio zašto je u koaliciji s HDZ-om i bi li to ponovio“. U tom intervjuu čelnik HNS-a očito nije imao objektivnu sliku kako stoji i kojim bi putem trebala ići njegova stranka. Puno bolje rješenje za HNS bilo je da su pravodobno definirali izborni program i stali iza njegovih temeljnih načela i ciljeva. Kalkuliranje vodstva stranke i loše vođenje resora obrazovanja u konačnici bi moglo rezultirati izbornim debaklom u utrci za mjesto u Saboru.

* Goran Bubaš je profesor na Sveučilištu u Zagrebu

** Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Objava Prof. dr. sc. Goran Bubaš: Zanima li još ikoga HNS-ov gotovo potpuni gubitak u utrci za mjesto u Saboru? pojavila se prvi puta na narod.hr.

]]>
https://narod.hr/hrvatska/prof-dr-sc-goran-bubas-zanima-li-jos-ikoga-hns-ov-gotovo-potpuni-gubitak-u-utrci-za-mjesto-u-saboru/feed 0 1025913
FBI uhitio bivšu djevojku pedofila Epsteina: Vrbovala je maloljetne djevojčice https://narod.hr/svijet/fbi-uhitio-bivsu-djevojku-pedofila-epsteina-vrbovala-je-maloljetne-djevojcice https://narod.hr/svijet/fbi-uhitio-bivsu-djevojku-pedofila-epsteina-vrbovala-je-maloljetne-djevojcice#respond Thu, 02 Jul 2020 18:48:09 +0000 https://narod.hr/?p=1025872

Mnoge od žrtava navodile su kako je Ghislaine Maxwell bila duboko upetljana u njegovu pedofilsku mrežu

Objava FBI uhitio bivšu djevojku pedofila Epsteina: Vrbovala je maloljetne djevojčice pojavila se prvi puta na narod.hr.

]]>

Ghislaine Maxwell, dugogodišnja suradnica i bivša djevojka pokojnog Jeffreyja Epsteina, uhićena je u četvrtak u New Hampshireu, izvijestio je FBI.

Maxwell, koja je godinama živjela s Epsteinom i bila mu česti pratitelj na putovanjima, privedena je oko 8:30 ujutro, rekao je glasnogovornik FBI-a Marty Feely.

Ghislaine Maxwell fotografirana je na vjenčanju kćeri Billa i Hillary Clinton u srpnju 2010. – unatoč tome što je Epstein osuđen za odnose s maloljetnim djevojčicama mlađima od 16 godina.

Clintonovi su navodno prekinuli veze s Epsteinom nakon njegovog uhićenja, no, fotografija koju je objavio Daily Mail i koja se može pogledati na LINKU pokazuje da su održavali bliske veze s Maxwell, koja je sada osumnjičena da je nabavljala maloljetne djevojke za Epsteina, svog bivšeg dečka.

U optužnici koja je objavljena u četvrtak navedeno je da je Maxwell “pomagala, olakšala i doprinijela zlostavljanju maloljetnih djevojčica tako što je, između ostalog, pomagala Epsteinu da zaposli djevojke mlađe od 18 godina koje je na koncu zlostavljao”.Maxwell se dugo suočavala s optužbama za nabavu maloljetnika djevojke za njega, stekavši nadimak Epsteinova “madam”, prenosi Breitbart.

Jedna Epsteinova žrtva, Virginia Roberts Giuffre, tvrdila je da je Maxwell organizirala seksualne odnose s britanskim princom Andrewom u njenoj londonskoj kući. Giuffre je svoje tvrdnje potvrdila fotografijom sebe, Andrewa i Maxwell za koju je rekla da je snimljena u to vrijeme. Princ Andrew je negirao njezinu priču.

Podsjetimo, sin britanske kraljice Elizabete II. (93), princ Andrew (59) izjavio je koncem listopada prošle godine kako odstupa od kraljevskih dužnosti zbog skandala vezanog uz njegovog pokojnog prijatelja Jeffreyja Epsteina koji je bio u zatvoru pod optužbom da je priređivao pedofilske orgije. Mediji su počeli povezivati princa sa cijelim skandalom zbog čega je vojvoda od Yorka zamolio kraljicu da odstupi od obaveza koje izvršava u ime kraljevske obitelji.

Maxwell su i Epsteinove druge žrtve optuživale za vrbovanje. Sarah Ransome, još jedna od Epsteinovih žrtava, u jednom je optužnici protiv Epsteina Maxwell opisala kao “najviše rangiranu osobu” Epsteinovog zločinačkog pothvata. Kako stoji u optužnici, Maxwell je navodno nadgledala i obučavala djevojke koje je pribavljala Epsteinu, razvijala planove za regrutiranje novih djevojaka te pomagala sve te aktivnosti sakriti od snaga zakona i reda.

>Jeffrey Epstein imao je sliku Billa Clintona u plavoj haljini i potpeticama u svom ‘pedofilskom dvorcu’

>Jedna žrtva Epsteinovog zlostavljanja od pedofila je htjela pobjeći plivajući kroz vodu prepunu morskih pasa

> Princ Andrew, navodno umješan u pedofilske skandale, ne želi dobrovoljno sudjelovati u istrazi protiv Epsteina

Epstein – koji je svojedobno bio često viđen gost u elitnim krugovima i među političarima osuđen je 2008. godine. Protiv Epsteina je prije više od godine dana podignuta optužnica zbog seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja desetaka maloljetnica u njegovim kućama na Manhattanu, posjedu u Palm Beachu i na drugim lokacijama, u razdoblju između 2002. i 2005. godine.

U optužnici je navedeno kako je plaćao djevojkama, odnosno djevojčicama među kojima su bile i 14-godišnjakinje, da ga masiraju nage ili u toplesu, a te su masaže nerijetko uključivale i odnose.

U ožujku prošle godine Epstein se objesio u ćeliji zatvora na Manhattanu. Mnoge od žrtava koje su ga i prokazale, navodile su kako je Ghislaine Maxwell bila duboko upetljana u njegovu pedofilsku mrežu.

Epstein je često donirao političare u Washingtonu. Njegovi prijatelji i gosti su bili američka i svjetska tzv. elita iz političkih i gospodarskih krugova, a osobito su poznati bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton, njegova supruga i predsjednički kandidat Demokrata Hillary Clinton i britanski princ Andrew, sin kraljice Elizabete.

U trenutku kad je pronađen obješen u svojoj zatvorskoj ćeliji u New Yorku u kojoj se pokvarila kamera, čekao je suđenje za trgovinu maloljetnicama za seks i zavjeru. Nalazio se na odjelu gdje nije cijelo vrijem pod prismotrom, iako se već jednom pokušao ubiti.

Objava FBI uhitio bivšu djevojku pedofila Epsteina: Vrbovala je maloljetne djevojčice pojavila se prvi puta na narod.hr.

]]>
https://narod.hr/svijet/fbi-uhitio-bivsu-djevojku-pedofila-epsteina-vrbovala-je-maloljetne-djevojcice/feed 0 1025872
Petrov: ‘Došlo je vrijeme da se u Saboru čuje glas Imoćana koji žive s narodom’ https://narod.hr/hrvatska/petrov-doslo-je-vrijeme-da-se-u-saboru-cuje-glas-imocana-koji-zive-s-narodom https://narod.hr/hrvatska/petrov-doslo-je-vrijeme-da-se-u-saboru-cuje-glas-imocana-koji-zive-s-narodom#respond Thu, 02 Jul 2020 18:17:53 +0000 https://narod.hr/?p=1025908

Čelnik Mosta i nositelj liste za 10. izbornu jedinicu Božo Petrov

Objava Petrov: ‘Došlo je vrijeme da se u Saboru čuje glas Imoćana koji žive s narodom’ pojavila se prvi puta na narod.hr.

]]>

Čelnik Mosta i nositelj liste za 10. izbornu jedinicu Božo Petrov rekao je u četvrtak u Imotskome kako je konačno došlo vrijeme da glas Imoćana i cijelog Imotskog kraja u Saboru predstavljaju oni koji najbolje znaju njihove probleme, znaju što ljudi trebaju, oni koji stvarno žive s narodom i dišu za narod.

Petrov i kandidati za zastupnike u Hrvatskome saboru s liste Mosta u 10. izbornoj jedinici Ante Kujundžić i Ivica Kukavica predstavili su se građanima toga kraja. „Danas smo tu kako bismo predstavili ljude koji će u idućem sazivu Sabora predstavljati Imotsku krajinu”, rekao je Petrov.

Imoćanima je došao dati potporu i nositelj Mostove liste za 9. izbornu jedinicu Miro Bulj.

„Dosadašnji zastupnici ovog kraja glasovali su protiv raznih rješenja koja smo predlagali za razvoj Imotske krajine. Uz Ivicu Kukavicu, jednu od legendi Domovinskog rata, i mladog Antu Kujundžića, koji se uspješno bori za svoju općinu Podbablje, Imotski će imati istinske predstavnike u Saboru koji će braniti njihove interese. Dajte svoj glas ljudima koji će se boriti da ljudi ostanu živjeti na ovom području, što do sada nije bilo tako“, poručio je Bulj.

Načelnik volonter općine Podbablja Ante Kujundžić je rekao da se prije dvije godine uključio u politiku jer više nije mogao gledati svoje vršnjake kako odlaze iz Imotskog kraja.

„Naša je Krajina devastirana već 30 godina različitim politikama koje su se provodile u ovome kraju. Kao mlad čovjek, ustao sam protiv toga te pozivam sve da izađu na izbore. Ono što mi imamo, za razliku od ostalih politika koje su dolazile iz Imotskog i Imotske krajine, su hrabrost i čvrst, ali slobodan stav utemeljen na životu i radu u ovome kraju”, poručio je.

Ivica Kukavica, umirovljeni bojnik Hrvatske vojske i pripadnik 4. gardijske brigade, koji je na prošlim lokalnim izborima sa svojom nezavisnom listom osvojio šest mandata, a za mjesto gradonačelnika ušao je u drugi krug s HDZ-ovim kandidatom, rekao je da se borba za bolji Imotski mora preseliti na druga bojišta.

“Mi iz Imotskog bili smo šokirani kada smo vidjeli kako ljudi koje delegira stranka HDZ zaboravljaju na kraj odakle su potekli, i to ne samo Imotsku krajinu, već cijelu Zagoru. Moja i Mirova misija, uz zastupanje građana Imotske krajine i cijele Dalmatinske zagore, jest da branitelji imaju svojeg zastupnika u Saboru, tj. da predsjednik HVIDR-e radi onako kako žele naši branitelji”, zaključio je Kukavica.

Objava Petrov: ‘Došlo je vrijeme da se u Saboru čuje glas Imoćana koji žive s narodom’ pojavila se prvi puta na narod.hr.

]]>
https://narod.hr/hrvatska/petrov-doslo-je-vrijeme-da-se-u-saboru-cuje-glas-imocana-koji-zive-s-narodom/feed 0 1025908
Promocija plus: HDZ i SDP izjednačeni, značajan broj neodlučnih birača https://narod.hr/hrvatska/promocija-plus-hdz-i-sdp-izjednaceni-znacajan-broj-neodlucnih-biraca https://narod.hr/hrvatska/promocija-plus-hdz-i-sdp-izjednaceni-znacajan-broj-neodlucnih-biraca#respond Thu, 02 Jul 2020 18:16:31 +0000 https://narod.hr/?p=1025890

Uz istraživanje stoji napomena da je istraživanje pokazalo i značajan postotak neodlučnih birača

Objava Promocija plus: HDZ i SDP izjednačeni, značajan broj neodlučnih birača pojavila se prvi puta na narod.hr.

]]>

U suradnji s Promocijom plus RTL je završio ciklus istraživanja političkih preferencija po izbornim jedinicama.

Prema tim istraživanjima rezultat je nakon obrađenih svih 10 izbornih jedinica da Restart koalicija osvaja 56 mandata, HDZ mandat manje, 55, a Domovinski pokret Miroslava Škore 18 mandata.

Mandate u Saboru osvajaju još Most, njih šest, zeleno-lijeva koalicija oko platforme Možemo je vjerojatno na tri mandata, a statusu parlamentarne stranke može se nadati i Živi zid s jednim mandatom.

Ovo su ukupni rezultati za 140-ero zastupnika i da nedostaje 8 manjinskih zastupnika kao i 3 mandata dijaspore no jasno je da većine bez dodatnih koaliranja – nema. Napomena da je istraživanje pokazalo i značajan postotak neodlučnih birača koje političke opcije mogu pridobivati sutra do ponoći. Istraživanje je provedeno na uzorku od 700 ispitanika po svakoj izbornoj jedinici, a greška uzorka je +/- 3,7 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

VIII. izborna jedinica

U Istri i Kvarneru Restart izlazi u koaliciji s IDS-om i PGS-om. Ta opcija uvjerljivo pobjeđuje (46,6%) no manje uvjerljivo u odnosu na prošle izbore 2016. kada su zajedno osvojili gotovo 60 posto glasova. Nešto lošije u odnosu na tada prolazi i HDZ (18,7%), a treći izbor ovdje je koalicija oko platforme Možemo s 5,6 posto. Slijede Most (4%), Domovinski pokret (3,9%) i koalicija oko Živog zida (3,7%). Ostali nemaju šanse za mandat, a svih šest lista bore se za dva granična mandata.

Preračunato, fiksne mandate ovdje imaju samo Restart koalicija – čak devet mandata i HDZ tri mandata. Obje su opcije blizu osvajanju jednog dodatnog graničnog. Od ostalih opcija blizu graničnog mandata još je jedino lijevo-zelena koalicija dok Most, Domovinski pokret i koalicija oko Živog zida za to imaju manju šansu.

>Zlorabe li se ankete o rejtingu stranaka i što znamo o agenciji koja provodi istraživanje HR Rejting?

IX. izborna jedinica

Što se Dalmacije tiče, u IX. izbornoj jedinici je HDZ prvi izbor – osvaja gotovo 40 posto, a dvostruko manje (20,1%) ima Restart koalicija. Obje su opcije bolje prošle prije četiri godine, gotovo polovina birača koji su izišli na izbore zaokružili su HDZ. Postotak koji je HDZ od tada izgubio sada ima Domovinski pokret (točno 10%). Most je na devet posto, a slijede četiri stranke okupljene oko Stipe Petrine s 5,1 posto. Na meti svih pet opcija su dva granična mandata.

Preračunato, HDZ ima fiksnih sedam, a blizu su i osmom graničnom. Restart ima tri i također je blizu dodatnog graničnog. Domovinski pokret ima jedan siguran mandat i nešto je udaljeniji od dodatnog graničnog. Istu takvu situaciju ima i Most dok Stipe Petrina kojeg podupiru Živi zid i ostali nema fiksnog mandata, a dalji su i od mogućnosti osvajanja graničnog, donosi RTL.

X. izborna jedinica

Trećina glasova (33,3%) u X. izbornoj jedinici prema ovome istraživanju ide HDZ-ovoj listi, a za RESTART četvrtina (24%). Slijedi Domovinski pokret s 10,8 posto, a ponovno je vidljivo da baš taj postotak nedostaje HDZ-u u odnosu na rezultate izbora 2016. Most je na 8,1 posto, slijedi koalicija oko Stranke s imenom i prezimenom (4,8%) i HGS – stranka Željka Keruma (3,9%). Pet lista ovdje se bori za jedan granični mandat.

Preračunato u mandate, HDZ osvaja šest fiksnih i manju mogućnost za dodatni granični mandat, koalicija Restart osvaja četiri fiksna uz veću mogućnost za granični i Domovinski pokret dva fiksna i udaljeniji su od dodatnog graničnog mandata. Most ima jedan fiksni mandat, a i koalicija oko Stranka s imenom i prezimenom i stranka Željka Keruma udaljeniji su od graničnog mandata, a fiksnog, prema istraživanju, nemaju.

Objava Promocija plus: HDZ i SDP izjednačeni, značajan broj neodlučnih birača pojavila se prvi puta na narod.hr.

]]>
https://narod.hr/hrvatska/promocija-plus-hdz-i-sdp-izjednaceni-znacajan-broj-neodlucnih-biraca/feed 0 1025890
SDP-ova Ikić Baniček pod povećalom DORH-a: Dvije tvrtke se jedine prijavljuju na njene milijunske natječaje https://narod.hr/hrvatska/sdp-ova-ikic-banicek-pod-povecalom-dorh-a-dvije-tvrtke-se-jedine-prijavljuju-na-njene-milijunske-natjecaje https://narod.hr/hrvatska/sdp-ova-ikic-banicek-pod-povecalom-dorh-a-dvije-tvrtke-se-jedine-prijavljuju-na-njene-milijunske-natjecaje#respond Thu, 02 Jul 2020 18:15:14 +0000 https://narod.hr/?p=1025827

Redakcija portala Direktno dobila je neslužbenu informaciju da su se Državno

Objava SDP-ova Ikić Baniček pod povećalom DORH-a: Dvije tvrtke se jedine prijavljuju na njene milijunske natječaje pojavila se prvi puta na narod.hr.

]]>

Redakcija portala Direktno dobila je neslužbenu informaciju da su se Državno odvjetništvo i policija zainteresirali za javni natječaj Grada Siska za “Izradu izvedbenih projekata za rekonstrukciju rekreacijskog centra ‘Zibel’ u gradu Sisku te izvođenje potrebnih radova po sistemu ‘ključ u ruke’ po Projektnom zadatku”.

Već nekoliko mjeseci intenzivno ispituju sve uključene u javnu nabavu koju je predvodila sisačka gradonačelnica, SDP-ova Kristina Ikić Baniček jer se sumnja da je zbog lažnog prikazivanja stanja, neadekvatnog nadzora izvršenih radova te plaćanja nikad izvršenih radova za milijunski iznos oštećen gradski proračun.

Zanimljivo je da se na četiri natječaja povezana s Ledenom dvoranom Zibel javila isključivo tvrtka Palace d.o.o., a riječ je o dva natječaja u vrijednosti od koji svaki vrijedi gotovo 19 milijuna kuna bez poreza na dodanu vrijednost (na kraju 23.314.546,87 kuna s PDV-om) u 2016. te dva u pojednačnoj vrijednosti od oko 8,5 milijuna kuna bez PDV-a 2017. godini.

> Novi skandal SDP-ove sisačke gradonačelnice Ikić Baniček: Uz pomoć svih pročelnika lažirala gradski proračun?

> SDP-ova Ikić Baniček: Laži o volonterima Hoda za život i vrijeđanje građana Siska koji ne misle kao ona

Također, zanimljivo je i da je tvrtka u 2016. godini uprihodila oko 40,6 milijuna kuna, a u 2017. godini 55,3 milijuna kuna. Drugim riječima ogroman, ako ne i najveći, dio prihoda u tim godinama čine upravo poslovi koje je tvrtka dobila od sisačke gradonačelnice.

Kako tvrdi izvor blizak slučaju, ovo nije jedini put da se na milijunske natječaje Grada Siska prijavi isključivo jedna tvrtka. Naime, tvrtka KAP4 je u 2019. također osvojila dva natječaja u Gradu Sisku, a oba su procijenjena na oko 30 milijuna kuna (s PDV-om nešto više od 37 milijuna kuna). I ovdje je KAP4 bio jedini ponuditelj, a financijski podaci i za ovu tvrtku pokazuju da dobar dio prihoda za tu godini dolazi upravo iz sisačkog proračuna.

Ikić Banićek inače je kandidatkinja Restart koalicije na parlamentarnim izborima i 7. je na listi koju nosi Davorko Vidović.

Podsjetimo, dok je sisačkim ulicama 20. lipnja dostojanstveno, miroljubivo, uz pjesmu i veselje prolazila kolona od više stotina ljudi u Hodu za život, istovremeno je održan prosvjed u organizaciji platforme za reproduktivnu pravdu uz koje je stajala s transparentom sisačka gradonačelnica Ikić Baniček, SDP-ov Davorko Vidović i bivši SDP-ovac Bojan Glavašević.

Objava SDP-ova Ikić Baniček pod povećalom DORH-a: Dvije tvrtke se jedine prijavljuju na njene milijunske natječaje pojavila se prvi puta na narod.hr.

]]>
https://narod.hr/hrvatska/sdp-ova-ikic-banicek-pod-povecalom-dorh-a-dvije-tvrtke-se-jedine-prijavljuju-na-njene-milijunske-natjecaje/feed 0 1025827
Vedran Ćorluka otkrio gdje želi živjeti nakon nogometne karijere i kako će odgoda Eura utjecati na reprezentaciju https://narod.hr/sport/vedran-corluka-otkrio-gdje-zeli-zivjeti-nakon-nogometne-karijere-i-kako-ce-odgoda-eura-utjecati-na-reprezentaciju https://narod.hr/sport/vedran-corluka-otkrio-gdje-zeli-zivjeti-nakon-nogometne-karijere-i-kako-ce-odgoda-eura-utjecati-na-reprezentaciju#respond Thu, 02 Jul 2020 17:51:18 +0000 https://narod.hr/?p=1025892

Vedran Ćorluka još igra za moskovski Lokomotiv

Objava Vedran Ćorluka otkrio gdje želi živjeti nakon nogometne karijere i kako će odgoda Eura utjecati na reprezentaciju pojavila se prvi puta na narod.hr.

]]>

Vedran Ćorluka još igra za moskovski Lokomotiv, a trenutno ima i puno zanimljiviji obiteljski život jer sa suprugom, pjevačicom Frankom Batelić početkom siječnja dobio je sina Viktora.

Dotaknuo se pitanja bi li on postati kao Darijo Srna, legenda Šahtara iz Donjecka, koji je nakon igračke karijere ostao raditi u klubu?

“Zasad ne razmišljam o tome, ali mislim da se tako nešto ipak neće dogoditi. Htio bih se vratiti kući, živjeti u Zagrebu, sa svojom obitelji, prijateljima. Želio bih proći sve ono što nisam prošao dosad u životu, ono za što nisam imao vremena. Obitelj u Zagrebu, a ja u Moskvi? Nekako mi se ne sviđa takav život. Ali velim, vidjet ćemo…”, ističe za Sportske novosti.

Upitan o odgodi Eura i utjecaju na hrvatsku reprezentaciju, priča: “Ja držim da je odgoda Eura čak i prednost za našu reprezentaciju. Oni reprezentativci koji su manje igrali ove sezone sigurno će u ovih godinu dana imati šansu pronaći neki klub gdje će više igrati ili će u vlastitom dobiti veću minutažu. Nećemo mi puno izgubiti s obzirom na to da će svi biti stariji godinu dana. U to sam sto posto siguran. To se prije svega odnosi na Luku Modrića koji će uvijek biti – Luka. Imao on 34 ili 35 godina, to neće igrati nikakvu ulogu. S druge strane, izbornik Zlatko Dalić imat će više vremena za isprobati neke druge igrače, nova rješenja. Možda će kroz ovih godinu dana netko novi iskočiti. Tako da ne vidim da je odgoda Eura neka negativna stvar za Hrvatsku.”

Objava Vedran Ćorluka otkrio gdje želi živjeti nakon nogometne karijere i kako će odgoda Eura utjecati na reprezentaciju pojavila se prvi puta na narod.hr.

]]>
https://narod.hr/sport/vedran-corluka-otkrio-gdje-zeli-zivjeti-nakon-nogometne-karijere-i-kako-ce-odgoda-eura-utjecati-na-reprezentaciju/feed 0 1025892
HDZ-ov Bačić i SDP-ov Bauk složni: Izborni zakon ne treba radikalno mijenjati https://narod.hr/hrvatska/hdz-ov-bacic-i-sdp-ov-bauk-slozni-izborni-zakon-ne-treba-radikalno-mijenjati https://narod.hr/hrvatska/hdz-ov-bacic-i-sdp-ov-bauk-slozni-izborni-zakon-ne-treba-radikalno-mijenjati#respond Thu, 02 Jul 2020 17:44:44 +0000 https://narod.hr/?p=1025876

U sučeljavanju su se dotaknuli i prikupljanja ''žetončića'' u svoje stranke, za koje oboje kažu kako sigurno to neće raditi

Objava HDZ-ov Bačić i SDP-ov Bauk složni: Izborni zakon ne treba radikalno mijenjati pojavila se prvi puta na narod.hr.

]]>

Za Večernji TV putem videolinka razgovarali su iz Splita nositelji dvaju lista 10. izborne jedinice, HDZ-ov Branko Bačić te SDP-ov Arsen Bauk, a u sat vremena razgovora progovorili su o prikupljanju ”žetončića”, o Povjerenstvu o sukobu interesa te reformi izbornog sustava za koju su ustvrdili da ne treba biti “radikalna”.

Kada se govorilo o reformi izbornog sustava, Bačić smatra kako do većih promjena ne bi trebalo doći.

“Nakon što riješimo ova važna pitanja koja dolaze s krizom, mislim da bismo se trebali dotaknuti i tog izbornog sustava, ali smatram kako tu ne bi trebalo biti puno izmjena i tu smo se već izjasnili kao stranka”, istaknuo je Bačić.

“Smatram da ovaj izborni sustav omogućuje relativnu proporcionalnost glasova kroz izborne jedinice i omogućuje regionalnu uravnoteženost, ali ga se može popraviti izjednačavanjem glasa ili povećavanjem utjecaja građana na sastav u okvirima lista, što je i bio prijedlog od tri preferencijska glasa”, ocijenio je Bauk.

>(VIDEO) Rusima omogućeno e-glasovanje iz svemira, dok u Hrvatskoj tvrde kako elektroničko glasovanje nije moguće uvesti

>(VIDEO) Gordan Jandroković: ‘Ne vidim zašto bi Hrvatska imala elektroničko glasovanje’

>Elektroničko glasovanje uklonilo bi sva pitanja na koja DIP još uvijek nema odgovore

Na Škorine izjave da je SDP lobirao kandidate s liste 10. izborne jedinice Domovinskog pokreta, Bauk je odgovorio kako ih on i ne poznaje najbolje.

“Od desete izborne jedinice, ja znam jedino gospodina Pauletića i gospođu Tomašić. S Pauletićem sam se nedavno javno posvađao oko njegova viđenja umjetnosti, a Tomašić sam vidio na sučeljavanju i nisam razgovarao s njom, tako da mislim da mi nismo ta velika stranka o kojoj se govori da je lobirala njihove kandidate.”

S njim se složio Bačić, govoreći kako se HDZ ne bavi ugnjetavanjem te smatra kako Domovinski pokret samo pokušava podići ”cijenu” svoje liste.

U sučeljavanju su se dotaknuli i prikupljanja ”žetončića” tj. zastupnika u svoje stranke, za koje oboje kažu kako sigurno to neće raditi, a i jedan i drugi su spomenuli slučaj prelaska nekih zastupnika u Bandić 365 – Stranku rada i solidarnosti.

“Rast stranke rada i solidarnosti tj. prelazak članova u tu stranku nije imalo nikakve veze s HDZ-om. Mi smo imali stabilnu većinu i nakon prekida suradnje s MOST-om, a to što je Bandić u međuvremenu podebljavao svoj klub sa zastupnicima SDP-a i HSS-a, mislim da to ne bi trebalo ići nama na dušu”, kazao je Bačić.

“Temelj parlamentarne većine bio je prelazak jedne cijele stranke iz opozicije u vlast, dakle SDP. Što se tiče Bandićeve stranke, činjenica je da je njihov čelnik osoba koja je u nekoliko procesa pred Županijskim sudom i ta stranka se u Saboru širila poput metastaza koje su razarale normalno političko tkivo u Saboru. Po meni, svi oni koji su izašli iz SDP-a bili su pred krajem svoje političke karijere i htjeli su se na neki način osvetiti iz nekih svojih osobnih razloga gospodinu Bernardiću, izuzevši gospodina Sauchu koji se, eto, slomio pod pritiskom pravosudnog sustava, nadovezao se Bauk.

Dotaknuli su se i teme vjerodostojnosti Povjerenstva za sukob interesa, čiji su rad prethodno osudili i Bernardić i Plenković.

“Nećemo im smanjiti djelokrug rada, a Bernardić nije osporavao pravo povjerenstva da donosi odluke nego upozorava da nisu utvrdili činjenice. Da su utvrdili sve činjenice, možda bi njihova odluka bila i drukčija. Ipak, smatram da je Plenković pogriješio što je tužio Povjerenstvo jer mislim da bi njegova prava reakcija bila samo da je rekao ”da” te da bi bilo transparentnije da je obznanio za Pokaza tu činjenicu i da će drugi put tako napraviti”, kazao je Bauk.

“Ni ja nikako ne bih ”podrezao krila” Povjerenstvu, ali smatram kako bi se zakon trebao izmijeniti i da bi trebao imati pravo propisivati sankcije, ali da onda znamo je li to sankcija ili nije, i kakva će biti konkretna kazna, a ne ovo što sad imamo, da Povjerenstvo pritišće neke dužnosnike koji nisu napravili ništa da daju ostavku. U tom smislu u potpunosti se slažem s odlukom Plenkovića što je uložio tužbu Upravnom sudu”, dodao je Bačić.

Na pitanje o tome jesu li ovi izbori legitimni, s obzirom na to da je DIP zabranio glasovanje biračima koji su zaraženi, i Bačić i Bauk smatraju kako bi im se to pravo trebalo omogućiti, a Bauk nadodaje kako bi bilo bolje omogućiti osobi koja je zaražena da povjeri svoj glas nekoj osobi od povjerenja nego da to pravo uopće nema.

Objava HDZ-ov Bačić i SDP-ov Bauk složni: Izborni zakon ne treba radikalno mijenjati pojavila se prvi puta na narod.hr.

]]>
https://narod.hr/hrvatska/hdz-ov-bacic-i-sdp-ov-bauk-slozni-izborni-zakon-ne-treba-radikalno-mijenjati/feed 0 1025876
Legendarni nogometaš vrijeđao Messija: ‘Čega se Griezmann bolji? Dečka od metar i pol koji je usto i poluautističan?’ https://narod.hr/sport/legendarni-nogometas-vrijedao-messija-cega-se-griezmann-bolji-decka-od-metar-i-pol-koji-je-usto-i-poluautistican https://narod.hr/sport/legendarni-nogometas-vrijedao-messija-cega-se-griezmann-bolji-decka-od-metar-i-pol-koji-je-usto-i-poluautistican#respond Thu, 02 Jul 2020 17:41:06 +0000 https://narod.hr/?p=1025889

Christophe Dugarry, nekadašnji nogometaš, je gostovao kao stručni sukomentator

Objava Legendarni nogometaš vrijeđao Messija: ‘Čega se Griezmann bolji? Dečka od metar i pol koji je usto i poluautističan?’ pojavila se prvi puta na narod.hr.

]]>

Christophe Dugarry, nekadašnji nogometaš, je gostovao kao stručni sukomentator na RMC Sportu za vrijeme zadnje Barcelonine utakmice.

O Lionelu Messiju je govorio kao o “poluautističnom čovjeku visokom svega metar i pol”.

“Čega se Griezmann bolji? Dečka od metar i pol koji je usto i poluautističan? Ne treba se bojati, treba samo pokazati malo m*da. Već godinu dana govorim o tome da ima problem s Messijem. Griezmann ga treba udariti u lice”, rekao je.

“Točno je da mu Messi ne dodaje koliko bi trebao, ali to me ne čudi. Griezmann gubi lopte, ne igra sa samopouzdanjem. Mislim da njih dvojica trebaju razgovarati da se stvari između njih izglade”, zaključio je.

Objava Legendarni nogometaš vrijeđao Messija: ‘Čega se Griezmann bolji? Dečka od metar i pol koji je usto i poluautističan?’ pojavila se prvi puta na narod.hr.

]]>
https://narod.hr/sport/legendarni-nogometas-vrijedao-messija-cega-se-griezmann-bolji-decka-od-metar-i-pol-koji-je-usto-i-poluautistican/feed 0 1025889
Antoine Griezmann ne želi otići iz Barcelone, ali ne misli ni sjediti na klupi https://narod.hr/sport/antoine-griezmann-ne-zeli-otici-iz-barcelone-ali-ne-misli-ni-sjediti-na-klupi https://narod.hr/sport/antoine-griezmann-ne-zeli-otici-iz-barcelone-ali-ne-misli-ni-sjediti-na-klupi#respond Thu, 02 Jul 2020 17:17:40 +0000 https://narod.hr/?p=1025877

Antoine Griezmann nije zadovoljan statusom u Barceloni,

Objava Antoine Griezmann ne želi otići iz Barcelone, ali ne misli ni sjediti na klupi pojavila se prvi puta na narod.hr.

]]>

Antoine Griezmann nije zadovoljan statusom u Barceloni, pa je preko agenta tražio razgovor s čelnicima kluba.

Na zadnje četiri utakmice je tri puta ušao s klupe i u tim nastupima odigrao samo 20 minuta.

Čini se kako Griezmann ne želi otići, ali ne želi ni biti dio neke razmjene igrača, kao ni sjediti na klupi.

“Razočaran je odlukom Setiena da ga stavi na klupu, posebno jer je on jedan od onih koji se najviše trude na treninzima. Zašto ne ode ako je rezerva? Razlog je taj što je Griezmann, kao i mnogi njegovi suigrači, uvjeren da Setien sljedeće sezone neće biti trener Barcelone”, tvrdi španjolski radio Cadena Ser.

Objava Antoine Griezmann ne želi otići iz Barcelone, ali ne misli ni sjediti na klupi pojavila se prvi puta na narod.hr.

]]>
https://narod.hr/sport/antoine-griezmann-ne-zeli-otici-iz-barcelone-ali-ne-misli-ni-sjediti-na-klupi/feed 0 1025877
Škoro: ‘Glas za SDP je glas za Tita i ideologiju podjela, a glas za HDZ je glas za stagnaciju i depopulaciju’ https://narod.hr/hrvatska/skoro-glas-za-sdp-je-glas-za-tita-i-ideologiju-podjela-a-glas-za-hdz-je-glas-za-stagnaciju-i-depopulaciju https://narod.hr/hrvatska/skoro-glas-za-sdp-je-glas-za-tita-i-ideologiju-podjela-a-glas-za-hdz-je-glas-za-stagnaciju-i-depopulaciju#respond Thu, 02 Jul 2020 17:15:33 +0000 https://narod.hr/?p=1025848

"Kod vjetroelektrana 90% su strane komponente, a samo 10% domaće. Poticaji izvana dođu pod uvjetima da se ti novci potroše vani"

Objava Škoro: ‘Glas za SDP je glas za Tita i ideologiju podjela, a glas za HDZ je glas za stagnaciju i depopulaciju’ pojavila se prvi puta na narod.hr.

]]>

Miroslav Škoro održao je konferenciju za medije s nositeljem liste Domovinskog pokreta u VI. izbornoj jedinici koja obuhvaća i Sisak, Stephenom Nikolom Bartulicom i nositeljicom u VIII. izbornoj jedinici, Carlom Kontom. Tom prigodom govorili su o aktualnim temama, ali i o situaciji u Sisku koja je slika stagnacije i depopulacije cijele Hrvatske.

„Izdržite još danas i sutra! U ovoj predizbornoj kampanji su nas lomili, ali nas neće slomiti! Napravili smo čudo u 90 dana od registriranja Domovinskog pokreta i to će se vidjeti na izborima. Brine me što su iz fokusa maknuli sve ono što zanima obične ljude, a nametali teme koje njima odgovaraju. Glas za SDP je glas za Tita i ideologiju podjela, a glas za HDZ je glas za stagnaciju i depopulaciju“, Miroslav Škoro započeo je svoje izlaganje.

„Kada govorim u Sisku, moram spomenuti željezaru, Sisciju, Segesticu i naravno rafineriju. Nažalost, Sisak je jedno od tri mjesta iz kojih su ljudi najviše selili u inozemstvo. Radi pogrešnih politika i gospodarske stagnacije, Sisak trpi veliku štetu. Ovdje je bila jedna velika Inina rafinerija gdje se prerađivala nafta koju sada šaljemo u Mađarsku. No, ima li smisla kupovati nešto što je kriminalnom prodajom upropašteno? Trošiti dodatno novce na nešto što ima 20-25 posto udjela u tržištu? Inu su pretvorili u ekspozituru MOL-a. Hrvatska mora biti suverena u svemu i definitivno mora biti suverena i kada je u pitanju energetika. Moramo revidirati sve te nepovoljne ugovore. Zašto naša nafta sada završava na preradi u Mađarskoj? Zašto ulažemo u obnovljive izvore energije, gdje od komponenti imamo samo vjetar, a ne ulažemo u hidroenergiju u kojoj imamo 90 posto svojih komponenti? Kod vjetroelektrana 90 posto su strane komponente, a samo 10 posto domaće. Poticaji izvana dođu pod uvjetima da se ti novci onda i potroše vani. Da bi se kupile komponente i omogućile malverzacije kao što smo nedavno imali prilike vidjeti u još jednoj koruptivnoj aferi ove vlasti“, ovom je prigodom izjavio Škoro.

Bartulica: ‘Duopol HDZ-SDP propustio je mnoge prilike i izgubio puno vremena’

„Obećao sam na početku ove kratke kampanje da ću učiniti sve da obiđem cijelu izbornu jedinicu. Obišao sam Glinu, Hrvatsku Kostajnicu i mnoga druga mjesta i uvjerio se da je dosadašnji model upravljanja u potpunosti zakazao. U Sisku sam posjetio poduzetnički inkubator i gospodina Sertića koji je kao i ja živio u Americi, pa se vratio i izgradio sjajnu tvrtku. Vidio da se i ovdje može uspjeti, da postoje mladi ljudi koji žele učiti vještine, žele pokrenuti tvrtke i to im treba olakšati, a ne otežati. Nažalost, duopol HDZ-SDP propustio je mnoge prilike i izgubio puno vremena. Sada je vrijeme za promjene i veselim se da će 5. srpnja hrvatski narod podignuti glas“ izjavio je Stephen Nikola Bartulica, nositelj liste Domovinskog pokreta u VI. izbornoj jedinici.

Konta o Rijeci: ‘Poznati smo po motu „Grad koji teče“, ali smo nažalost postali bara’

„Dolazim iz VIII. izborne jedinice, iz grada iz kojeg je kao i iz Siska otišao velik broj ljudi. Iz moje Rijeke je između 2008. i 2018. godina otišlo 18 tisuća ljudi. To vam se događa kada se u politici ništa ne mijenja, a ne mijenja se jer je u Rijeci ista vlast od 1945. godine. Poznati smo po motu „Grad koji teče“, ali smo nažalost zbog lošeg upravljanja i politike postali bara. Poručujem biračima da je 5. srpnja važan dan za demokraciju i za Hrvatsku, da će Domovinski pokret biti iznenađenje i da ćemo zaustaviti odlazak ljudi iz Hrvatske“, okupljenima je rekla Carla Konta, nositeljica liste u VIII izbornoj jedinici.

Objava Škoro: ‘Glas za SDP je glas za Tita i ideologiju podjela, a glas za HDZ je glas za stagnaciju i depopulaciju’ pojavila se prvi puta na narod.hr.

]]>
https://narod.hr/hrvatska/skoro-glas-za-sdp-je-glas-za-tita-i-ideologiju-podjela-a-glas-za-hdz-je-glas-za-stagnaciju-i-depopulaciju/feed 0 1025848