Gdje ste demografi i sociolozi?

Željko Cvrtila
Foto: Snimka zaslona

Komentar čitatelja

Cvrtila o romskim i srpskim naseljima: Većinski građani postaju građani drugog reda

Sedamdesetih godina prošloga stoljeća u SR Njemačkoj je postojalo pravilo, koliko % stranih radnika može biti na kojem području. Postojao je i pojam “überlastetes Gebiet”, tj. preopterećeno područje i tamo se novi stranci nisu mogli doseljavati, ni kao “gastarbajrteri”..
To se pravdalo potrebom učinkovite integracije stranaca i izbjegavanjem stvaranja geta i subkultura stranaca.
To je neko vrijeme funkcioniralo.

Onda je došao val “multikulti”, tj. toleriranja više paralelnih kultura.
To je raslojilo društvo, pa je gđa Merkel javno obznanila: Multikulti je mrtav. Postoji “Leitkultur”, tj. vodeća, dominantna kultura, a ostale kulture su prijelazni oblici u procesu integracije.
Dio romske populacije odbija integraciju, jer je komotnije biti doživotno (i kroz više generacija!) na državnim jaslama, nego raditi.

A dio srpske populacije je načelno protiv Hrvatske i koristi svaku priliku da joj oteža svakodnevicu. To je vječno “ucviljena nejač”, nacionalni kalimeri sa strojnicama i šubarom s kokardom u ormaru.
To se ne bi smjelo izgubiti iz vida.
Gdje je rješenje?
Gdje ste demografi i sociolozi?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Snimka zaslona