Belje raskinulo ugovore sa 600 kooperanata!

U prva četiri mjeseca 2015., proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj pala je za 5%, a broj proizvođača smanjio se za 1.200. S terena pak stižu ne tako sretne vijesti. Naime, mlijeko 600 kooperanata s područja Bjelovarsko-bilogorske županije ostalo je bez otkupljivača nakon što im je Belje otkazalo suradnju. Primjeri ovakvih jednostranih raskidanja ugovora, ukoliko se nešto hitno ne poduzme, zapravo su smrt za mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva, piše Agroklub.com

Agrokorova tvrtka Belje od 1. kolovoza naime prestaje otkupljivati mlijeko od svojih stalnih otkupljivača. Belje je, kako kažu iz tvrtke, bilo prisiljeno odustati od otkupa s lokacija na širem području Bjelovara i okolice zbog potencijalnih gubitaka uzrokovanih velikom udaljenošću i troškovima koji proizlaze iz toga. Otkup koji Belje obavlja na području Osječko-baranjske županije u potpunosti će se nastaviti.

Marijana Petir izvijestila je povjerenika Hogana o teškoj situaciji hrvatskih proizvođača mlijeka

Na sastanku zastupnika u Europskom parlamentu iz redova Europske pučke stranke, članova Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj, s povjerenikom za poljoprivredu Philom Hoganom razgovaralo se o aktualnim problemima u poljoprivredi poput pojednostavljenja ZPP-a, ekološke proizvodnje te stanja u sektoru mljekarstva s obzirom na razvoj situacije u nekim državama članicama.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir izvijestila je povjerenika Hogana o teškoj situaciji hrvatskih proizvođača mlijeka zbog raskidanja ugovora od strane jednog od otkupljivača mlijeka s preko 600 kooperanata. Naime, radi se o kooperantima Agrokorove tvrtke Belje na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Marijana Petir je rekla da je u prvih četiri mjeseca ove godine proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj opala za 5% te se broj proizvođača smanjio za 1200, a da ovakva jednostrana raskidanja ugovora ako se nešto hitno ne poduzme znače „smrt“ za mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Petir je pitala povjerenika postoji li mogućnost odobravanja ciljanih mjera pomoći obzirom na nastalu situaciju te može li povjerenik potaknuti hrvatsku Vladu da se uključi u rješavanje ovog problema dok ne bude prekasno.
Povjerenik Hogan je odgovorio kako postoji mogućnost poduzimanja ciljanih mjera nakon što se utvrdi pravni aspekt cijelog slučaja (ugovora).  Ovog trenutka ne može procijeniti da li Komisija ima nadležnost, no svakako će istražiti sve i dostaviti svoj prijedlog.

Zastupnica Marijana Petir izrazila je svoju zabrinutost izostankom reakcije ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine na cijeli ovaj slučaj jer je riječ o vrlo negativnom primjeru koji svjedoči kako tvrtka koja je najveći korisnih proračuna za poljoprivredu provodi politiku koja je u suprotnosti s hrvatskim interesima i koja će dovesti do propadanja više tisuća malih poljoprivrednih gospodarstva, a time i cijelih obitelji koje žive od poljoprivrede i proizvodnje mlijeka.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/agroklub.com
Photo: sacratomato_hr, Flickr