Foto: fah

Agrokor je objavio priopćenje u kojemu između ostalog navodi da je posljednjih dana mnogo netočnih informacija i da bi one mogle stvoriti iskrivljenu sliku o kompaniji. A uoči današnjeg sastanka predstavnika dobavljača Podravke, Francka, Dukata, Kraša i Vindije koji će se sastati u 11 sati kako bi donijeli zajednički stav prema Agrokoru, oglasila se Vlada koja poručuje da od svih sudionika traži da se u okviru njihovih rješenja očuva stabilnost tvrtke.

> Plenković o Agrokoru: Djelujemo u gospodarskom i financijskom interesu zemlje

Inače, Agrokor dobavljačima duguje 16 milijardi i 300 milijuna kuna, a novca za isplatu svima, prema procjeni stručnjaka, neće biti. Ipak, oni i sada Agrokoru daju robu bez jamstva da će biti plaćena.

Preko Hrvatske gospodarske komore poručuju i da se njihov interes i interes banaka ne podudaraju uvijek. A mali dobavljači – poljoprivrednici, također su na naplatu čekali i nekoliko godina, iako je novac pomalo stizao, navodi HRT.

> Nino Raspudić: Moramo li svi kihnuti ako je gazda prehlađen?

Budućnost Agrokora, od vlasničke strukture do načina kako će se rješavati njegovi nagomilani dugovi dogovarat će se tijekom dana, javlja Večernji list. Riječ je o najmanje 45 milijardi kuna dugova od kojih većina dospijeva na naplatu do veljače 2020. U manje od tri godine Ivica Todorić mora vratiti 1,5 milijardu eura, a kako koncern cijelu svoju godišnju dobit troši na plaćanje kamata vjerovnicima jasno je da Agrokor iz poslovanja ne može prikupiti toliko gotovine. Najveći pojedinačni iznos u Agrokor je uložio ruski Sberbank koji drži 52 posto ukupnog duga i 87 posto duga koji Todorić ima prema bankama. Zato su preuzeli ulogu lidera pregovora s vlasnikom najveće hrvatske tvrtke, a plan kako izvući Agrokor iz krize trebao bi biti objavljen u utorak. Todorić će pregovarati s Rusima tijekom dana, javlja Večernji list.

Glede poslovanja Agrokora Vlada Republike Hrvatske objavila je priopćenje u kojem od svih sudionika traži da se u okviru njihovih rješenja očuva stabilnost tvrtke, navodi HRT.

Nakon što je zamjenik direktora Sberbanke Maksim Poletajev u razgovoru za Bloomberg najavio sastanak s vjerovnicima Agrokora te raspravu o postavljanju svojih ljudi u upravljačke strukture, sastanak su najavili i glavni dobavljači Agrokora.

O zajedničkoj strategiji prema Agrokoru i vjerovnicima sutra će razgovarati predstavnici Podravke, Francka, Dukata, Kraša i Vindije koji žele da se sustav održi, odnosno žele dogovoriti kako dalje poslovati.

Iz Sberbanke su naglasili kako bi upravljali Agrokorom samo na operativnoj razini te da ne namjeravaju preuzeti tvrtku.

Osvrćući se na Vladino priopćenje o Agrokoru, u HRT-ovoj emisiji “Tema dana” ekonomski analitičar Damir Novotny kazao je kako smatra da nije odgovornost za tvrtku samo na vlasniku budući da je Agrokor velika kompanija i za hrvatske prilike iznimno velika.

“U većini analiza posrnuća Agrokora plitko se brkaju uzroci i posljedice. Ekonomski mudraci tako kao prvi uzrok propasti Agrokora navode to što su mu velike svjetske rejting agencije, kao što je Moody’s, snizile rejting. Ali zašto su mu snizile rejting? Po takvima ispada kako je glavni uzrok bolesti to što vam ju je doktor dijagnosticirao. Oni koji bi ukrcavali proračunska sredstva u spašavanje privatne firme navode primjere stranih intervencija poput američke u General Motors. Ali priča i kontekst su potpuno drugačiji. Većinu Agrokora čini lanac maloprodaje. Umjesto Konzuma na istom mjestu će biti drugi dućan koji će opet treba blagajnicu i skladištara. Ili možda žele reći kako su Konzumove radnice bile privilegirane u odnosu na zaposlenice supermarketa u stranom vlasništvu, kako su imale veće plaće, radile manje i u boljim uvjetima? A da bi im eventualni novi, strani vlasnik te “privilegije” dokinuo?”, komentirao je Nino Raspudić krizu u Agrokoru, dodavši “Ako se i lipa javnog novca utroši u spašavanje Todorića, pardon, Agrokora koji je, eto, prevažan za državu, politički je mrtva opcija koja to učini. Pustiti konačno stvar tržištu, pa makar to dovelo i do propasti Agrokora, možda će biti bolni, ali ljekoviti konačni hrvatski izlaz iz socijalizma. Agrokor ovako ispada neko zaštićeno hrvatsko nacionalno blago, kao manjine.”

Izvor: narod.hr/hrt/večernji list