HSS: ministar Jakovina i Vlada šute o ZPP-u

Hrvatska seljačka stranka (HSS) traži od ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine i Vlade RH provođenje stručne i ukupne javne rasprave o reformi Zajedničke poljoprivredne politike EU (ZPP) i da se pronađu najbolja rješenja za održivi razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

U većini europskih država o ZPP se razgovara, objašnjava, dogovara provedba, ispituje više scenarija reformi, u suradnji s poljoprivrednicima i zainteresiranom javnošću, a Vlada Republike Hrvatske jednostavno šuti i čeka, ne zna se što i koga, ističu iz HSS-a.

U HSS-u smatraju da se važne informacije kriju od hrvatskih građana, a posebno poljoprivrednika s ciljem daljnjeg uništenja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i donošenja rješenja koja pogoduju velikim poljoprivrednim igračima. Odgovornima za to u HSS-u smatraju ministra Jakovinu i Vladu RH.

Razvoj hrvatske poljoprivrede i sela u značajnoj je mjeri određen ZPP-om, a nakon višegodišnjih priprema EU je u prosincu 2013. godine donijela četiri krovne reformske uredbe u kojima je određena reforma zajedničke poljoprivredne politike, kažu najveća reforma od početka ZPP (1962.)

Reformirana ZPP će se primjenjivati od 1. siječnja 2015. godine, a na važna pitanja zemlje članice EU moraju dati odgovore do 1. kolovoza 2014. godine.

Reforma ZPP nudi i traži odgovore na mnoga pitanja, poput: Što je to aktivni poljoprivrednik? Što je to program osnovnih plaćanja? Kakva će biti nova struktura potpora? Kakve će biti promjene u trgovinskim mjerama? Kakve će biti promjene u izravnim plaćanjima? Što je to smanjenje isplate velikim korisnicima ili preraspodjela plaćanja (redistribucija)? Što je to program za male poljoprivrednike? Kakva su plaćanja moguća za mlade poljoprivrednike? Što je to ozelenjavanje?

Iz HSS-a se pitaju mora li doći netko iz EU da nama, punopravnoj članici, objasni što treba raditi ili će organizirani hrvatski veliki igrači putem Ministarstva poljoprivrede objaviti što za Hrvatsku znači reforma zajedničke poljoprivredne politike i kako će se ona provoditi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr