HUP podržava povećanje kvote za uvoz radnika

Foto: fah

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) priopćila je kako pozdravlja odluku o godišnjoj kvoti dozvola za strance za 2017., kojom se povećava kvota za uvoz stranih radnika za građevinarstvo.

HUP pozdravlja prijedlog odluke o izmjeni i dopuni odluke o godišnjoj kvoti dozvola za strance za 2017. koju je nedavno donijelo Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, a prema kojoj se kvota za uvoz stranih radnika povećava za 2.053 dozvole za djelatnost graditeljstva. Pozdravljamo i odluku Ministarstva unutarnjih poslova prema kojoj će se dozvole za vozače autobusa preraspodijeliti u kvotu za vozače teretnih vozila u međunarodnom prijevozu čime će se omogućiti veći uvoz strane radne snage za to, također deficitarno zanimanje, kažu u HUP-u.

Poslodavci podsjećaju i da su tijekom prethodnih godina u više navrata predlagali uvođenje slovenskog modela prema kojem se kvote odobravaju sukladno stvarnim potrebama u određenom trenutku, umjesto da se propisuju unaprijed na godišnjoj razini.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić u subotu je najavio da će Hrvatska za dvije tisuće dozvola povećati kvotu za uvoz radne snage u građevinarstvu, kako bi građevinski sektor mogao realizirati preuzete investicije. Najavio je i analizu za druge sektore pri čemu će se prvenstveno nastojati aktivirati domaće radnike.

Ukupna godišnja kvota dozvola za zapošljavanje stranaca u Hrvatskoj za ovu godinu iznosi 7.026 dozvola, a od toga je za graditeljstvo njih 2.080.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/gs