Jovanović podijelio prosvjednicima prazne obrasce; Šprem: ministre, dajte ostavku!

Na prosvjedu Sindikata hrvatskih učitelja pred ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, nakon pozivanja resornog ministra da se oglasi, pojavio se i ministar Željko Jovanović koji je bez riječi prošao među prosvjednicima i podijelio im prazne obrasce poziva na javnu raspravu.

„Ovo je sramotno! Zar on misli da smo nepismeni?“, uzvikivali su ogorčeni učitelji trgajući papire koje im je podijelio ministar.

„Učitelji ne dirajte to!“ pozvala je Šprem na razglas te dodala: „Ministar bi trebao dati ostavu! To je jedino rješenje u ovom momentu. Neka ga bude sram!“

U međuvremenu je ministar Željko Jovanović napustio prosvjednike te u zgradi ministarstva dao kratku izjavu dok su prosvjednici zviždali ispred vrata.

„Kao što vidite, proveo sam kraće vrijeme s prosvjednicima da im kažem kako im je prosvjed potpuno nepotreban, budući da javna rasprava još traje, stoga sam im podijelio nekoliko obrazaca da upute svoje prigovore“, rekao je Jovanović.

„Nema niti trunke istine u tome da će bilo koje pravo učenika biti ugroženo, odnosno da će roditelji morati plaćati izvan nastavne aktivnosti“, odgovorio je Jovanović na optužbe Sindikata.

„Ponavljam mi radimo red u interesu učenika, a ogromna podrška koja stiže svakodnevno s terena od učitelja koji su i dosada imali ispunjenu normu, pokazuje da smo na pravom putu“, istaknuo je Jovanović te dodao kako je Nacrt izradilo stručno povjerenstvo i, ako ne bude nešto valjalo, da će se mijenjati.

Osvrnuo se i na novi rebalans proračuna po kojemu se ukidaju svi dodaci na vjernost u iznosima od 4,8 i 10 posto svim zaposlenicima u javnom sektoru osim učiteljima

„Ovime pokazujemo da skrbimo o učiteljima i dok svima u javnom sektoru plaća pada, donijet će se uredba po kojima će ogromnom broju učitelja plaća čak i rasti“, pojasnio je ministar.

Kazao je kako ih je dočekao zahtjev da urede sustav koji mora biti pravedniji i da će učitelji s 20 godina radnog staža koji do sada nisu imali ništa, od sada imati dodatke. Dodao je i kako će se povećati plaće mentorima i savjetnicima.

„Na mene ne djeluje argument sile, nego sila argumenata“, naglasio je Jovanović te rekao kako će biti viška zaposlenika, ali da se rez mora negdje napraviti te da su dosadašnje „napumpane“ satnice služile za zbrinjavanje tehnoloških viškova.

„Plaće učitelja i nastavnika neće moći rasti dok se ne uredi pravedan sustav“, zaključio je Jovanović.

Šprem: prva informacija da će učiteljima ostati iste plaće

Nakon izjave ministra Željka Jovanovića kako se u javnom sektoru jedino učiteljima neće rezati dodatak od 4,8, i 10 posto, odgovorila je i čelnica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

„Ovo je prva informacija da će učiteljima ostati plaće netaknute što se tiče tih 4,8 i 10 posto“, rekla je Šprem te dodala kako se nada da će tako i biti.

„Nažalost, previše puta su nas slagali da bismo mogli vjerovati na riječ. Dok vidimo crno na bijelo, ne vjerujemo“, kazala je Šprem i prokomentirala ministrovu izjavu kako će plaće rasti oko 100 kuna.

„On govori o povećanju od 100 kuna koji neće spasiti ni učitelje, ali ni ovu državu. Ako je znao, zašto nije odgovorio kolika će biti ušteda od 1. rujna kada ogroman broj ljudi ostane bez posla“, zaključila je Šprem.

Prosvjednici će se i sljedeća dva dana okupljati pred ministarstvom nastavljajući s najavljenim prosvjedima. Sa Sindikatom hrvatskih učitelja solidarizirao se Nezavisni sindikat srednjih škola čiji su članovi danas prisustvovali prosvjedu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr