Jurčić: Danas nećemo saznati konačnu istinu o Agrokoru, ovo je tek početak

Foto: Snimka zaslona

Nakon prošlotjedne odgode danas u 15 sati bit će objavljeno dugoočekivano revizorsko izvješće o poslovanju Agrokorovih kompanija. Ono bi trebalo pokazati jesu li točne neslužbene informacije da je u Agrokorovim bilancama između 2010. i 2015. skriveno do 3 milijarde kuna duga.

O Agrokoru i objavi revizorskih izvješća u radijskoj emisiji “U mreži Prvog” na HRT-u govorili su porezni savjetnik Ivan Ćevizović i profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Ljubo Jurčić.

Jurčić je ustvrdio kako danas u 15 sati, za kad je najavljena konferencija za medije izvanredne Uprave Agrokora, neće biti otkrivena konačna istina o poslovanju koncerna.

“Po meni, trebalo je i prije revizora utvrditi u kakvom su stanju tvornice i pogoni, kakvi su proizvodi i tržišni udjeli. Tek nakon toga dolazi revizorsko izvješće kao ‘fine tunning’ za kasniji rad”, rekao je Jurčić.

“Bit će to početak otkrivanja konačne istine. Sukobljene su dvije strane koje imaju suprotne interese. Interes Vlade i prinudne uprave je da gubitci i greške u bilanci budu što veći kako bi se opravdao lex Agrokor. Todorić sve to naravno pobija, trenutno preko svog bloga i medija, a kasnije će to isto raditi na sudu”, ocijenio je Jurčić.

Ćevizović je kazao kako će revizija dati svoje mišljenje na dvije-tri stranice teksta o onome što je sastavila izvanredna uprava.

“Svi očekujemo da će oni imati određene ispravke računovodstvenih pogrešaka”, dodao je.

Revizori neće dati ocjenu je li neka poslovna odluka bila dobra ili loša. Oni će samo potvrditi da je financijsko izvješće napravljeno u skladu s međunarodnim standardima financijskog izvještavanja.

“Moguće je da neki rashodi nisu prikladno evidentirani, već su priznati kao imovina. Na primjer, obojite zidove u svojoj zgradi. Je li to trošak održavanja ili povećanje vrijednosti imovine? Kroz skrivanje tekućeg troška održavanja prikazujete bolje poslovne rezultate”, pojašnjava Ćevizović.

Mišljenja je kako će se nakon revizije provesti financijska forenzika.

“To je logičan nastavak revizije. Revizori se ne spuštaju do razine pojedinačnih transakcija, već se izaberu one najveće ili najznačajnije”, rekao je Ćevizović dodajući da ‘sitniji’ iznosi promaknu kod revizija.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt